Zemlje BRIKS osnivaju sopstvenu banku

Zemlje BRIKS osnivaju sopstvenu banku

16 jula 2014

Tan2014-7-15_185051478_1_620x0Šesti samit pet zemalja rastućih ekonomija – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (BRIKS), koji danas počinje u brazilskom gradu fortaleza, biće u znaku osnivanja sopstvene banke te grupacije kao protivteže zapadnoj hegemoniji.

Predstavnici BRIKS-a pokušaće da postignu dogovor o novoj finansijskoj konstrukciji koja je već godinama potrebna ovom klubu zemalja, koje predstavlju 40 odsto svetske populacije i ostvaruju petinu svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), preneo je AfP.

Predsednica Brazila, Dilma Rosef, obećala je da će tokom samita, čiji je Brazil domaćin, biti postavljen kamen temeljac nove razvojne banke, kao i da će biti potpisan sporazum o monetarnim rezervama.

Radni sastanci počeće danas u fortalezi a sutra će samit biti nastavljen u prestonici Braziliji. Ova dva grada su pod zaštitom oko 6.4000 vojnika, zbog straha od mogućih socijalnih nemira posle završetka fudbalskog Mondijala.

Banka BRIKS-a, koja treba da finansira infrastrukturne radove, trebalo bi da računa na inicijalni kapital od 50 milijardi dolara, koje će u narednih pet godina u jednakim tranšama uložiti zemlje čclanice.“To je od ključne važnosti kako bi se podstakao privredni rast BRIKS-a“, izjavio je brazilski ministar finansija, Mauro Borges.

Privredni rast je jedno od gorućih pitanja za ekonomiju Rusije i Brazila, u kojima se ove godine očekuje pocehanje BDP-a od oko jedan odsto.

Sporazum o monetarnim rezervama obuhvata zagarantovan iznos od 100 milijardi dolara, od kojih će 41 milijardu obezbediti Kina, po 18 milijardi Rusija, Brazil i Indija i pet milijardi Južnoafrička Republika. Cilj ovog fonda je da se članice osiguraju u slučaju monetarnih kriza, bez uplitanja Međunarodnog monetarnog fonda ili Svetske banke.

„Osnivanje nove razvojne banke je značajan korak u postavljanju glavnog stuba oslonca BRIKS-a“, objašnjavaju brazilski analitičari.

Ovaj novi sistem nije osmišljen s ciljem da bude konkurencija tradicionalnim institucijama, već da ima komplemetnarnu ulogu tradicionalnim institucijama sa sedištem u Vašingtonu, smatraju analitičari.

Jedna od nesuglasica između članica BRIKS-a je u pogledu sedišta nove banke. Južnoafrička Republika insistira da ono bude u Johanesburgu, dok se Rusija zalaže da sedište bude u Šangaju, što se, pak, ne dopada Indiji koja se plaši kineske dominacije nad novom institucijom.

ZEMLjE BRIKS ZA ZAJEDNIČKO REŠAVANjE GLOBALNIH PROBLEMA

Zemlje iz bloka BRIKS – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – protive se jednostranim ekonomskim i političkim merama od strane trećih zemalja, ali ne žele konfrontaciju sa Zapadom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je, nakon sastanka lidera zemalja BRIKS, rekao novinarima da se one zalažu za zajednički pristup rešavanju globalnih problema, preneo je Rojters.

SAD su uvele sankcije protiv Rusije, uključujći zamrzavanje sredstava i zabrane viza za zvaničnike i poslovne ljude za koje se smatra da su bliski predsedniku Vladimiru Putinu, što je reakcija na pripajanje Krima.

Samit BRIKS je u velikoj meri viđen kao mogućnost za Putina da poveća svoju geopolitičku prevlast usred izolacije Zapada zbog krize u Ukrajini, navodi Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *