Zemlje BRIKS spremile odlučujući globalni udarac „Svetskoj banci“ i MMF-u

Zemlje BRIKS spremile odlučujući globalni udarac „Svetskoj banci“ i MMF-u

7 jula 2014

tebrahimpour20111125134325217Pet zemalja bloka BRIKS – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – postigle su konsenzus o stvaranju nove razvojne banke u koju će za početak biti uloženo 100 milijardi dolara, a što se smatra redefinisanjem globalne finansijske arhitekture u kojoj su glavnu reč vodile Svetska banka i MMF.

O ovom potezu BRIKS članica je novinare obavestio kineski šef diplomatije Li Baodong i najavio da će sve biti finalizovano i ozvaničeno 15. jula u Brazilu.

U Brazilu 15. jula se održava samit BRIKS-a, a prisustvovaće i kineski predsednik Si Đinping, rekao je Baodong.

„Postignut je širok konsenzus po ovom pitanju između BRIKS članica.“ – rekao je Baodong.

Izvor iz brazilske vlade je potvrdio navode kineskog zvaničnika i rekao da je postignut takav dogovor u kojem će sve članice BRIKS-a uložiti jednako i imati ista prava.

Nova banka će imati ogroman uticaj na globalnu finansijsku arhitekturu i ekonomske tokove, piše ruski portal Geopolitika.ru, te navodi da će rastuće ekonomije BRIKS zemalja suzbiti uticaj Amerike i EU koji je bio dominantan kroz MMF i Svetsku banku.

Svetski analitičari već duže vreme govore da će vodeće svetske sile poput Rusije i Kine svoje nacionalne i globalne interese čuvati upravo stvaranjem novih ekonomskih platformi, te isključivanjem dolara kao vodeće valute, a mnogi analitičari smatraju BRIKS budućnošću planete i daleko perspektivnijim blokom i od evroatlantskog i evroazijskog koji je u stvaranju.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *