ЗЕМЉА СЛОМЉЕНЕ НАДЕ И БЕЗНАДЕЖНОГ СИРОМАШТВА: “Амерички сан“ је велика илузија

ZEMLJA SLOMLJENE NADE I BEZNADEŽNOG SIROMAŠTVA: “Američki san“ je velika iluzija

16 decembra 2017

Iako se smatraju za lidera zapadnog sveta i raspolažu velikim ekonomskim potencijalom, realnost SAD je sasvim drugačija.

Organizacija Ujedinjenih nacija (OUN) je prograsila Sjedinjene Američke Države za zemlju slomljene nade i beznadežnog siromaštva, a “američki san“ su nazvali iluzijom zbog podatka koji govori da u SAD živi oko 20 miliona siromašnih ljudi, koji nemaju nikakve šanse da priušte sebi normalan život.

Stručnjak za pitanja siromaštva u OUN Filip Alston je izneo podatak da u SAD živi oko 18,5 miliona ljudi ispod granice siromaštva, što je veoma mnogo za zemlju sa takvim ekonomskim potencijalom kao što su SAD. To su zvanične cifre, a nezvanično može da ih bude mnogo više.

“Broj Amerikanaca koji žive u uslovima siromaštva pored broja stanovnika sa visokim primanjima može samo da se uveća u bliskoj budućnosti, što će od SAD stvoriti društvo sa najvećim jazom u svetu. “Američki san“ veoma brzo postaje iluzija, jer u SAD trenuzno vlada najniži nivo socijalne mobilnosti u odnosu na bilo koju bogatu zemlju“, rekao je Alston u izveštaju.

Alston je dodao da većinu siromašnih u SAD čine nacionalne manjine i crnci.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. Zoran says:

  Pa jos uvek psotoji americki san. Za boagte i one sto ce da budu. A crncima brate niko nije kriv. Oni rodjeni u Americi, ko zna koliko generacija i to da se uvede u red nema sanse. Mislim sami da s euvedu u red. Njiam lopta, muzika i svi srecni.

  • R.Srpska says:

   pa ne žive samo nigeri u šatorskim gradovima. Kada prikazuju te scene uvek su u pitnju beli amerikanci.

 2. Zaharije Serak says:

  Amerika je surova Drzava,bez imalo milosti.Dok mozes da radis,dobro je.Ali ja jos uvijek ne znam nikoga ko se vratio u recimo Srbiju,a da nije sa sobom ponio makar minimalnu penziju.Tacno je da je ovo Drzava za mladje,zdrave,ali u poredjenju sa recimo Srbijom ili Rusijom jos uvijek je bolja.Sve znamo-znate,ali ipak dolazite u Ameriku,a ne recimo u Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *