ЖЕСТОКА ПОДЕЛА СРБИЈЕ: И НА КОКТЕЛУ У ЧАСТ ПРИНЧЕВСКОГ ПАРА у Народној скупштини све сама „друга Србија“!

ŽESTOKA PODELA SRBIJE: I NA KOKTELU U ČAST PRINČEVSKOG PARA u Narodnoj skupštini sve sama „druga Srbija“!

23 marta 2016

carls-skupstina--(15)_620x0Piše: Miloš Kordić

Došli, bili, obilazili i otišli. Lepo dočekani i ugošćeni, svašta lepog po Srbiji videli i čuli, darivani svagde gde su po protokolu boravili i, na kraju, lepo ispraćeni. U većini medija predstavljeni kao naši najmiliji gosti, naši, po kazivanju onih koji o njima, pretpostavljam, znaju mnogo više, osvedočeni prijatelji, gotovo najviši predstavnici zemlje koja nam je bila saveznik u oba svetska rata: britanski princ Čarls od Velsa i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola. O njima je reč.

I nema ga majci ko će da nam nađe jednu jedinu zamerku u isticanju srpskog i britanskog starog, dokazanog prijateljstva, a posebno, velim, nezaboravnog savezništva u oba svetska rata. A koje je, to isticanje, došlo do punog izražaja tokom ove visoke krunske posete.

I sve je to u najboljem redu: poseta, obilasci, evociranja prijateljstva i savezništva, kao i čaj u pet. I još mnogo toga drugog što smo čuli i videli tokom ove posete – u redu je.

Ali niko visokog gosta, ne samo naslednika krune nego i visokog oficira u britanskoj vojsci, ne podseti, malko detaljnije, kod pripreme ove balkanske turneje, na bombardovanja Beograda. A on se prilikom obilaska Kalemegdana baš začudio, preneli su neki mediji, kad su mu pričali o tome koliko je puta kroz istoriju naš glavni grad bio bombardovan. Samo, nisam siguran da mu je rečeno i od koga i kada. A u bombardovanju 1944. godine, na primer, i ne samo Beograda nego i mnogih gradova širom Srbije i Crne Gore, učestvovali su i bombarderi britanskog RAF-a, naši tadašnji saveznici. Pa da se ne priča kako mu se nije smelo ni zucnuti o NATO bombardovanju 1999. godine, u čemu su opet učestvovali i britanski avioni. A on se na pomen bombardovanja Beograda baš bio, da ponovim, začudio, iznenadio. Dok nas je gospodin Dragoljub Acković, član Krunskog saveta (ovoga ovde, našeg, a ne britanskog), uveravao, uoči prinčevog dolaska, kako je on izuzetno obrazovan itd. Zamislite da ja ne znam da su u Drugom svetskom ratu nemački avioni bombardovali Veliku Britaniju! Mada… lako je meni – ja nisam princ. Ja sam to morao da znam. Mi smo to nekoliko puta učili.

I na kraju te nezaboravne posete uživeo sam se, bez daha, u onaj beskrajno dug direktni, odnosno „uživo“, kako se sada po srpski piše i govori, televizijski prenos (RTS, tj. Medijski javni servis u vlasništvu građana Srbije) koktela u zgradi Narodne skupštine Srbije. Kamera luta po gostima u svečanoj sali koji strpljivo čekaju, a visoki gosti nikako da stignu. U svemu tome bilo mi je žao komentatora Bojana Brkića i Ivane Čkonjević, koji su se iz petnih žila trudili da bezbrojnim podacima popune ogromnu, neplaniranu rupu u prenosu čekanja.

Kad sam u početku prenosa video goste, od kojih sam neke odmah prepoznao, mislio sam da se to održava u britanskoj ambasadi ili u nekom od luksuznih beogradskih hotela. Ali, ne! Ipak je to Narodna skupština Srbije. Jer kad su gosti stigli, dočekala ih je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Pa su gosti najpre razgledali prigodnu izložbu o hrabrim Engleskinjama koje su učestvovale kao dobrovoljke u sanitetu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a zatim su otišli na razgovor sa predsednicom Skupštine. Tu je, naravno, sve vreme i britanski amabasador Denis Kif. Što mu je i službena dužnost. A onda fanfare najavljuju ulazak gostiju u svečanu salu. Počinje pozdravljanje gostiju sa zvanicama, po kraljevskom protokolu, tj. sa čekanjem da gosti prvi pruže svoje prinčevske ruke, a svi su i zakopčani, prinčevski par se razdvaja – svako odlazi na svoju stranu, sledi upoznavanje, zastajkivanje, dugi razgovori. Najduže se zadržavaju, po rečima komentatora, kod predstavnika medija. A tu su: Robert Čoban, Ljubica Gojgić, Mira Adanja Polak, Suzana Trninić, Boško Jakšić, Zoran Panović i mnogi drugi – i poznati i meni nepoznati. Što je i normalno. Ali mi nije u prvi trenutak bilo normalno da tu nisam video prve ljude najvećih, najznačajnijih i najuticajnijih medija u Srbiji: Dragana Bujoševića, generalnog direktora Medijskog javnog servisa, odnosno Radio-televizije Srbije, Ratka Dmitrovića, generalnog direktora Kompanije Novosti, Ljilje Smajlović, glavne i odgovorne urednice Politike… Ni Miroslava Lazanskog nisam video. Možda nisu ni pozvani. Ko će ga znati. Šta li je prinčevski par mogao čuti o slobodi medija u Srbiji – đavo neka zna. Ali… Princ se poduže zadržava i kod oficira, vojnih atašea… U sali sam primetio i troje-četvoro ministara, na čelu sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Predsednika Vlade Aleksandra Vučića takođe nisam video. Uostalom, kao ni predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Možda ni oni nisu pozvani…  I video sam Vladimirira Jankovića, bivšeg ambasadora Srbije u Londonu, princezu Katarinu Karađorđević, njihovu blisku rođaku, muzičara Gorana Bregovića, nešto narodnih poslanika, glumca Lazara Ristovskog, slikara Cileta Marinković… Ali su zato predstavnici nevladinih organizacija (Sonju Biserko odmah sam prepoznao) bili najbrojniji. I zaštitnici su bili primećeni…

Pa mi je prostrujalo kroz glavu: tu su svi koji bezrezervno podržavaju put Srbije ka Evropskoj uniji, NATO-u, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji… I oni su tu koji su protiv približavanja Rusiji… Drugim rečima, tu je isključivo „druga Srbija“, kako ih u Srbiji zovu… I tako dalje.

Ne znam ko je pravio popis zvanica, ali mi se čini: ili su to radili u britanskoj ambasadi ili u nekoj od nevladinih organizacija u Beogradu. Druge nema. A očigledno je da je i ovaj događaj neko iskoristio da produbljuje podele u Srbiji. Moralno-politički „nepodobnih“ u Narodnoj skupštini Srbije to veče nije bilo.

Ali je zato govor princa Čarlsa bio da ga nijedan visoki rukovodilac socijalističke Jugoslavije ne bi odbio da pročita: toliko reči o pomirenju, toliko reči o tome da opet budemo kao jedno, toliko istorijskih ličnosti (od svake države poneko, pa tako ni majka Tereza nije zaboravljena; uostalom da Velika Britanija nije zapela, na štetu Srbije, naravno, ni države Albanije ne bi bilo), toliko reči o tome da se okrenemo budućnosti a da svoju prošlost pustimo u prošlost, pa ponovo o srpskom i britanskom prijateljstvu, o ratnom savezništvu… Ali ni reči o njihovom bombardovanju naših gradova. Ni reči izvinjenja. Ni pomena o našim žrtvama.

A da su visoki gosti, kad su već obilazili Kalemegdan, da su samo stručak cveća kod spomenika Milici Rakić… Da su bar tu na trenutak zastali.

Možda i bi da im je neko rekao, da se neko založio da se i taj detalj unese u protokol.

Mada ne verujem da bi se neko i usudio da tako nešto i pokuša. Jer mi se stidimo svojih žrtava. A oni se ponose svojim zločinima. Pa dokle!?

Da: došli, bili, obilazili, darivani i otišli.

I srećan im put.

(Intermagazin)

KOMENTARI11 komentara

 1. Ruske Zakone sto pre says:

  Kao sto je to i Rusija uradila, Zakonom zabraniti sve zapadno finansirane informativne kuce i NVO jer po nalogu zapada rade protiv interesa nase drzave i naroda. Sto pre!

 2. UROS says:

  OD BOTA, DO MINISTRA: Nebojša Stefanović bio Vučićev bot 2005. godine (VIDEO) Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bio je 2005. godine jedan obični bot Aleksandra Vučića. Emisija “Utiska nedelje” iz 2005. godine otkrila nam je da je Aleksandar Vučić i te godine imao svoje botove! Naime, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uključio se 2005. godine u emisiju “Utisak nedelje” kao član Srpske radikalne stranke kako bi pružio podršku Aleksandru Vučiću u trci za gradonačelničko mesto u Beogradu. Ministar se uredno predstavio kao Nebojša i rekao da će Aleksandar Vučić sigurno biti gradonačelnik Beograda. Prosto je neverovatno koliko Vučić ne može da se otarasi metoda obmanjivanja građana. Vučić iste tehnike obmanjivanja primenjuje i danas! https://www.youtube.com/watch?v=Pl2tgfYJD8g

 3. vla says:

  Za zakone protiv legalnog rada stranih agentura unutar Srbije imamo mali problemcic: kompletna vlada je strana agentura.

 4. Sanitarna inspekcija says:

  @ vla Ipak, ustase spijune isprasiti govnjivom metlom najpre. Od njih zapoceti i dezinsekciju i deratizaciju.

 5. SRBIN says:

  DVA NAJVECA SRBINA RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC.

 6. SRBIN says:

  ZAKLETVA SRBINA KOSOVO JE MOJA MAJKA, MOJE POREKLO JE NA KOSOVU, MOJI PRECI SU SA KOSOVA, MOJA ISTORIJA JE NA KOSOVU, MOJ SRPSKI NAROD ROĐEN JE NA KOSOVU, MOJA SRBIJA NASTALA JE NA KOSOVU. BEZ KOSOVA NEMAM MAJKU, BEZ KOSOVA NEMAMO POREKLO, BEZ KOSOVA NEMAM PRETKE, BEZ KOSOVA NEMAM ISTORIJU, BEZ KOSOVA NE POSTOJI MOJ SRPSKI NAROD, BEZ KOSOVA NE POSTOJI MOJA SRBIJA, BEZ KOSOVA I JA NE POSTOJIM. NARODE SRPSKI, BRAĆO I SESTRE, ZAKLINJEM SE PRED BOGOM, POBEDIĆU ILI ČASNO POGINUTI, ZA MOJU ČAST, ZA MOJE POREKLO, ZA MOJU PORODICU, ZA MOJU SRBIJU! S VEROM U BOGA, ZA KRST ČASNI, I MAJKU SRBIJU! ŽIVELA SRBIJA! – ŽIVELA!!!!! KO SMO MI? – SRBIJA!!!!!!!! KO SMO MI? – SRBIJA!!!!!!!! KO SMO MI? – SRBIJA!!!!!!!! SSSS _________________________ THE OATH OF SERBIAN KOSOVO IS MY MOTHER, MY ORIGIN IS FROM KOSOVO, MY ANCESTORS ARE FROM KOSOVO, MY HISTORY IS FROM KOSOVO, MY SERBIAN PEOPLE IS BORN IN KOSOVO, MY SERBIA WAS BORN IN KOSOVO. WITHOUT KOSOVO I HAVE NO MOTHER, WITHOUT KOSOVO WE HAVE NO ORIGIN, WITHOUT KOSOVO I HAVE NO ANCESTORS, WITHOUT KOSOVO I HAVE NO HISTORY, WITHOUT KOSOVO MY SERBIAN PEOPLE DOES NOT EXIST, WITHOUT KOSOVO MY SERBIA DOES NOT EXIST, WITHOUT KOSOVO I DON’T EXIST EITHER. MY SERBIAN PEOPLE, BROTHERS AND SISTERS, I SWEAR BEFORE GOD, I SHALL WIN OR DIE HONORABLY, FOR MY HONOR, FOR MY ORIGIN, FOR MY FAMILY, FOR MY SERBIA! WITH FAITH IN GOD, FOR THE PROUD (HOLY) CROSS, AND MOTHER SERBIA! LONG LIVE SERBIA! – HAIL!!!!! WHO ARE WE? – SERBIA!!!!!!!! WHO ARE WE? – SERBIA!!!!!!!! WHO ARE WE? – SERBIA!!!!!!!! CCCC

 7. bane says:

  Britanci su veliki prijatelji Srba.Tokom rata su nam čuvali naše parazite tj. kralja i njegovu familiju.

 8. don says:

  Bane,ako su cuvali nekoga bar su cuvali jednog kralja kako si napisao ,,parazita'' i tu jednu familiju.Koliko sad ima ,,kraljeva i familija''?Mnogo vise i svuda.I sta ciniti sada?Sada su ti koji su na vlasti,.Carski bogati''i ne mozemo im nista.Svuda su.

 9. N. says:

  Bane je očigledno klasično komunističko kopile koje odobrava abortuse, onanisanje i orgije pre braka. A tim razvratnim ustima će mu žena ljubiti decu... Pljunuli ste na sopstvenu krunu, krečili rođene crkve. Klicali smrtnom čoveku kao samom Bogu. Dok su se Mađari i Česi protivili boljševicima vi ste brali kitice cveća bravaru iz Zagorja. Sve što trpite - zaslužili ste.

 10. SRBIN says:

  „Čast Otadžbine” traži raskid svih sporazuma sa NATO i njegovo isterivanje iz Srbije „Čast Otadžbine” traži raskid svih sporazuma sa NATO i njegovo isterivanje iz Srbije http://fakti.org/serbian-point/cast-otadzbine-trazi-raskid-svih-sporazuma-sa-nato-i-njegovo-isterivanje-iz-srbije

 11. OD BOTA, DO MINISTRA says:

  OD BOTA, DO MINISTRA: Nebojša Stefanović bio Vučićev bot 2005. godine Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bio je 2005. godine jedan obični bot Aleksandra Vučića. Emisija “Utiska nedelje” iz 2005. godine otkrila nam je da je Aleksandar Vučić i te godine imao svoje botove! Naime, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uključio se 2005. godine u emisiju “Utisak nedelje” kao član Srpske radikalne stranke kako bi pružio podršku Aleksandru Vučiću u trci za gradonačelničko mesto u Beogradu. Ministar se uredno predstavio kao Nebojša i rekao da će Aleksandar Vučić sigurno biti gradonačelnik Beograda. Prosto je neverovatno koliko Vučić ne može da se otarasi metoda obmanjivanja građana. Vučić iste tehnike obmanjivanja primenjuje i danas VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=Pl2tgfYJD8g

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *