ЗЕМЉО, ОТВОРИ СЕ: „Мајке Сребренице“ номиноване за Нобела (ВИДЕО)

ZEMLJO, OTVORI SE: „Majke Srebrenice“ nominovane za Nobela (VIDEO)

12 februara 2016

subasic 546Bosanskohercegovačka dijaspora iz Skandinavije predložila je Udruženje „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, nevladinu organizaciju „Žene u crnom“ i Institut za traženje nestalih osoba BiH za Nobelovu nagradu za mir, a ovu nominaciju je nadležnom komitetu u Oslu uputila posredstvom svog akademskog lobija.

Predstavnik grupe građana dijaspore iz Skandinavije, koja je formulisala predlog zajedno s nekoliko profesora sa tog područja i poslala ga Komitetu za dodelu Nobelove nagrade, Edin Osmančević, izjavio je za „Fenu“ da sama nominacija predstavlja simboličan čin da se skrene pažnja međunarodne javnosti na ove tri organizacije, koje su svojim nesebičnim i humanim radom zaslužile ovo priznanje.

„Nominacija za Nobelovu nagradu 2016. došla je kao predlog građana iz dijaspore iz Skandinavije i izraz je volje te obaveza svih građana da prepoznaju napore pojedinaca i organizacija u njihovoj borbi za pravdom i istinom“, istakao je Osmančević.

Nominacija je upućena 30. januara.

 

Nijedna žena, dete i nemoćna osoba nisu ubijene u Srbenici.

Zločin u Srebrenici počinjen je isključivo nad muškom vojnosposobnom populacijom od kojih je većina bila aktivni učesnik armije BiH u zločinima koji su činjeni nad Srbima.

Ovaj podatak je opšteprihvaćena činjenica koju ni “Majke Srebrenice“ ne demantuju, te se zbog toga po haškoj konvenciji o genocidu ovaj zločin ne može tumačiti kao takav.

Sa muslimanske strane u ratu ubijeno je hiljade žena, dece i staraca.

Okružni sud u Hagu doneo je presudu da je država Holandija odgovorna za smrt više od 300 ljudi prilikom pada Srebrenice 1995. godine.

U decembru 2012. Haški tribunal je osudio generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića i ratnog šefa obaveštajne službe Glavnog štaba VRS, na doživotnu kaznu zatvora, proglasivši ga krivim za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice.

Tolimir je prekjuče umro u Hagu, on je deveti Srbin kojeg je smrt zatekla tamo.

(Oslobođenje)

KOMENTARI21 komentara

 1. Vujadin says:

  I ove godine repriza humorističke serije "Top-lista nadrealista". Reciklaža spin-marketinga.

 2. Baja says:

  Vujadinu je humoristično kad Srbi pobiju 7000+ osoba !!!!! Jadno i kukavno.

 3. Goran says:

  Baja, tebi mora da je sam pokojni Alija javio za taj pokolj , sve u svemu , te babe su vec dozivjele blamazu , a ako se desi da i dobiju Nobela , sto nebi bilo cudno s obzirom da ga je jako buno bitangi dobilo, onda ce sigurno dozivjeti jos vecu blamazu , i to godinama . Tom navodnom pokolju vjeruju samo muslimani (ne svi) , Vucic i njegovi mentori .

 4. VUK says:

  Baja lupas ko otvoren prozor

 5. VUK says:

  Glupo da gluplje nemoze biti

 6. Batina says:

  Muniru na kuru.

 7. Batina says:

  Baja, utera ti slon do jaja.

 8. Baja says:

  Imam pravo da osudim sve zlocine i gotovo,prvo ustaske pa I ostale.!!!!!! A broj stradalih sam procito ja nisam bio tamo kao neki pojedinci sto ovdje glume domoljube.

 9. Blaženi Alojzije says:

  13-godišnji djeca nisu vojno sposobni muškarci, već djeca! @Baja To je narod koji kuka samo nad svojim žrtvama, dapače utrostručuje ih eksponecijalno do besvijesti, a ruga se svačijim tuđim žrtvama. Zapravo, nije takav narod, nego budale unutar tog korpusa.

 10. Batina says:

  Baja I Alojzije, evo vam nesto sto ne dolazi od Srba no od vaseg mentora Adolfa Hitlera, HRVATI SU IZMET LJUDSKOGA RODA, dalji komentari su ja mislim nepotrebni.

 11. Baja says:

  Pa nismo svi isti ni mi !!!! Batina uvali ti Hrvatina a i Hitler hahahahaha ...

 12. Svetislav says:

  Pa bio je tu i atisari, obama, itd. Bice u dobrom drustvu sa ovim "uspaljenim" nenama. Samo jos da pozovu Baju jebaca da ih zabavlja i podmiri!

 13. kosovac says:

  Baja, Uspešno dostignutu cifru od 8.000 pobijenih balija ti smanjuješ na 7.000. Nije fer što si to uradio, ali ako pronađeš zaslužnog za tu cifru, mogao bi da mu dodeliš Orden Alojzija Stepinca.

 14. Baja says:

  Kosovac, Ma kao da je to bitno, 7,8,9....!

 15. Batina says:

  Batinom po izmetima.

 16. Blaženi Alojzije says:

  @Batina Zapitaj se ti što je sve u zadnjih 100+ godina pisano o Srbima. :-D

 17. kosovac says:

  Baja, Tako je, nije bitno. Ali da ti ozbiljno kažem da sam pokušao u nekom stilu tvog poimanja duhovitosti pomenem profil Stepinca gde bi mogao da potražiš krivca za neke zločine koji su te pogodili, pa si hteo nekom cifrom od 7.000 da im daš značaj. Naravno Srbi su očišćeni pa posle naravno proglašeni za etničke čistače. A tebe su zadužili da cmizdriš za balijama.

 18. Baja says:

  Kosovce , Mislio sam 7,8,9.....sto vise to bolje ,ali kasno pališ.

 19. kosovac says:

  Baja, Svi su mi govorili da imam kasno paljenje, nisam verovao. Nema veze, bar sam stavio na papir Stepinca i etničke čistače. A za balijama si cmizdrio, roba govori (tvoj prvi komentar).

 20. Apis says:

  Nobelova nagrada je sama po sebi ironija. Čovek posvetio zivot pronalazenju najrazornijeg oruzja za to vreme da organizuje nagradu za doprinos miru. Zatim su sve te nagrade ,,savim slučajno" zaobisle sve ljude poput Nikole Tesle a zavrsile u rukama lopova i zlocinaca. RED JE DA JEDNOM I KU,RVE DOBIJU NOBELA ILI BAR REPLIKU NOBELOVOG PENISA.

 21. Baja says:

  Sto bi rekao Artuković : Nesjecam se.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *