ЖЕСТОК ОБРАЧУН САВЕЗНИКА: Лукашенко поново осуо паљбу по Русији

ŽESTOK OBRAČUN SAVEZNIKA: Lukašenko ponovo osuo paljbu po Rusiji

14 avgusta 2018

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko sve češće kritikuje ekonomske odnose sa Rusijom. Krajem minule nedelje on je otvoreno zamerio Moskvi da ne ispunjava obaveze koje je preuzela kao članica Evroazijskog ekonomskog saveza i da sprovodi nelojalnu konkurenciju prema zemljama tog saveza. Boraveći u fabrici poljoprivrednih mašina u Gomelju Lukašenko je rekao da se u Rusiji prema Belorusima ponašaju – varvarski.– Rusi se prema nama ponašaju kao da smo im vazali. Zato je sada holding „Gomseljmaš“, koji proizvodi poljoprivredne mašine, u teškoj situaciji. Rusija zamera Zapadu što ne dozvoljava konkurenciju, ali oni takođe to rade prema nama – kazao je Lukašenko.

Beloruski predsednik objašnjava da je bio dogovor da Belorusija proizvodi poljoprivredne mašine, kombajne i traktore, za zemlje članice Evroazijskog ekonomskog saveza. Ali, tvrdi Lukašenko, uprkos tom dogovoru Rusija hoće da sačuva svog proizvođača iste opreme „Rostseljmaš“, dajući mu razne dotacije i tako ga dovodi u povoljni položaj od glavnog konkurenta, beloruskog „Gomseljmaša“.

– U sadašnjim uslovima konkurencija između „Gomseljmaša“ i ruskog Rosteljmaša“ je neravnopravna jer ruski proizvođač dobija velike dotacije iz Moskve – objašnjavaju u Minsku.

Međusobne kritike Moskve i Minska su počele kada su iz Belorusije prodavali hranu reeksportovanu iz zemalja koje su pod ruskim sankcijama. Tako su iz Belorusije izvozili u Rusiju poljske jabuke i drugo voće, sireve iz evopskih zemalja, morsku ribu.

Nova runda zahlađenja je bila kad su u Moskvi odlučili da na nekim graničnim prelazima postave graničare. Tada im je Lukašenko poručio da kažu hoće li prohodnu granicu ili se vraćaju na stara vremena.

Na drugoj strani, Moskvi smeta što Belorusija reeksportuje u Ukrajinu rusku naftu koju kupuje po beneficiranoj ceni. Zbog toga Rusija namerava da smanji izvoz naftnih derivata Belorusiji. Osim toga novinske agencije pišu kako će Moskva obustaviti davanje kredita Belorusiji. Takođe je obustavljena isplata dve tranše kredita Evroazijskog fonda stabilizacije. Pod upitnikom je i davanje kredita od milijardu dolara Belorusiji u 2019. godini.

I POLITIČKO TRVENJE – LUKAŠENKO PROTIV RUSIJE

JEDAN broj ruskih političara zamera Lukašenku što nije priznao nezavisnost Južne Osetije i Abhaziji kao i pripajanje Krima Rusiji. Moskvi se ne sviđa i širenje beloruske ekonomske saradnje sa Ukrajinom, pa se zbog toga sve češće može čuti tvrdnja kako Lukašenko želi da samo ima ekonomsku korist od susedne Rusije.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Ognjen says:

  Upravo tako ruski neoliberalizam i njihovi tajkuni su gori od rotsilda.

  • Pera. says:

   idiote !

 2. Miraš says:

  Naravno da će domaći (ruski) proizvodjač Rosteljmaš“ dobiti dotacije, jer one se ne daju inostranim firmama.

 3. M says:

  Ako škripe ekonomski odnosi između Rusije i Bjelorusije,kako li će tek između Rusije i sve jače Kine?!?

 4. komita says:

  Meni je logicna ruska reakcija. Lukasenko bi da se i da mu ne udje. Kako EU trazi da sve clanice imaju isti stav? Uvode sankcije i oni kojima se to obija o glavu. E pa, tako isto i ovaj drugi savez zahteva.

 5. Jevrem says:

  Grdni stručni analitičari zaboravljaju i ne znaju,da je bivša juga izgrađena na jeftinom Ruskom gasu,nisu toga ni svesni...Belorusija je zadržala povlašćene cene za svašta iz Rusije,i sad još i hoće monopol na proizvodnju poljoprivrednih mašina,želi i da zaradi na voću iz Poljske,što je mnog-mnogo je...Neka izvovzi Lukašenko na zapad ,on nema sankcije...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *