ЗЕНКОВИЧ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ОРГАНИЗОВАО АТЕНТАТ НА ЛУКАШЕНКА

ZENKOVIČ PRIZNAO DA JE ORGANIZOVAO ATENTAT NA LUKAŠENKA

22 aprila 2021

ADVOKAT Jurij Zenkovič koji je uhapšen zbog sumnje da je pripremao atentat na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i državni prevrat, u potunosti je priznao krivicu i aktivno daje iskaz, saopštio je načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček.

– Zenkovič je preduzimao konrektne pokušaje vrbovanja, podmićivanja pripadnika Oružanih snaga spremnih da za novčanu nagradu učestvuju u rušenju vlasti nasilnim putem. On se trenutno nalazi u istražnom zatvoru i, kao što sam već rekao, optužen je. U potpunosti je priznao krivicu za zločin za koji je optužen, sada aktivno svedoči o svim okolnostima protivpravnih radnji koje je počinio“, rekao je Biček za televiziju „Belorusija 1“.Istovremeno, načelnik je izjavio da je podignuta optužnica protiv četvorice pritvorenika zbog pokušaja pripreme atentata na predsednika i izvođenja puča.

– U pitanju je zavera sa ciljem zauzimanja vlasti neustavnim putem. Svi optuženi daju priznanja – dodao je on.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Rista says:

  I ja bih priznao. I što jesam i što nisam, sve sam. Manje boli, brate. Jel neko od vas zna da bušenje kostiju uopšte ne boli? Meni bušili. Malo pecne kada prolazi kroz kožu a kroz kost samo vas jeza vata a nema bola. Kroz celo koleno, sleva na desno. Sve što sam želeo je da se onesvestim i nikad ne probudim. Divljaci. Dobro, meni nisu bušili KGBovci, nego lekari pa me tako ozdravili, ali to ti isto brate mili. I KGBovci su bili na savetovanju sa specijalistima hirurzima. I sad vas, posle neuspelog atentata na precednika, vežu na nepokretno a prilazi vam KGBovac sa upaljenom električnom burgijom. Šta bi čovek koji nikada nije ni čuo a kamoli video kako se buše kosti uživo, uradio? Pa sve priznao. A mogu i lobanju da vam buše i da vas uopšte ne oštete. I sad ako neko misli da je junak i da bi izdržao, neka prvi baci kamen. Prema tome, ta priznanja su iznuđena, pa makar bila i istinita. Nema vlasnika patenata mučenja. Savremena hirurgija to osmislila da skoro i ne ostane nikakav trag, ali u mozgu se stvori i pre nego te taknu. Ovi sada pričaju kako ajduci sve priznaju, ali to samo deo pretstave koji se javno prikazuje. Dok su oni tako brzo priznali, radila burgija, bre.

  • test01 says:

   Imaju video snimke Risto i bili su i na YouTube (ako nisu sklonjeni), nema potrebe da busilicom, sastajali su se i u Rusijii i dogovarali atentate (mnozina)i kako da naprave klaonicu sa dan Pobede. Zna se i ko stoji iza svega da bi izazvali sve vece probleme i na kraju sukob sa Rusijom.

  • Velika Metla says:

   Rista, da su mene pitali, no nisu, ta burgija je trebala još poodavno da radi. Ali, ipak ovi vlasnici burgije to bolje znaju od mene sigurno. Ja sam, nekako, uvek za preventivu. Hoću reći ," bolje đavola vezati, nego se sa njim naprezati". Ali dobro....., ko sam ja?

 2. persida says:

  Zenkovic, Feduta, zvuci poznati, svakako nisu Palestinci.

 3. M says:

  Nek ga pitaju jel s malim zelenima sadio kelj na Marsu,i to će priznati,i nacrtati još!I više puta ako treba!I podpisati čak!Iako je i u ovome vjerovatno sudjelovao,jer izgleda imaju hrpu materijalnih dokaza o tom slučaju i šire!?!

 4. ostrogorski says:

  More, kad je u pitanju država i dinastija, zavešću ja i diktaturu, i tortjru i pozituru i udariti svakom dvadesetpet po turu... Pa nek Rista glavom klima i Persida neka plače a " M" neka zamjauče - nije KGB od juče.

 5. test01 says:

  imaju dokaze i cak video snimke - niko ovo ne moze da ospori jer su Rusi prikupili neoborive dokaze... sta ima da vas cudi

 6. Rista says:

  pa Bog svama ljudi! Nemam ja ništa protiv toga, samo kažem kako se to radi kad zatreba. A ako nisu dobili batina, nek pozovu mene a ja ću pozvati testa i gledati kako ih marjači. A možda im probušim i stopalu tek da se sećaju. Ja dao par saveta KGBetu koje njemu sigurno ne trebaju. A zašto da ih ne umlate? Radi Amerike? E, pa ako tako poštuju američku demokratiju, neće dugo. Ili lomi, il ćeš biti slomljen! A to što su prekazali video je za demokratsku javnost kao neki dokaz da nisu morali da ih mučidu. Kad jednom upadneš tamo gde ne treba i završiš u KGBetu, bićeš bre bušen imali oni dokaze ili ne. I to će ti ucene sve živo što imaš da ne bi nikada spomenuo šta su ti radili. Čak ni na samrti neće ništa reći jer to kao da je osudio svoje potomke sve i jednog. I tako obično ispadnu demokratski i nevidljivo ne mučeni i takvi više nikada neće spomenuti šta je bilo, a ako ga neko direktno preupita, onda će sve to predstaviti kao razgovor uz čašicu i kafu. A mi svi znamo da nije bilo tako. Videji su bre zbog demokratske javnosti. Nisam ja od juče, bre. Ja sam od mnogo juče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *