„ZEMLJOTRES“ U ŠPANIJI: 80 odsto Katalonaca glasalo za nezavisnost

„ZEMLJOTRES“ U ŠPANIJI: 80 odsto Katalonaca glasalo za nezavisnost

10 novembra 2014

marcha-catalunya 332Prvi preliminarni rezultati simboličnog, neobavezujućeg referenduma o nezavisnosti španske pokrajine Katalonije, pokazali su da je otcepljenje od Španije podržala velika većina glasača, odnosno 80,7 odsto.

Od dosad prebrojanih 2.043.226 glasova, 1.649.239 je bilo u korist nezavisnosti Katalonije, izjavila je zamenica predsednika Katalonije Žoana Ortega, a prenela agencija AFP.

Ortega je prethodno iznela podatak da je na juče održanom neobavezujućem referendumu glasalo oko dva miliona glasača, ali nije mogla da iznese podatak o procentu glasača koji su izašli na glasanje, budući da nema zvaničnog biračkog spiska. Katalonske vlasti su ranije saopštile da pravo glasa ima oko 5,4 miliona ljudi.

Predsednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas izjavio je da je referendum o nezavisnosti, bio „potpuni uspeh“.

„Katalonija je ponovo pokazala da želi da upravlja sama sobom“, rekao je Mas večeras u Barseloni posle zatvaranja birališta u 20 sati po lokalnom vremenu.“Niko, a posebno španska vlada, ne treba da zaboravi da je Katalonija još jednom pokazala da želi da vlada na svojoj teritoriji i da smo dovoljno veliki i odrasli da to uradimo“, istakao je katalonski lider.

„Žalim što je prva reakcija iz Madrida ponovo bila politički kratkovida i pokazala nebrigu, pa čak i netolerantnost. To me smeta pošto su oni imali savršenu priliku da shvate poruku Katalonaca i da pokažu kako žele da ovi izazovi budu rešeni putem međusobnog dogovora“, izjavio je Mas.

Prethodno je španski ministar pravde Rafael Katala ocenio simbolični referendum u Kataloniji „nevažećim i beskorisnim“.

„Vlada smatra da je ovo bio dan političke propagande, koji su organizovale snage koje se zalažu za nezavisnost, i smatramo da glasanje nije imalo nikakvu demokratsku validnost“, istakao je Katala.

„Španija je demokratska zemlja u kojoj je zagarantovana sloboda govora i izražavanja i u kojoj se referendumi održavaju u skladu sa strogim propisima koji obezbeđuju nepristrasnost i neutralnost. Danas nije ispunjen nijedan od ovih zahteva“, rekao je on.

Pravne prepreke su primorale Masa da odustane od zvaničnog referenduma i održi simbolični, neobavezujući referendum koji su organizovali volonteri.

Španska konzervativna vlada žestoko se protivi nezavisnosti bogate Katalonije koja čini petinu španske privrede, ali je zapala u velike dugove posle izbijanja finansijske i ekonomske krize u Španiji.

KOMENTARI3 komentara

  1. Ljubomir Gjurceski says:

    Ete i toa se sluci!? Shto sega ke pravi gospodata od zapad? Ke go priznaat demokratskoto pravo za otcepuvanje i sozdavanje na nezavisna Katalonija ili sega ke kazuvaat deka referendumot bil nedemokratski i sprotiven na pravniot poredok na Shpanija. Domino efektot koj go sozdade taa zapadnoevropska i Americka bagra gi udri po glava. Vprocem tie sprotivno na megunarodnoto pravo sozdavaa i priznavaa drzava na okupirana teritorija od nivna strana. Ete zaradi tie dvojni standardi taa banda mora da se porazi i ednash za sekogash da se likvidira pa duri i fizicki. Niv treba vo domicilnite drzavi da gi snajde toa shto mu go napravija na Nikolae Caushesku, Sadam Husein, Moamer Gadfi i site onie od poraneshna Jugoslavija koi gi sudeja za voeni zlostorstva koi gi izvrshija nivnite platenici. Dokazite izleguvaat na videlina za se shto se slucuvashe tuka. Ke im dojde redot i na Makedonskite hashki slucai. Nemoze amnestija za slugite na imperijalizmot koi izvrshija okupacija na Makedonija so nivnite platenici koi vleguvaa od Kosovo a beja pod direktna zashtite na NATO bandata predvodena od Bil Perdju i drugite slugi na CIA. No krajot im se blizi i neznam kade ke mozat da se sokrijat.

  2. dr. Danilo says:

    ne znam kako da ovo uzmemo za ozbiljno. od 5, 4 miliona biraca glasalo 2 miliona ?

  3. buchkalo says:

    1.7 miliona je reklo otcepljenje to je 30% glasača s obzirom da druge dve trecine nisu glasale. A zasigurno ih sad vec ima vise ohrabrenih tako da se rezultat ne bi puno razlikovao on da svi izadju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *