ЖЕСТОКА ПОЛЕМИКА У РУСИЈИ: После Путинове изјаве о заузимању „СЛАТИНЕ“, ПОЧЕЛА РАСПРАВА ВИСОКИХ ОФИЦИРА О ПРИШТИНСКОМ АЕРОДРОМУ

ŽESTOKA POLEMIKA U RUSIJI: Posle Putinove izjave o zauzimanju „SLATINE“, POČELA RASPRAVA VISOKIH OFICIRA O PRIŠTINSKOM AERODROMU

5 jula 2020

U MOSKOVSKIM medijima u poslednjih desetak dana rasplamsala se nezapamćeno žestoka polemika između penzionisanih generala oko toga ko je imao kakvu ulogu u organizovanju „skoka“ ruskog bataljona mirotvoraca iz BiH na prištinski aerodrom „Slatina“, na kraju NATO bombardovanja SRJ.

Pljušte optužbe generala, ne samo ko je imao odlučujuću ulogu, već i ko je kočio ulazak ruskih mirotvoraca na Kosovo i Metohiju te 1999.

Isprovociran izjavama bivšeg načelnika Generalštaba Anatolija Kvašnjina, koji je u TV emisiji kazao kako je on pripremao akciju i da o tome nije znao ministar odbrane, oštro je reagovao general pukovnik Leonid Ivašov, i to u dva broja visokotiražnog nedeljnika „Argumenti nedelje“, ispričavši detalje koje do sada ruska javnost nije znala.

Optužio je Kvašnjina „da ne govori istinu o ovoj operaciji“.

Sve je počelo nedavnim Putinovim intervjuom na TV Rusija, kada je ispričao kako je kod njega, u vreme dok je bio sekretar Saveta bezbednosti Rusije, došao tadašnji načelnik Generalštaba general armije Anatolij Kvašnjin, koga je on pitao:

„Zašto se ide na usiljeni marš do prištinskog aerodroma?“ Tada mu je, kako je istakao, Kvašnjin kazao: „Jasno nam je da ćemo kad-tad odatle otići, ali ćemo imati čime da trgujemo.“

Kompletan tekst možete da pročitate u izdanju Večernjih novosti za nedelju 5. jul.

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Trguju Rusi sa nama i danas. I to je razumljivo u svetu interesa velikih sila. Ono sto nije razumno je sto Srbi misle da ce ih neko (u ovom slucaju Rusi) zastiti kao majka dete. To je sfera psihologije i ukazuje na to da su Srbi nezreo, infantilan narod.

  • Jovan says:

   Ti si brate infatilan. Da nije bilo Rusa nebi bilo ni Prvog, ni Drugog ustanka,ni hatiserifa, ni pomoc Francuza u Prvom ratu, niti bi oslobodili Beograd u Drugom, a bili bi i genocidan narod upisan u UN zanavek. Nikada Rusi nisu trgovali sa nama, naprotiv kada su oni bili okupirani, bili smo i mi. 90ih je ruski narod izdan od nekih njihovih prodanih dusa, i razbijeni i sludjeni u 20-ak drzava! E te prodane duse koje su se bile infiltrali Kremlj su i nas prodavali, PRODALI SU RUSKI NAROD, A NECE NAS???!!! Naivno. Naravno to nisu Rusi, to su prodane duse bez vere i nacije, njihov bog je Zlatno tele i $. Imamo i mi takve, DOS, Otpor, NVO, piskarala,...

 2. Jovan says:

  Verujem recima i dobroj nameri generalu Ivasovu da pomogne Srbiji da osigura ispunjavanje rezolucije u najavi, jer niko normalan ne veruje u sporazume sa Zapadom. Ovom drugom, kao i politicarima Ivanovu, Cernomidinu kao amerikanskim pudlicana, ne verujem u casne namere prema Srbiji jer je za njih sve bila trgovina i koliko ce ih pohvaliti (i platiti) USA. Na zalost, ostavsi bez vode i hrane, DOS nije hteo da ih snabdeva jer ih nije zanimalo KiM, napustili su Slatinu

 3. Pumpacitor says:

  Laz. A cime su to trgovali i sta su to istrgovali ??? Nista, dakle lazna vest u cilju uzaludnih pokusaja od strane zapada da kod nas ocrne Rusiju/Putina.

 4. šiško says:

  Srbija pre tzv. jugoslovenske krize nije bila ni poslušna ni neposlušna. Nije se petljala u interese velikih sila, gledala je svoja posla, a stanovništvo je gajilo velike simpatije prema zapadu (ne veće nego prema Rusiji, ali je ipak bilo sklono da sve postupke zapada gleda kroz ružičaste naočare), a naročito prema amerikancima. Onda su amerikanci postavili svog čoveka, miloševića, kao protivtežu nemačkom prvo buci pavloviću, a zatim ivanu stamboliću. Čovek bi očekivao da će posle toga za Srbe doći dobro vreme, ali se to nije desilo. Naprotiv. Zajedno sa svojim miloševićem ciljali su na najosetljivija mesta svakog naroda, pa i srpskog. Ugrozili su bezbednost Srba u Hrvatskoj, BiH i na KiM-u i namerno potencirali nacističko-ustaške simbole da bi isprovocirali Srbe na pobunu. I to je bio početak igranke. Naravno da su Srbi nakon toga postali "neposlušni". Svaki narod bi u takvim uslovima postao neposlušan. Šta mu drugo preostaje, nego da brani svoj život i život svoje porodice, goli opstanak, imovinu i prava na rad, lečenje, obrazovanje i ostalo? Srbi su bili dovedeni u situaciju da biraju: ili će se ustankom izboriti za sebe i svoja prava ili će morati da se sele. Ova manipulacija je, priznajem, veliko majstorstvo amera i vatikana, jer nije ostavljalo ni malo manevarskog prostora Srbima. Nije bilo vrdanja i uzmicanja. Sve vreme je ova manipulacija bila praćena pričom o srpskom inatu koji navodno ne postoji nigde u svetu osim kod iracionalnih Srba, pa čak ni u jednom drugom jeziku navodno ne postoji reč "inat", a ja na svim jezicima koje bar površno poznajem pronalazim bar po dve takve reči. Ova priča je služila da se odgovornost prebaci nama. Otprilike: mi stradamo jer se inatimo, jer smo iracionalne budale koje ne sagledavaju realnost. I sad nam se oko KiM sugeriše nešto slično stalnim ponavljanjem kako mi moramo da prihvatimo realnost. Niko da im kaže da smo upravo mi ti koji prihvataju realnost, a da oni, zapad, svojim insistiranjem na državi Kosovo izlaze iz realnosti medjunarodnog prava i svog novog, sve slabijeg, položaja i sve manjeg uticaja u svetu, pa čak i iz okvira realnosti na terenu gde šiptari u sve većem broju napuštaju KiM, gde nema stručnjaka ni za jednu oblast, gde je siromaštvo, kriminal i zagadjenost ogromna. Zapad je taj koji okreće glavu od realnosti, a ne Srbi. Srbi nisu neposlušni, nego im nije dato pravo na izbor. Otpor ili smrt. Radili su tačno ono što su morali, a što su majstori na zapadu i hteli i planirali da bi im oteli ono na šta nisu imali nikakvo pravo. Smradovi!

 5. šiško says:

  Srbija pre tzv. jugoslovenske krize nije bila ni poslušna ni neposlušna. Nije se petljala u interese velikih sila, gledala je svoja posla, a stanovništvo je gajilo velike simpatije prema zapadu (ne veće nego prema Rusiji, ali je ipak bilo sklono da sve postupke zapada gleda kroz ružičaste naočare), a naročito prema amerikancima. Onda su amerikanci postavili svog čoveka, miloševića, kao protivtežu nemačkom prvo buci pavloviću, a zatim ivanu stamboliću. Čovek bi očekivao da će posle toga za Srbe doći dobro vreme, ali se to nije desilo. Naprotiv. Zajedno sa svojim miloševićem ciljali su na najosetljivija mesta svakog naroda, pa i srpskog. Ugrozili su bezbednost Srba u Hrvatskoj, BiH i na KiM-u i namerno potencirali nacističko-ustaške simbole da bi isprovocirali Srbe na pobunu. I to je bio početak igranke. Naravno da su Srbi nakon toga postali "neposlušni". Svaki narod bi u takvim uslovima postao neposlušan. Šta mu drugo preostaje, nego da brani svoj život i život svoje porodice, goli opstanak, imovinu i prava na rad, lečenje, obrazovanje i ostalo? Srbi su bili dovedeni u situaciju da biraju: ili će se ustankom izboriti za sebe i svoja prava ili će morati da se sele. Ova manipulacija je, priznajem, veliko majstorstvo amera i vatikana, jer nije ostavljalo ni malo manevarskog prostora Srbima. Nije bilo vrdanja i uzmicanja. Sve vreme je ova manipulacija bila praćena pričom o srpskom inatu koji navodno ne postoji nigde u svetu osim kod iracionalnih Srba, pa čak ni u jednom drugom jeziku navodno ne postoji reč "inat", a ja na svim jezicima koje bar površno poznajem pronalazim bar po dve takve reči. Ova priča je služila da se odgovornost prebaci nama. Otprilike: mi stradamo jer se inatimo, jer smo iracionalne budale koje ne sagledavaju realnost. I sad nam se oko KiM sugeriše nešto slično stalnim ponavljanjem kako mi moramo da prihvatimo realnost.

 6. šiško says:

  Niko da im kaže da smo upravo mi ti koji prihvataju realnost, a da oni, zapad, svojim insistiranjem na državi Kosovo izlaze iz realnosti medjunarodnog prava i svog novog, sve slabijeg, položaja i sve manjeg uticaja u svetu, pa čak i iz okvira realnosti na terenu gde šiptari u sve većem broju napuštaju KiM, gde nema stručnjaka ni za jednu oblast, gde je siromaštvo, kriminal i zagadjenost ogromna. Zapad je taj koji okreće glavu od realnosti, a ne Srbi. Srbi nisu neposlušni, nego im nije dato pravo na izbor. Otpor ili smrt. Radili su tačno ono što su morali, a što su majstori na zapadu i hteli i planirali da bi im oteli ono na šta nisu imali nikakvo pravo. Smradovi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *