ЗЕЛЕНСКОМ ЦРВЕНИ КАРТОН ОД НАТО АЛИЈАНСЕ

ZELENSKOM CRVENI KARTON OD NATO ALIJANSE

11 februara 2024

Ukrajina ne bi trebalo da se nada značajnom napretku u njenoj kandidaturi za članstvo u NATO na sledećem samitu vojnog bloka, upozorio je britanski ambasador pri toj organizaciji Dejvid Kveri. Zapadni mediji su prošlog meseca izvestili da se SAD i Nemačka protive pristupanju Kijeva u Alijansu, sve dok traje sukob sa Moskvom.

Ukrajina je zvaničan zahtev za pristupanje NATO podnela u jesen 2022. godine, nakon što je 2019. u svoj ustav članstvo u Alijansi označila kao strateški cilj spoljne politike.Sa druge strane, Moskva je u više navrata naglasila da bi potencijalno stupanje Ukrajine u NATO bila ogromna pretnja po nacionalnu bezbednost Rusije. Takođe, predsednik Vladimir Putin je nameru Kijeva da stupi u Alijansu naveo kao jedan od glavnih uzroka pokretanja Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine.

Tokom svog intervjua na podkastu „Politiko pauer plej“, Kveri je izjavio da je „NATO još 2008. godine odlučio da će Ukrajina postati član, i da su lideri na samitu u Viljnusu 2023. potvrdili tu odluku“.

Prema njegovim rečima Kijev se sve više približava ostvarenju ovog cilja, a UK je u potpunosti ubeđeno da je Ukrajina sa pravom zaslužila svoje mesto u NATO, kao i da je pitanje kada, a ne da li će pristupiti.

Međutim, iako će se pitanje pristupanja Ukrajine verovatno razmatrati na predstojećem samitu koji će se u julu održati u Vašingtonu, Kveri ne očekuje da će „biti ostvaren veliki napredak, zbog situacije na terenu“.

Krajem januara se pojavila i informacija da se SAD i Nemačka trenutno protive učlanjenju Ukrajine zbog straha od potencijalnog sukoba sa Rusijom. Navodno su SAD apelovale na članove članove NATO iz Evropske unije da ne pokreću ovo pitanje tokom predstojećeg samita, kako podele unutar Alijanse ne bi isplivale na površinu, prenosi RT.

Podsećanja radi, prošlogodišnji samit u Viljnusu je okončan bez ikakvih konkretnih obaveza ili vremenskog okvira za članstvo Kijeva, što je naljutilo ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Takođe, govoreći uoči sastanka sa ukrajinskim kolegom prošlog meseca, slovački premijer Rober Fico izjavio je da će njegova zemlja blokirati kandidaturu Ukrajine za članstvo u NATO „jer je upravo to osnova za pokretanje trećeg svetskog rata i ništa drugo“.

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je isti stav i upozorio da bi prihvatanje zahteva Kijeva o stupanju u Alijansu u bliskoj budućnosti moglo da uvuče države članice u otvoren sukob sa Rusijom.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. Fićko says:

    Među usijanim glavama postoje i oni sa razumom. Tako je bilo i pre II sv rata. Tada je stradao samo običan narod i neki oficiri. Ostali su izvukli svoja dupeta.

  2. Corona televizija Omicron televizija says:

    Aha, jednaki su to kartoni kao i prema Kurtoniju i ćifutima sad u Gazi prema palestinerima (naravno, apdolutno me briga kako za ćifute jednako i za muslimane, što ih je manje to je bolje za ljude, nego čisto princip)

  3. Petrovgrad says:

    Zelenski nije partner NATO, već njihova marioneta. Pokvareni zapadnjacio ništa ne preduzimaju, dok dobro ne preračunaju. Zelenski ni o čemu ne odlučuje. Političari sa zapada su smenili su Zalužnog a postavili Rusa za glavnokomandujućeg. NATO je tu samo tehnička podrška i izvođač radova.Mogu da menjaju koliko hoće, odnos snaga na frontu neće se promeniti promenom nekoliko visokih oficira. Stvar je da dovedu Rusa na čelu generalštaba, i da pokažu svetu ko su Rusi, da je njima samo do rata, i nije bitno na koju su stranu. Oni hoće da ponize Ruse. Sada će novi komandant Sirski da pošalje jedan dron mami i bratu u Rusiji i da im digne kuću u vazduh. Austrougarska i Vatikanska škola se zasniva da proturiš propagandu kod protivnika u smislu kakva im je elita.Tako su uspeli kod naših generala kada su vrhovnog komandanta Miloševića izručili Hagu. Koja je to mizerija od generala i svih koji su učestvovali u tome ili nisu sprečavali da do toga ne dođe. Ne treba gladati sukob na bojnom polju, tu je konačan rezultat poznat. Samo sumanut je mogao da pomisli da će Ukrajina da pobedi Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *