ЖЕСТОК ОДГОВОР: Зна ли Скот да су и Хитлер и Павелић веровали да су на правој страни историје!

ŽESTOK ODGOVOR: Zna li Skot da su i Hitler i Pavelić verovali da su na pravoj strani istorije!

22 februara 2019

Američki ambasador Kajl Skot prekoračio je ovlašćenja diplomate u stranoj zemlji komentarišući srpski stav povodom Venecuele. Tek će vreme pokazati ko je bio na pravoj, a ko na pogrešnoj strani istorije.

Srbija se zbog stava o Venecueli, prema mišljenju američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota, nalazi na pogrešnoj strani istorije. On je, reagujući na susret srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića sa zamenikom ministra spoljnih poslova Venecuele Ivanom Hilom u Beogradu, na Tviteru napisao da narod Venecuele gladuje pod nelegalnom vladavinom diktatorskog režima.

„Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stale su uz narod Venecuele i privremenog predsednika Gvaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije“, napisao je Skot na Tviteru.Dužnosti koje obavlja ambasador su dužnosti ambasadora, a ne nekoga ko vodi državu ili gaulajtera koji uteruje red, komentariše Skotovu izjavu istoričar Ljubodrag Dimić. Skot je tako nešto mogao da napiše u izveštaju Stejt departmentu, ali javno iznošenje ovakvog stava je kršenje svih diplomatskih normi, Dimićevo je mišljenje.

Gledano iz ugla velikih sila, uvek si na pogrešnoj strani, ako nisi na njihovoj, dodaje on.

„Drugo, ono što je dopušteno velikim silama, one smatraju da nije dopušteno manjim državama i malim narodima, a to se sve kosi sa svim pravima i svim rezolucijama kojima se regulišu međunarodni odnosi. Ali ono što je suštinsko, to je da u ozbiljnoj državi ambasador zna koje je njegovo mesto, ko ga prima i šta može da kaže“, kaže Dimić.

Argument da se Srbija nalazi na pogrešnoj strani istorije zato što ne pripada grupi od, kako Skot kaže, više od 50 zemalja Latinske i Severne Amerike i Zapadne Evrope, koje priznaju samoproglašenog venecuelanskog predsednika Huana Gvaida, prema mišljenju istoričara Aleksandra Rakovića, besmislen je.

„Pod jedan, tek će vreme pokazati ko je bio na pogrešnoj, a ko na pravoj strani istorije. Tokom prošlosti se mislilo da su mnogi na pravoj strani istorije. Hitler je smatrao da će on biti na pravoj strani istorije, pa se to završilo na način na koji se završilo. Pavelić je takođe mislio da je on na pravoj strani istorije“, objašnjava Raković i nastavlja:

„Prema tome, to je relativno poimanje. Za one koji su smatrali da su na čelu novog svetskog poretka, kao što su Pavelić, Hitler i Musolini, vreme je pokazalo da su oni bili ne samo na pogrešnoj, nego i na bizarnoj strani istorije. Videćemo tek na kakvoj strani istorije će se naći SAD, a posebno njihovi sateliti koje instaliraju po čitavom svetu, uključujući i Gvaida“, kaže Raković.

Dačić je tokom razgovora sa Hilom zahvalio na principijelnoj poziciji Venecuele po pitanju KiM, kao i glasanju protiv prijema tzv. Kosova u Interpol i Unesko.

Takođe je preneo da Srbija vodi principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država i rešavanja sporova mirnim putem.

Sagovorniku je preneo da Srbija pozdravlja dijalog kao način da se dođe do trajnog rešenja krize u zemlji.

Dačić je prvo za Sputnjik rekao da je naš zvaničan stav da je Venecuela prijateljska zemlja i da se ne mešamo u njihove unutrašnje odnose i stvari.

(Sputnjik / Nikola Joksimović)

KOMENTARI6 komentara

 1. PRVA LINIJA says:

  ZNAMO LI MI DA NAS TRETIRAJU KAO KOLONIJU???!!! ZNAMO LI MI STA JE SUVERENA DRZAVA I KOJA JE ULOGA AMBASADORA U ISTOJ???!!! ZNAMO LI MI KO SMO, STA SMO I KOJE VREDNOSTI BRANIMO???!!! OVO JE STRASNO... OVAKVA PONIZAVANJA I OMALOVAZAVANJA NASE ZEMLJE I NARODA NECE NA DOBRO DA IZADJU... KAD SE VEC SASTAJU SVAKODNEVNO SA SKOTOM I NJEMU SLICNIM SKOTOVIMA NEKA IM BAR LEPO OBJASNE DA OVAKVI GAFOVI VODE KA MRZNJI I OSVETI KOJU CEMO DOCEKATI U NEKOM TRENUTKU KAO UVEK DO SAD...

  • Velika Metla says:

   PL,većini naroda odgovara ovakva situacija,i ne smeta im ni najgore poniženje! Taj deo hoće da živi "kao ceo normalan svet",ali ne nikako kao Srbi! To je taj veliki,ogroman deo,naroda i bezbroj puta dokazao! Nažalost!

  • Kiki NS says:

   Očito da NE znamo...

 2. Ilija Cvorovic says:

  Pa proglasite ga personom non grata. I izjurite gosn ambasadora iz zemlje. Copavi bravar bi tako napravio, a vi nesmete,nego samo kukate i fol se pozivate na medjunarodno pravo. Ne postoji medjunarodno pravo,gospodo.

 3. Velika Metla says:

  Gde tako duboko jedan kauboj glupi može da sagleda stvari! Dajte,bre,ne vređajte normalnim ljudima inteligenciju! Nije on tu postavljen zbog pameti njegove! Pa ovome se po faci vidi da je ne retko nego gusto glup!

 4. Trn says:

  Ambasador Skot je uveren da mu je dopušteno da govori i radi šta god poželi. On to ovde i čini. A što se tiče gladnih u Venecueli, nedavno se iz medija njegove zemlje moglo čuti i pročitati, a povodom uraganskih katastrofa i nezabeleženih hladnoća u Čikagu, kako su zbrinuti i brojni beskućnici. Nije moguće da se oni hrane po čikaškim hotelima i raznim restoranima. Beskućnika i gladnih puni su američki gradovi. A kad su samoproglašeni predsednici tako poželjni, što i oni u Sjedinjenim Državama ne dovedu i što nisu dovodili sebi, bez izbora, takve!? Umesto raznih Regana, Bušova, Klintona, Obame... Čije su ruke krvave ne samo do ramena...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *