ЗЕМЉОТРЕС У СВЕТУ ФИНАНСИЈА: Америци одузет највиши кредитни рејтинг

ZEMLJOTRES U SVETU FINANSIJA: Americi oduzet najviši kreditni rejting

2 avgusta 2023

Agencija „Fič Rejtings“, jedna od tri najuticajnije agencije za evaluaciju kreditnog rejtinga, snizila je kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i „kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja“ u poslednje dve decenije.

Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacije kreditnog rejtinga još je u okvirima investicionog ranga, prenosi AP.Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procenu agencije „Fič“, a ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je evaluacija „proizvoljna i zasnovana na zastarelim podacima“.

Jelen je istakla da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donela pandemija virusa korona, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4 odsto godišnje u tromesečju april-jun.

Agencija „Fič“ je obavestila zvaničnike Bajdenove administracije da je pobuna na Kapitolu 6. januara 2021. godine bila značajan faktor u procesu evaluacije i donošenja odluke da smanji rejting, jer je ukazivala na nestabilnu vladu, izjavila je za AP osoba upoznata sa razgovorima vođenim između zvaničnika američke administracije i agencije „Fič“.

To je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, jer je 2011. godine, druga ugledna i uticajna agencija za evaluaciju kreditnog rejtinga „Standard i Purs“, oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade.

Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procenila u svom izveštaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara samo u toj godini.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *