Земљин једини природни сателит – Месец – имао је некада густу атмосферу од металних пара

Zemljin jedini prirodni satelit – Mesec – imao je nekada gustu atmosferu od metalnih para

6 jula 2017

ZEMLJIN jedini prirodni satelit – Mesec – imao je nekada atmosferu. I to kakvu!

Odmah nakon svog nastanka, a naučnici sada smatraju da je nastao od dela Zemljine mantije usled njenog sudara sa drugom planetom, Mesec je imao egzotičnu supergustu atmosferu.

Bila je to atmosfera sačinjena od metalnih para. U njoj su carevali nadzvučni vetrovi – naglašava se u članku objavljenom u elektronskoj biblioteci arXiv.

Prabal Saksena iz Centra kosmičkih letova NASA dodatno precizira:

„Mesečeva atmosfera je imala veoma surovu istoriju. Veoma brzo se raspala i prestala da postoji. Međutim, ako uspemo da utvrdimo kako je Mesec izgledao u to vreme – to će nama dati dobre ideje da zaključimo kako žive planete koje se nalaze oko crvenih patuljaka“.

Tokom poslednjih 30 godina se smatralo da je Mesec nastao usled sudara Teje – protoplanetnog tela – sa Zemljom dok je ona još bila sopstveni embrion. To je navodno dovelo da odletanja materije same Teje i dela proto-Zemlje u kosmos. Od te mešavine je i nastao Mesec.

Ovo bi podrazumevalo da značajan deo Meseca čini „građevinski materijal“ od hipotetičke Teje, što bi značilo da se Zemljin satelit od nje mora osetno razlikovati po sastavu. Međutim, sastav Zemlje i Meseca je veoma sličan. To važi i za izotope mnogih metala i drugih hemijskih elemenata.

Saksena i njegove kolege napravili su kompjuterski model tek formiranog Meseca. Pomoću njega su utvrdili da je Zemljin satelit – zbog blizine usijanoj Zemlji i sam postao vreo. Toliko da njegovu atmosferu nisu činili gasovi, već – pare metala. Pre svega: kalcijuma, aluminijuma, gvožđa, magnezijuma, titana…

Prosečna temperatura tog „vazduha“ premašivala je 1.700 stepeni Celzijusa.

Upravo zbog toga, na obrnutoj strani Meseca – temperatura je padala do minus 150 stepeni Celzijusa, sa pojavom vetrova koji su duvali brzinom od 1.000-1.700 metara u sekundi.

Sve je to Mesec činilo veoma nalik ekzoplanetama sa ekstremnim uslovima na njihovoj površini. Zato neki astrofizičari Mesec već upoređuju sa „dijamantskom planetom 55 Cnc e“ i sa „rubinskom planetom HAT-P-7b“.

Po poslednjim naučnim procenama, Mesec je u takvom stanju postojao oko 400.000 godina.

Prvi znaci njegovog „gašenja“ pojavili su se već 100 godina nakon njegovog rođenja…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *