ЗЕЛЕНСКОМ САМО „ШАРГАРЕПА“: Чланство у НАТО блокирају Америка и Немачка

ZELENSKOM SAMO „ŠARGAREPA“: Članstvo u NATO blokiraju Amerika i Nemačka

10 jula 2023

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski želeo je da, na predstojećem NATO samitu u Viljnusu, Ukrajina bude pozvana da uđe u NATO, ali se to neće desiti. Usprotivile su se SAD i Nemačka, piše nemački list Bild.

„Predsednik Ukrajine je sada izuzetno ljut što mu to nije dozvoljeno“, navodi ovaj list.Kako prenosi BILD, ulazak Ukrajine u NATO podržavaju baltičke zemlje, Poljska, Bugarska, Rumunija, Švedska, Turska i Francuska.

Sjedinjene Države i Nemačka su protiv takve odluke. Pored toga, navodi se da SAD i Nemačka vrše pritisak na druge zemlje, zahtevajući da podrže njihov stav.

Diplomata je za BILD rekao da Berlin i Vašington žele da potpišu sa Ukrajinom „deklaraciju koja teško ide dalje od one koja je doneta u Bukureštu 2008. godine“. Odnosno, podrška opštem kursu u NATO bez ikakvih specifičnosti.

Podsećamo, nemački kancelar, Olaf Šolc, odbio je da uputi rakete velikog dometa “Taurus” Ukrajini i to uz obrazloženje da bi “rakete mogle biti iskorišćene za napad na Rusiju”, što je jasna poruka da Nemačka ne veruje ni Kijevu ni svojim saveznicima u NATO alijansi.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *