Жељко Лучић: Увек дајем све од себе

Željko Lučić: Uvek dajem sve od sebe

20 aprila 2018

IZMEĐU nastupa na vrhunskim operskim scenama srpski bariton Željko Lučić našao je vremena da se pokloni i domaćoj publici. U subotu, 21. aprila, pojaviće se kao specijalni gost na proslavi 60. rođendana Radio Beograda 2, u Kolarčevoj zadužbini (u 20 časova). Na Gala koncertu Simfonijskog orkestra i hora RTS pod upravom Bojana Suđića, Lučić će pevati poznate arije iz opera „Pajaci“, „Andre Šenije“ i drugih.

Na talasima Drugog i Trećeg programa Radio Beograda često se može čuti Lučićev maestralni glas uživo iz Njujorka, Beča, Londona… Slavnog srpskog baritona pitamo da li je to „ta“ veza zbog koje će naša publika čuti pevača o koga se godinama otimaju najveće svetske operske kuće.

– Iskreno, ovoga puta je u pitanju privatno-rodbinska veza. Gospodin Radoman Kanjevac, glavni urednik Radio Beograda 2, jeste brat moje supruge. A za rod može i mora da se nađe vreme, pa ma kako bio zauzet drugim angažmanima. U ovom slučaju, poklopilo se da imam nekoliko slobodnih dana između nastupa, tako da sam prihvatio poziv – kaže, za „Novosti“, Željko Lučić, koji ovaj kratak predah koristi da obiđe svoju porodicu u rodnom Zrenjaninu.

Pre desetak dana naš sagovornik je imao premijeru novog „Magbeta“ u londonskom Kovent Gardenu, sa najvećom operskom divom sadašnjice Anom Netrepko. Njih dvoje već su se ranije dokazali kao vrhunski tandem u istoj operi, ali u produkciji Metropolitena.

– Koliko god da ste dobri kao pojedinac, bitno je i da u partneru nađete inspiraciju i razlog da pevate još bolje. Ana je jedna od najboljih, ako ne i najbolja operska pevačica na svetu, ima neverovatnu harizmu, vrhunski scenski nastup… Pevati sa njom je uvek doživljaj – iskren je Lučić.

Na naše pitanje kako uspeva da održi tako visok nivo, bez obzira na to koliko puta peva istu rolu, objašnjava:

– Meni je svaka predstava novo dokazivanje, novi ispit. Ako želim da ostanem tu gde jesam, na ovom nivou, nemam taj luksuz, a ni vremena da se opustim, da poznatu ulogu prihvatim kao tra-la-la pesmicu. Pripreme za svaki nastup su ozbiljne. Pevači imaju striktan način života, toga se i ja pridržavam. Jednostavno, mora tako jer to je moj posao, ako neću da dajem sve od sebe onda treba da siđem sa scene.

Samo od početka godine dva Lučićeva nastupa („Toska“ i „Magbet“) imala su direktan bioskopski prenos. Da li je opera dobila na popularnosti otkada se prenosi uživo u bioskopima?

– Uveren sam da jeste, jer su, kako nam kažu, sale širom sveta pune. To je dobro i za naše slušaoce, jer su ti direktni prenosi neretko bolji i kvalitetniji od odlaska u samu operu. Reditelj prenosa kadrira ono ključno na sceni, ne propuštate ništa što je važno, a i ozvučenje je vrhunsko. U operi, s druge strane, imate celu scenu ispred sebe, pa vam uvek nešto odvlači pažnju. Još ako operu ne pratite revnosno, onda čitate titlove, pa vam glava leti gore-dole, i dok pohvatate radnju izgubite suštinu.

Srpsku zvezdu svetskog renomea domaća publika, nažalost, i dalje može da čuje uživo samo kao gosta na tuđim koncertima. Planovi za solistički koncert postoje, ali…

– Teško je reći kada će se on desiti. Koncert zahteva ozbiljnu pripremu i organizaciju. Želja je tu, ali nedostaje mi vreme – iskren je Lučić.

SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI

KAO velika operska zvezda, Željko Lučić ima „kraljevski tretman“ u njujorškom Metropolitenu, londonskom Kovent Gardenu, u Beču, Milanu, i širom sveta, ali samo jedno mesto zove svojim domom – rodni Zrenjanin.

– Ovde pronalazim svoj mir, tu sam ostavio svoje najbolje godine. Sve što mi se lepo prvi put desilo bilo je u Zrenjaninu, i svaki put kada se vratim kući setim se svega.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kupina says:

    Lučić je sjajan umetnik. Slušala sam ga u nekoliko uloga i ostala bez daha. Nezaboravni Don Djovani u istoimenoj Mocartovoj operi. U toj izuzetno zahtevnoj ulozi Lučić je briljirao. Veoma ekspresivna pojava, divan glas, odlična dikcija, sugestivna gluma, veliki muzički talenat. Lučić u svakoj ulozi klizi po sceni kao da je na njoj rodjen, uživljava se u ulogu i potpuno posvećen trenutku umetničkog stvaranja kao opčinjen vodi slušaoca u svoj čarobni svet mašte i muzike. Ko god ima vremena i priliku, neka ode da posluša ovog divnog umetnika. Izvanredan dogaživljaj je zagarantovan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *