ŽERAR DEPARDJE: Ponosan sam što sam Rus

ŽERAR DEPARDJE: Ponosan sam što sam Rus

25 marta 2014

gerard-depardieu-tax-evasion 688Francuski glumac Žerar Depardje, koji sada živi u Rusiji, lansirao je kolekciju luksuznih satova s ruskim simbolom. Svaki je procenjen na 20.000 do 30.000 evra.

Depardje lansiranjem ove kolekcije i izgledom satova ismeva geopolitičke probleme između njegove rodne Francuske i Rusije, prenose francuski mediji.

Depardje, koji je od januara 2013. godine i državljanin Rusije, postao je zaštitno lice ekskluzivne kolekcije satova švajcarske kompanije „Svstos“ sa reklamnim sloganom „Ponosan što sam Rus“.

Satovi će se uskoro pojaviti na tržištu, a mediji ocenjuju da se francuski glumac očigledno opredelio za svoju novu zemlju.

Depardje, čiji je „fiskalni egzil“ u Rusiju izazvao burna reagovanja u francuskoj vladi i jednom delu javnosti, sada promoviše ograničenu seriju luksuznih ručnih satova sa ruskim grbom – dvoglavim orlom – kao centralnim motivom, koji koštaju od 14.480 do 21.720 evra.

Kompanija „Svistos“ sa sedištem u Ženevi objavila je na Fejsbuku fotografiju glumca odevenog u crnu jaknu sa amblemom u obliku dvoglavog orla i satom na ruci, a pored fotografije istaknut je reklamni slogan nove linije „Ponosan što sam Rus“.

Francuski list „Nuvel opservater“ ocenjuje da je reč o „još jednoj provokaciji“ i „novoj pobedi (ruskog predsednika Vladimira) Putina usred aneksije Krima“.

Depardje nije nikada krio ljubav i prijateljstvo prema Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Za razliku od francuskih vlasti, koje su kritikovale nedavno pripajanje poluostrva Krim Rusiji, glumac nije komentarisao ta dešavanja.

Zbog kritikovanja francuskih vlasti posle njihove odluke o povećanju poreza za one čiji su godišnji prihodi veći od milion evra, Depardje je prošle godine otišao u Belgiju, gde je zatražio državljanstvo. Državljanstvo je, međutim, dobio u Rusiji i to od Vladimira Putina.

Francuska javnost je tada oštro reagovala na Depardjeovu najavu da će se iseliti iz Francuske kako bi izbegao plaćanje visokog poreza za bogataše – 75 odsto za godišnje prihode iznad milion evra – koji je uvela vlada predsednika Fransoa Olanda.

Depardje se, otkako je stekao rusko državljanstvo, registrovao u Rusiji kao individualni preduzetnik i nastanio se u Mordoviji, autonomnoj republici u sastavu Ruske Federacije, 50 kilometara istočno od Moskve.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *