ЖЕСТОК УДАР ТУРСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ: Почео рат против Курда на северу Сирије! (ВИДЕО/МАПА)

ŽESTOK UDAR TURSKE ARTILJERIJE: Počeo rat protiv Kurda na severu Sirije! (VIDEO/MAPA)

4 jula 2017

Turske snage započele su ofanzivne operacije prema kurdskim teritorijama na severozapadu Sirije.

Tokom protekle noći turske snage koje su stacionirane na severu Sirije u okviru snaga „Štit Eufrata“, započele su opsežna artiljerijsko-raketna dejstva duž zapadne linije razdvajanja sa snagama pod kontrolom kurdskog SDF-a.

Bombardovanje je izvršeno na širini fronta od oko 20 kilometara u blizini grada Azaza koji je pod turskom kontrolom, ali čije zapadne zaseoke drže Kurdi.

Koliko su Turci ozbiljni u svojoj nameri, govori i činjenica da je u napadu korišćeno najbolje oružje koje poseduju Erdoganove snage, kao što su T-155 „Firtina“ i T-122 „Sakarja“

T-155 Firtina (od 1.50 na snimku ispod):

Prema pravcu dejstava turske artiljerije, sirijsku analitičari zakljuluju da će prvi udar pešadijskih jedinica najverovatnije krenuti iz Azaza, a u pravcu avio-baze Menga, koju drže Kurdi.

T-122 Sakarja u akciji u Bici za Al Bab:

Primarni cilj turskih operacija koje će uslediti biće grad Afrin, a osvajanjem pomenute avio-baze i okolnih puteva, Turci će pokušati da preseku veze između Afrina i drugog po veličini grada u ovoj oblasti – Tal Rifata.

Izostanak reakcije Moskve, oja ima stacionirane odrede vojne policije u neposrednoj blizini Afrina, upućuje da se Moskva i Damask neće previše mešati u predstojeći sukob.

Rusija, Turska i Iran su glavni inicijatori mirovnih pregovora koji se trenutno vode u Astani, o čemu više možete da saznate OVDE.

Izvor: Pravda

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Da li se neko seca da su Kurdi na pocetku rata u Siriji bili na strani Rusa? Sada su ih Rusi prodali i prepustili Turcima. Pravoslavno, nema sta. Kako li ce tek nama pomoci, nije tesko zamisliti. NATO moze da uzme Srbiju kad god hoce jer Rusi nece prstom mrdnuti. Zivi bili pa videli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *