apocalypse-earth-explodingNaučnici sa Univerziteta na Havajima upozoravaju da Zemlji predstoji apokaliptična budućnost zbog nepovratnih klimatskih promena koje je izazvao čovek, i to već sredinom veka, a ista prognoza odnosi se i na region.

Stručnjaci u nedavno objavljenoj studiji ističu da će gradovi ostati bez stanovništva, a kada je reč o regionu, prvi na udaru biće Podgorica, koju će drastičan rast temperature pogoditi 2048, Skoplje 2049, Ljubljanu i Sarajevo 2051, Zagreb 2053, a Beograd 2054.

Zemlja ubrzano ide ka apokaliptičnoj budućnosti u kojoj bi u roku od 45 godina u velikim gradovima život mogao da postane nemoguć, piše „Dejli mejl“, ističući da bi, prema procenama stručnjaka, Njujork dramatične promene mogle da pogode 2047, a London 2056.

Očekivana temperatura će biti, kako se tvrdi, 50 stepeni Celzijusa i sve to bi se moglo dogoditi za najmanje četvrt veka, pod uslovom da se smanji ispuštanje štetnih gasova.

Stručnjaci ističu da bi apokalipsa, čak i kada bi postojala politička volja za smanjenje emisije štetnih gasova, bila odložena za samo 30-ak godina.

Prvi znaci takvog scenarija očekuju se već krajem ove decenije, a stručnjaci tvrde da je već prekasno da se situacija promeni i da čovečanstvo mora da se pripremi za svet u kom će najhladnije godine biti znatno toplije od onih koje smo do sada smatrali najtoplijima.

Istraživanje ne pokazuje koliki će biti porast temperature na godišnjem nivou, ali se tvrdi da će nakon ‘nulte godine’ stalno dolaziti do njenog povećavanja.

Procenjuje se da će drastični porast temperature pogoditi najpre tropski pojas, pa će apokalipsa „doći“ najpre u Indoneziju 2020.

Kako prenosi britanski list, mogla bi da se dogodi prava humanitarna katastrofa, jer bi stotine miliona ljudi, bežeći od globalnog zagrevanja, ilegalno prelazili granice bežeći od porasta temperature zbog kog bi čitavi regioni postali pusti, a nestali bi i milioni biljnih i životinjskih vrsta.