Земље БРИКС ће 2028. давати 35-40 одсто светског БДП, а земље G7 – 27,8 одсто

Zemlje BRIKS će 2028. davati 35-40 odsto svetskog BDP, a zemlje G7 – 27,8 odsto

23 aprila 2023

Autor: Kiril STRELJNIKOV

KAKO to često biva u zapadnom medijskom prostoru, najsramnije činjenice o „zlatnoj milijardi“ iznesu se u javnost tek kada ih više nije moguće sakriti.

Međunarodni monetarni fond je objavio svoj izveštaj u kojem priznaje da je – pod sve većim pritiskom zemalja BRIKS-a – došlo do brzog smanjenja ekonomske hegemonije vodećih zapadnih zemalja koje predstavlja G7.Zapadni eksperti su 2007. objavili umirujući izveštaj prema kojem će se ukupan udeo BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) svetskoj ekonomiji moći uporediti sa udelom G7 ne pre 2032. godine…

A ispostavilo se da su zemlje BRIKS-a sustigle G7 po doprinosu svetskom ekonomskom rastu već 2020. godine, a upravo sada brojke, čak i kreativno obrađene od strane posebnih ljudi, tvrdoglavo pokazuju da će do 2028. godine BRIKS davati najmanje 35 odsto (u nekim izvorima – oko 40) svetskog BDP (u poređenju sa 27,8 odsto zemalja G7).

U sličnu zamku su upali i zapadni analitičari, koji zapravo oglašavaju želje svetske „duboke države“, procenom ruskih perspektiva i uticaja na globalnu ekonomiju.

Protiv Rusije je za godinu dana trajanja specijalne vojne operacije uvedeno više sankcija nego bilo kojoj drugoj zemlji u istoriji, a glavne govoreće glave Zapada su sa nasladom najavljivale da će se ruska ekonomija uskoro pretvoriti u prah, u komadiće i atome sa srpom i čekićem.

Zapadno samopouzdanje je bilo toliko (pa, ne može biti da će neka benzinska pumpa sa raketama moći da se suprotstavi ujedinjenoj ekonomskoj moći prosvećenog Zapada!) da se njihovi analitičari nisu mnogo ni zamarali brojkama. Postojala je samo jedna prognoza: Rusija će biti brzo i nepovratno uništena – prvo ekonomski…

Tokom nekoliko godina je lansirano poređenje ekonomija Rusije i Italije, sa tvrdnjom da je ekonomija najveće zemlje na svetu (Rusije) toliko smešna da ne prevazilazi ekonomiju domovine pice i makarona.

Međutim, nešto im je pošlo naopako.

Rusija ne samo da nije kleknula, već nije ni glavu pognula. Još jednom je potvrđena pozicija Rusije kao svetske energetske supersile, a tome je dodata i titula svetske prehrambene supersile.

A još nekoliko titula je na putu.

Zapadni prognostičari su već počeli da priznaju da su pogrešili.

Uglednni američki list The National Interest objavio je članak čiji je glavni zaključak: poređenje privreda Rusije i Italije odaje eklatantnu nesposobnost zapadnih stručnjaka koji su izračunali nominalni BDP Rusije bio je oko 2,29 biliona dolara, dok je italijanski bio 2,14 biliona dolara.

Ali, prema autorima članka, postojala je suštinska greška u samom pristupu: ni kurs, ni paritet kupovne moći nisu prilagođeni životnom standardu i produktivnosti rada, blagostanju po glavi stanovnika i, što je najvažnije, prisustvu u imovini živih materijalnih resursa i dobara.

Za razliku od lepih „papirnih“ sredstava poput vrednosti svetskih brendova, autorskih prava i tako dalje.

Uzimajući u obzir samo ovaj amandman, ruski BDP je prilično uporediv sa nemačkim BDP-om (jedna od deset ekonomski najrazvijenijih zemalja na svetu): Rusija ima 4,81 triliona dolara naspram nemačkih 4,85 triliona dolara za 2021-vu.

Ali, čak i ovakve revidirane procene ne odražavaju stvarno stanje stvari. U eri kriza, proizvodnja fizičkih dobara je na prvom mestu, a na tom planu je ruska privreda ne samo jača od nemačke, već i više nego dvostruko veća od francuske.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milutin says:

    A kao se BRIKS-u pridodaju i zemlje koje su sa vodećim zemljama BRIKS-a vezane preko Šangajski organizacije za saradnju pa kad im se pridodaju i one vezane preko Evroazijske unije koja će sve više da raste, stvarni odnos će da bude 27,8 prema 80 do 85. A sve te Ne-Zapadne zemlje će biti zemlje u usponu. Rekao bih vrtoglavom usponu, podupirući jedna drugu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *