ŽENA PUNA MRŽNJE: Julija Timošenko pozvala da se eliminišu „teroristi“ u Donjecku

ŽENA PUNA MRŽNJE: Julija Timošenko pozvala da se eliminišu „teroristi“ u Donjecku

7 aprila 2014

yuliaAD neće priznati referendum u Donjeckom basenu na istoku Ukrajine, ako to ne bude u skladu sa ukrajinskim ustavom, izjavio je danas stalni prestavnik SAD u OEBS-u Danijel B. Baer.

Svaki referendum koji ne bude u skladu sa ukrajinskim ustavom i zakonom biće smatran nezakonitim, rekao je Baer, odgovarajući na pitanje novinara agencije Itar-Tass.

Predstavnici gradova Donjeckog basena u istočnoj Ukrajini izglasali su danas rezoluciju o proglašenju „Narodne Republike Donjeck“, nezavisne od Ukrajine.

„Proglašavamo stvaranje suverene države Narodna Republika Donjeck“, saopšteno je u sali regionalne uprave, preneli su ruski mediji.

Delegati su doneli odluku i da najkasnije do 11. maja bude održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji, a od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražili su da ima pošalje „privremeni mirovni kontigent“ vojske.

Aktuelni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je jutros na zasedanju vlade u Kijevu da će sprečiti separatistički scenario na istoku zemlje i pozvao tamošnje stanovnike da čuvaju teritorijalni integritet.

Bivša premijerka i lider stranke „Otadžbina“ Julija Timošenko otputovala je hitno u Donjeck, saopštila je njena pres služba.

Ona je pozvala snage bezbednosti Ukrajine da preduzmu mere za eliminisanje „terorista“ i da spreče separatiste u zauzimanju vladinih zgrada.

„Danas zemlja ima svu potrebnu snagu da brzo i adekvatno zaustavi separatiste i sabotere“, navela je Timošenko u saopštenju.

Zamenik premijera Ukrajine Vitalij Jarema takođe se nalazi u Donjecku, a na istok zemlje otputovali su i ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, koji je otišao u Harkov, dok su u Lugansk otputovali sekretar za nacionalnu bezbednost Andrej Parubij i šef službe bezbednosti Valentin Nalivčenko.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izjavila je danas novinarima u Briselu da EU sa „pažnjom i uznemirenjem“ prati razvoj situacije u Ukrajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *