ŽENE U CRNOM obeležavaju godišnjicu ”pada” Vukovara

ŽENE U CRNOM obeležavaju godišnjicu ”pada” Vukovara

17 novembra 2014

zene-u-crnom1Povodom 23 godina od proterivanja hrvatskih snaga iz Vukovara, Žene u crnom će 18 novembra, od 15 do 16 časova u Knez Mihailovoj ulici, ispred Ruskog cara, u Beogradu, u crnini i ćutanju, obeležiti godišnjicu navodnih srpskih zločina počinjenih u tom gradu.

Sutradan, 19 novembra, otputovaće u Vukovar gde će odati poštu ”žrtvama” zajedno sa njihovim porodicama, kao i sagrađanima Vukovara.

U saopštenju poslatom medijima, Žene u crnom insistiraju da je Vukovar 1991. godine bio punih 87 dana pod opsadom JNA kao i da je u tom gradu ubijeno više od 1.000,a ranjeno više od 25.000 ljudi, dok su hiljade bolesnih i ranjenih zarobljenika odvedeni u logore u Srbiji.

Žene u crnom protestuju i jer opštine Zrenjanin i Žitište, u kojima su se tokom rata nalazili ”logori”, nisu dostojno obeležile mesta stradanja.

Aktivistkinje su se nebrojeno puta obratile opštinskim vlastima sa zahtevom da se na mestima stradanja i mučenja u logorima Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče, što bi navodno bio doprinos procesu poverenja i pomirenja.

– Nažalost, naš zahtev nije bio uslišen, kao i oni pre njega, što ukazuje na nedostatak političke volje i moralne odgovornosti u odnosu na zločine počinjene u naše ime. Zahtev smo ponovile i 17 novembra ove godine – kaže se u saopštenju Žena u crnom kojim se apeluje i na utvrđivanje istine o takozvanim logorima i pokretanju sudskih postupaka protiv odgovornih za osnivanje logora i mučenje zarobljenika.

– Suđenje za ubistvo više od dvesta zarobljenika i civila hrvatske nacionalnosti koji su streljani na poljoprivrednom dobru Ovčara završeno je sramno niskim kaznama u Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Na sličan način je presuđeno i u Haškom tribunalu “vukovarskoj trojci”, što je nesumnjivo doprinelo minimiziranju uloge JNA za zločine u Hrvatskoj i posebno za urbicid u Vukovaru.

Revidirana presuda Haškog tribunala Šljivančaninu i drugima predstavljala je ujedno i uvredu vukovarskih žrtava i njihovih preživelih srodnika/ca – ističu Žene u crnom.

“Oluja“ – zločin bez kazne

u noći između 3. i 4. avgusta, započela vojna akcija etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske.

Akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta i trajala je četiri dana. Već 5. avgusta pao je Knin, a na kninskoj srednjovekovnoj tvrđavi postavljena je šahovnica. Zauzeta su i okolna mesta, a srpski civili pobegli su iz zauzetih područja.

Hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak objavio je 8. avgusta da je akcija „Oluja“ završena s vojnog aspekta. S područja zahvaćenog hrvatskom ofanzivom pobeglo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo.

Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ u svojoj evidenciji ima imena 1.853 poginulih i nestalih Srba, od čega je 1.201 civil, među njima 544 žene.

Na listi nestalih vode se 894 lica, od čega 632 civila, među kojima je 315 žena.

(Blic, Srbin.info)

KOMENTARI14 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  U HRVATSKU IDITE KUČKE

 2. Enky says:

  ove žene bi trebalo j.....ti.

 3. Elim says:

  Pogledajte:http://srbin.info/2014/11/17/otkrivamo-rusenje-sramotnog-vukovarskog-mita-tekst-je-na-hrvastkom-jeziku/

 4. Miljan says:

  Ovo je dokaz da Srbija ne postoji kao država.

 5. Apis says:

  Žene u crnom ili profesionalne narikače. Ne obilaze srpska mučilišta ni stratišta. Ne zanima ih broj poklanih srpskih civila, žena ni dece. Njih srpski strah, suza ni krv emotivno ne dodiruje. Njihova lica se ozare samo kada se milom ili silom dočepaju srpskog penisa. Setite se Hanke Paldum kako je divljački skakala po penisu vezanog srbina. Danas predlaže izvan sudsko poravnanje u prevodu da mu plati nedozvoljeno korištenje penisa. Zato predlažem da se u ime mira svim profesionalnim narikačama dodeli po jedan dildo, replika originala alatke Ratka Mladića.

 6. ivan says:

  Za njih je kurton u belom da se nikad ne porode....sve ih treba prvo prisilno odvesti u Jasenovac obzirom da same neće ići,zatim Jadovno,Kragujevac,Kraljevo itd...onda u Sijekovac kod Broda i stotine srbskih stratišta.Sramota za državu koja ovako nešto dozvoljava....

 7. icolos says:

  Mrš kurve

 8. Lela says:

  Kad i gdje se Srbi oglasavaju na nevidjena zla ? Nista,da nauce od drugih ! Drugi sire LAZI,a Srbi stalno sute i nikako,da AGRESIVNO ne sire ISTINU,poput ovakvih ! ... Srpski politicari pricaju ISTO,kao sto i srpski neprijatelji,pa Vi Srbi,OPET - birajte takve,koji ce voditi i narod i zemlju u propast !

 9. Vander Lepimića says:

  Ahhhhhh, srbski banditi!!!Još su usudili da se brane protiv međunarodno priznate države!!!Koja je i sada tako miroljubiva prema njima,još im nije oduzela sva privatna dobra. Eeeeee, da Bogda nikada ne skinule crninu,ne smijem dalje pisati.....

 10. vukota says:

  Vezati oko rese crnu mašnu ,otići ispred Ruskog cara i izraziti im saučešće. ..

 11. MickoNYC says:

  Kako je moguce da samo kod nas u Srbiji svaka izdajnicka susa moze da orgija ,i to jos na sred Knez Mihajlove...Molim sve d patriotske snage da sprece ove vestice da zagade nasu najlepsu ulicu. (posto trenutno nisam u zemlji)Crkle da Bog da kucke izdajnicke !

 12. Jasna says:

  Imaju li ove ženturače muževe,očito nemaju,inače ne bi danima zjakale po cesti,šteta što ne čitaju komentare o sebi,sakrile bi se u mišiju rupu da ih narod ne gleda.

 13. Momcilo says:

  Kandićku i Biserkovu pod ruku i idite na jelačićev trg u zagreb,šta će te u Beogradu.U zagrebu palite sveće lojanice i obucite se u BIJELO,pi.da vam ma...ina!

 14. Vucina Zmajevic says:

  Bagra placenicka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *