ŽELJKO CVIJANOVIĆ: Izborni zemljotres doveo je do kraja epohe DOS-a, a do početka epohe od koje ne znamo šta da očekujemo

ŽELJKO CVIJANOVIĆ: Izborni zemljotres doveo je do kraja epohe DOS-a, a do početka epohe od koje ne znamo šta da očekujemo

17 marta 2014

NIKOLA SELAKOVIC, ALEKSANDAR VUCIC I GORAN KNEZEVICPiše: Željko Cvijanović

Odavno na nekim srpskim izborima nije bilo takvog zemljotresa, odavno se nije dogodila takva promena političke konfiguracije kao na izborima završenim u nedelju uveče. Elem, onaj ko je verovao da će Aleksandar Vučić u izbornoj kampanji napraviti grešku pravio je proizvoljan račun. Prvo, zbog toga što takav volej ne bi propustili ni slabiji od njega i, drugo, izbori definitivno jesu stvar kojima on ume da se bavi bolje od ostalih.

To znači da će naprednjaci imati oko 160 mandata. Ako je trijumf naprednjaka najupečatljiviji trend izbora, sudeći prema prvim rezultatima, možda je još značajnije to što je napravljen pravi pomor, što će u parlamentu biti samo četiri ili pet lista, što se za cenzus sa malim izgledima bori Koštunica, dok će ispod crte ostati Čeda Jovanović i Dinkić, čija politička uloga se na ovim izborima završava.

Šta je zapravo uradio Vučić? Razumevajući da je raspoloženje Srbije nešto što se mnogo razlikuje od zatvorenih krugova elita, bilo proevropskih bilo nacionalnih, paralelno je igrao na dve strane. Sa jedne, nije se ni u čemu suprotstavio strancima, od kojih mnogo toga zavisi na izborima; sa druge, građanima je pružio iluziju pravde, uveravajući ih da u tom osećanju žive i neka rešenja za njih.

Njegovi protivnici, sa druge strane, nastupili su neverovatno naivno. Pogrešno forsirajući neku vrstu referendumskog izjašnjavanja o Vučiću, đilasovci su počeli da govore čak i o uličnom raspletu, što je on jedva dočekao da poentira, dok je sve to građane uglavnom uplašilo, utoliko više što su tih dana gledali događanja u Ukrajini. Slično su postupile i Dveri, neprekidno zaoštravajući politički diskurs, što očigledno nije prijalo biračima.

I sa druge strane, Vučić je pokazao prilično umeće: mnogima, poput Tadića, Jovanovića, na neki način i Dinkića i Koštunice, obećao je neki deo vlasti, ali im nije obećao da će preći cenzus. Pokazalo se, međutim, da je danas u Srbiji mnogo lakše ući u vladu nego u parlament. Naravno, mnogi će tek analizirati šta znači toliki broj stranaka ispod crte i koliko će to promeniti prilike i trendove na političkoj sceni.

Sa jedne strane, Srbija će imati veoma slabu opoziciju, a, sa druge, ostala je bez većeg broja malih parazitskih stranaka koje su više umele da destabilizuju prilike nego da budu konstruktivne. Otuda je činjenica je da će u tom parlamentu naprednjaci u vizuri građana biti i najveći evropejci i najveći patriote, i najveći reformatori i najveći konzervativci. Rečju, Vučić će u veoma teškim okolnostima i moći i morati da zahvati veoma široko, i to u međunarodnim i lokalnim okolnostima koje mu neće dati ni mnogo vremena ni mnogo slobode.

Očigledno je da je u drugom krugu naprednjačke vladavine Srbija definitivno izašla iz epohe DOS, i da je proces započet 2012. godine nastavljen. Ona epoha, međutim, u koju ulazi danas nam ostaje u mraku, jednako i Vučiću i onima u ime kojih će vladati.

(Standard.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miško says:

  Vučić jeste pokazao umeće u vođenju politike i kampanje, treba to reći. Ostaje da se vidi da li će poštovati Ustav Srbije i kako će rešiti konomske probleme , jer sa kadrovima do sada nisu bili jaki... I Južni tok?

 2. qryber says:

  Sada analiziraš Željko, i sereš, a do skora si bio najveći Bučićev agitator...novinari i analitičari, a pogotovo oni poput ovog ološa, su među najvećim krivcima za sadašnje stanje!

 3. qryber says:

  ...samo da dodam, Cvijanoviću idi gaji pečurke, nije politička analiza za tebe, nadobudni glupan..

 4. Miško says:

  09:23 - GIK: SNS osvojila 44.19 odsto Prema preliminarnim rezultatima GIK, na osnovu 47,03 % obrađenih biračkih mesta, SNS je osvojila 44,19 odsto glasova izašlih birača. Iznad cenzusa DS,SPS i DSS. Naprednjaci su, po tom rezultatu, osvojili 64 od ukupno 110 mandata Po broju osvojenih glasova iza SNS su, prema preliminarnim rezultatima, DS sa 15,7 odsto, odnosno 22 mandata, koalicija SPS-PUPS-JS 11,47 odsto, odnosno 16 mandata, a DS S 6,2 odsto glasova, odnosno osam mandata. ----- Vesti od jutros! Ako je ovo tačno a saopštava RIK, onda je SECID manipulisao podacima od sinoć! Isto je CESID radio i na prošlim izborima. Znači moguće je da je DSS ušao u parlament, i verovatno i DVERI!

 5. velimir says:

  NEĆU U NATO , NEĆU U NACISTIČKU-EU. HOĆU RUSIJU ZA PRIJATELJA HOĆU KOSOVO . PUSTILI SU U PARLAMENT SAMO STRANKE KOJE ZAGOVARAJU EU I NATO. AKO TO BUDU POKUŠALI BIĆE OPET ULICA I GOVNAVA MOTKA.

 6. qryber says:

  @velimir: nemoj da se nerviras, probaj da prihvatis stvari kakve jesu, jednostavno niko u Srbiji nije raspolozen da mase motkom i da izlazi na ulicu...srpskog naroda vise nema! ostala je gomila jeftine radne snage ispranih mozgova sa clanskim knjizicama eustaskih partija...buduci hrvati. zakaj ne, stari...

 7. velimir says:

  QRYBER NE NERVIRAM SE . SRPSKI NAROD POSTOJI I POSTOJAĆE . DA SAM HTEO DA BUDEM HRVAT OSTAO BI U HRVATSKOJ . TAJ STAV ŠTO GA TI ZAGOVARAŠ JE TO ŠTO ONI I ŽELE ALI BEZ MENE I MOJIH PRIJATELJA. ŠTO SE TIČE MOTKE SVI KOJI SU MISLILI DA NEMA U SRBIJI NIKO DA IZAĐE SA MOTKOM ZADNJIH 1000 GODINA SU SE IZNENADILI, JER JE IZNENAĐENJE POLA POBEDE.

 8. au mile says:

  Cvijanović "ne zna" šta će doneti "nova Vuččićeva era". Da mu malo pomognem bez palamuđenja. Do sada Vučićeva vladavina nam je donela Briselski sporazum, saznanje da su momke u kafiću Panda ubile srpske tajne službe, javne najave hapšenja, sulude projekte tipa izgradnje moravsko - vardarskog kanala i Beograda na vodi, netransparentne investicije, opstrukciju Južnog toka, samopromoterstvo, potpunu medijsku kontrolu kakva ne postoji nigde u Evropi. Šta će nam doneti Vučić u nastavku "reformi". Kao što je najavio, promenu ustava koja podrazumeva brisanje Kosova, izbacivanje stava o vojnoj neutralnosti Srbije, početak pristupa NATO paktu, dalje zaduživanje, možda još formalnije priznanje Kosova, još više stranaca u vladi Srbije, još besomučnije zaduživanje, još više rasprodaja, još više bogaćenja tajkuna (ali SNS-ovih tajkuna, elem , kojim sredstvima je plaćena onolika zastupljenost SNS u medijima?). Eto šta će nam doneti Vučićeva era, ali kakvi smo, boljeg od Vučića i nismo zaslužili i on nam je došao kao Božija kazna za nedela koja smo kao narod počinili - izdali i predali svoje heroje, a naše krvineke i zločince proglasili prijateljima, izdajnike proglasili mesijama, prodali svoju čast i dostojanstvo za malo mrvica sa stola, pogazili sveti Kosovski zavet. NE , stvarno nam gora kazna od Vučića ne treba. Je li ti sada jasno Cvijanoviću, šta je to Vučićeva era i šta će nam ona doneti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *