ЖЕСТОК ОДГОВОР АМЕРИКАНЦИМА: Путин донео важну одлуку од које ће зависити судбина света

ŽESTOK ODGOVOR AMERIKANCIMA: Putin doneo važnu odluku od koje će zavisiti sudbina sveta

11 maja 2021

Predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi zakon o povlačenju Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Ranije je objavljeno da je predsednik imenovao zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova za svog zvaničnog predstavnika kada je Savezna skupština razmatrala ovo pitanje.Ugovor o otvorenom nebu stupio je na snagu 1. januara 2002. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Njime je omogućeno da 34 zemlje učesnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i njihovim aktivnostima, te da vrše izviđačke letove iznad teritorija država potpisnica.

U maju prošle godine Sjedinjene Američke Države pokrenule su proceduru za povlačenje iz sporazuma, koja je okončana 22. novembra.

U januaru ove godine Moskva je takođe najavila pokretanje međuresorskih procedura za povlačenje. Ministarstvo spoljnih poslova primetilo je da su akcije Vašingtona značajno poremetile ravnotežu interesa drugih država.

(vostok.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Podrzavam Putina u ovome, nikakvi ugovori sa zapadnim dzukelama i lazovima.

 2. miki says:

  A šta su čekali do sada?

  • Miraš says:

   Rusija nije ni trebala da žuri. Ovo će biti nepovoljno najviše za Evropu, za države članice EU i NATO. EU ne može da optuži Rusiju da je Rusija kriva za to povećanje bezbednosnih rizika u Evropi jer SAD je prva istupila iz sporazuma.

 3. M says:

  Povlačenjem USA iz tog sporazuma,USA dobiva na prvi pogled više koristi,zato su to i napravili,očito s razlogom,imaju neki svoj plan,vjerovatno se spremaju za veliku i sveobuhvatnu modernizaciju i ojačanje svoje vojske i u USA i u EU!Rusiji nije preostalo ništa pametnije nego da naprave isto i umanje štetu što je više moguće!Dok zbog nužde ne shvate da svako zlo ima i svoje dobro,pa u većem miru i tišini počnu i oni proširivati svoju Agendu!Osobito u pozadini,dubini Rusije,za kasniji finalni obračun!A za što se planira spremiti i USA!Eto,sad će oboje imati šanse da u povećanom miru izgrade i Godzilu i Megalodona!

 4. E.Lirsch says:

  "otvoreno nebo" Cista proseravanja to je k'o proliv... E mo's mis'iti kad je nebo "otvoreno" A ono lije "ko iz kabla"...Bre!

 5. Rista says:

  To uopšte NIJE Putinova odluka, nego Američka. Bez vezno i mučeničko, više mučeničko nego bezvezno, ponašanje Rusije i čekanje da Amerika nešto odluči kako bi i oni doneli sličnu odluku, je potpuno prisilno. To je ono što se zove prisilni potez u šahu. Najčešće, gubitnički. Kakve druge šanse je Putin imao posle Američkog poništavanja ugovora? Da se i dalje pridržava nepostojećeg ugovora? Pa ne postoji više i čista je glupost smatrati to nekim velikim dostignućem Putina. A još manje da će Rusko povlačenje biti ono što će promeniti svet. Nije se Rusija povukla, nego Amerika. Ko se uči na ovakvim stvarima i objašnjenjima kao što su ova data u tekstu gore, nikada neće shvatiti šta se danas događa. Naprosto, gore piše da se Putin povukao iz ugovora koji ne postoji već godinu dana. I kakva je to mudrost? Bez veze dozlaboga. Kad god Amerika predloži neki ugovor, Rusija oberučke prihvati a Amerika istupi iz njega onog momenta kada je saznala ili ostvarila šta je zanimalo. Tako bilo posle raspada SSSRa, tako i danas. Tako bilo i sa Haškim sudom koji je Amerika osnovala a Rusija potpisala, tako bilo sa onom američkom rezolucijom o Kosovu, koje Amerika nametnula Srbima a Rusija potpisala. Amerika je izuzeta od suđenja u Haškom sudu, Rezoluciju ukida i šta sad? Pa Putin glumata nekog advokata koji brani međunarodna prava koje je opet Amerika stvorila a Rusija potpisala. Sve što Amerika hoće, Rusija prihvati i fali se kao da je ona to sve smislila. Taj ugovor NIJE predložila Rusija a nije ga Rusija ni uništila. Predložila ga Amerika, Rusija trčeći potpisala, Amerika ga ukinula, Rusija plačući mora da sledi. To sa Putinom nema nikakve veze niti je Putin bilo šta postigao sa prihvatanjem ugovora, kao i sa spaljivanjem ugovora od strane Amerike. Samo je pokazao da Rusija igra kako Amerika svira. A ovaki ko Persida smatraju da je to pokazatelj visoke inteligencije Putina. Klinac prvog razreda osnovne škole ide redovno na časove, jer su mu raspoređeni i njega niko ništa ne pita jer on i nije u stanju da sastavi raspored časova. Onda uđe u učionicu i kažu mu "Čas je otkazan" i on onda bude veseo ili malo ređe tužan. Tako se Putin ponaša. Amerika je rekla da napušta ugovor pre nekoliko godina i napustila ga kad je smatrala da joj više ne treba. Ostalo je nepostojeći čas za Perside Srbije, koje sad radosno trče da igraju na male goliće jer im čas ukinut.

  • Miraš says:

   Uzalud pišeš romane. Rusija je bila prva na potezu, ona je poćerala i pročerala Amerikance sa svog neba i to sa malim potezom. Za razlog prilikom američke najave povlačenja (Juni 2020) (konačno su se povukli u Decembru 2020), navedeno je rusko kršenje odredbi Sporazuma, a prema kom se svaka učesnica od ukupno 35 saglasila sa stavljanjem celokupne teritorije svoje države na raspolaganje za izviđačke letove. Naime, Rusija je ograničila letove preko određenih teritorija i zabranila pristup letovima u koridoru širine 10 km duž ruske granice sa samoproklamovanim nezavisnim delovima Gruzije – Abhazijom i Južnom Osetijom, kao i u akvatoriji Baltičkog mora severno od Kalinjingrada. Ameri i ostale članice više neće moći da na dosadašnji način snimaju gde su Rusi rasporedili svoje najnaoružanje: Iskandere, PVO sisteme S-400 "trijumf" i sisteme zemlja-more K-300 "bastion", itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *