ЖЕСТОК СУКОБ ПРЕД БРЕГЗИТ: Британија блокирала буџет Уније! ЕУ прети и поставља ултиматум!

ŽESTOK SUKOB PRED BREGZIT: Britanija blokirala budžet Unije! EU preti i postavlja ultimatum!

29 aprila 2017

Već i pre početka pregovora o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije izbio je konflikt između dve strane koji bi mogao da utiče na pregovore, prenose agencije.

Predsednik evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da Britanija trenutno blokira donošenje odluke o reviziji dugoročnog budžeta EU i da on u tome vidi vezu sa predstojećim pregovorima, javlja AP.

„Bilo bi dobro i početak pregovora bi bio olakšan kada bi Britanija povukla blokadu“, rekao je Junker.

EU treba „ozbiljan odgovor Britanije“ na njen zahtev da zaštiti prava građana, izjavio je danas predsednik evropskog saveta Donald Tusk nakon samita gde je preostalih 27 lidera zemalja članica EU dogovaralo smernice o pregovorima o Bregzitu, postavljajući uslove za osnivanje novih odnosa sa blokom nakon ljnjnog izlaska iz EU.

„Uveravam vas da ćemo čim Britanija pruži realne garancije za naše građane, brzo pronaći rešenje“, rekao je on.

Kako je preneo AFP, nemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da se države članice EU ne udružuju protiv Britanije u pregovorima, odgovarajući na optužbe britanske premijerke Tereze Mej.

Mej je, kako se navodi, ranije izjavila da se „evropljani udružuju protiv Britanije“.

„To da je nas 27 udruženo i da pričamo jednim glasom je najnormalnija stvar na svetu. Ali to teško može da znači da smo udruženi protiv nekoga“, rekla je Merkelova.

Uputstvo Evropske unije za Bregzit

Lideri Evropske unije jednoglasno su danas usvojili vodič za dvogodišnje razgovore o Bregzitu sa Velikom Britanijom.

„Vodič je usvojen jednoglasno. EU27 čvrst i pošten politički mandat za razgovore o Bregzitu je spreman“, napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom tviter nalogu.

On je istakao da ne može biti razgovora o budućem odnosu, pre nego što se postigne dogovor o ključnim pitanjima, kao što su koliko Britanija duguje bloku i dodao da će dobrobit građana i porodica koje žive u drugim državama biti prioritet kada razgovori počnu.

Oland: Britanija mora da plati cenu izlaska iz EU

Francuski predsednik Fransoa Oland je na sastanku evropskih lidera u Briselu o vodiču za pregovore kazao da će Britanija neizbežno dobiti račun, kao i da je to njena odluka.

„Ne smemo kažnjavati, ali istovremeno jasno je da Evropa zna kako da brani svoje interese, kao i da Britanija ima manje dobru poziciju van EU nego u njoj“, rekao je Oland.

On je odbacio navode da bi britanska premijerka Tereza Mej mogla da ojača svoju pregovaračku poziciju ukoliko pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 8. jun.

„To neće uticati na EU. Principi Unije su već utvrđeni, to će biti linije koje biraju pregovarači“, rekao je Oland.

(Tanjug, Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *