ЖЕРАР ДЕПАРДЈЕ прешао у руско православље у Храму Александра Невског у Паризу

ŽERAR DEPARDJE prešao u rusko pravoslavlje u Hramu Aleksandra Nevskog u Parizu

6 septembra 2020

KRUNI se katoličanstvo. Tvrđave još ima samo među Hrvatima i Poljacima i u Centralnoj i Latinskoj Americi. Francuski glumac Žerar Depardje, koji je dobio rusko državljanstvo 2013. godine, prešao je u pravoslavlje.

Crkvena ceremonija je održana u Hramu Svetog Aleksandra Nevskog u istorijskom centru Pariza. Prisustvovalo je oko 30 ljudi.Nezvanično, na odluku velikog francuskog glumca o prelasku u pravoslavlje uticao je Depardjeov duhovni mentor, episkop Ruske pravoslavne crkve Tihon (Ševkunov).

On je autor poznate knjige „Nesveti sveti“, a mnogi ga nazivaju „ispovednikom Vladimira Putina“.

Sam Depardje je rekao da ga je na promenu vere podstakla „ljubav prema pravoslavnoj liturgiji i povezanost sa pravoslavnim sveštenstvom“.

U prvom delu ceremonije, posle molitvi za isterivanje `nečiste sile`, Depardje se odrekao satane, pljunuvši na njega. Odmah potom je triput `potvrdio svoj savez sa Hristom`.

Prisutni su posvedočili da je to učinio «sa entuzijazmom i dobrim srcem».

Na kraju, dok je hor pevao `pesme za takve prilike`, a prisutni se molili – Depardje je `od glave do peta` bio isprskan svetom vodicom.

On je ranije o katolicizmu rekao: „Ushićen sam papama Benediktom XVI i Jovanom Pavlom II, ali me razdražuje katolička liturgija».

Depardje je zatražio i dobio rusko državljanstvo odmah nakon što su francuske vlasti uvele porez od 75 odsto na prihode veće od milion evra.

U februaru 2014. dobio je stalni boravak u ruskom gradu Saransku, nešto kasnije – i stan u Groznom. U decembru 2018. dobio je prebivalište u Novosibirsku.

Kad je policija Pariza zaustavila Depardjea, koji se vozio na skuteru u alkoholisanom stanju, pa prošao kroz crveno na semaforu, on je rekao da više ne želi da bude Francuz jer `više voli Rusiju i Vladimira Putina`.

KOMENTARI4 komentara

 1. kk says:

  rusko pravoslavlje?

 2. Toma says:

  Njegov put do ovoga je bio prilično dugačak. Sada je bio ispirskan vodom krštavanja od glave do pete, jer niti nijagarini slapovi ne mogu da ga operu od svih grehova, to može samo krštenje u Hrista. Ne radi se tu samo o liturgiji i obraćenju iz jednog hrišćanstva u drugo hrišćanstvo već je potrebno obraćenje u život po Hristu radi večnog života. O tome treba i Depardje i svi mi da odlučimo. Radi se o ljubavi prema istini, pravdi i životu koje su u Hristu, ne o skonosti prema određenoj vrsti liturgije koja je Hristova preporuka radi naše vere. "Kada se sastajete ovo da činite, lomite hleb koji je moje telo koje se lomi radi vas, i pijte čašu vina koja je moja krvi koja se proliva radi vas, čineći ovo Mene objavljujete dok ponovo ne dođem." Hristos je Gospodar našeg života za večnost, ko se pokajao i obratio živeće večno i neće ići na sud Božiji gde će svako primiti po delima svojim.

 3. Rajko says:

  Kome taj treba i zasto?

  • Ivana says:

   Vama ustašama ne trena niko ko postaje pravoslavac al ste zato majstori u pokatoličavanju Srba jel tako "Rajko"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *