ЖЕСТОКА РЕАКЦИЈА СРБИЈЕ – „Персона нон грата“: Последње упозорење амбасадору Украјине

ŽESTOKA REAKCIJA SRBIJE – „Persona non grata“: Poslednje upozorenje ambasadoru Ukrajine

2 novembra 2017

Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič ustalasao je srpsku javnost izjavom da Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova su uzvratili upozorenjem da će, ukoliko se ukrajinski ambasador ne „vrati“ u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, „uobičajene u ovakvim slučajevima“.

Koji su to koraci – ambasadoru Ukrajine kao obučenom diplomati svakako je poznato, a u MSP za Tanjug objašnjavaju da današnja izjava državnog sekretara MSP praktično predstavlja „poslednje upozorenje (Aleksandroviču) pred otkazivanje gostoprimstva“.

Drugim rečima, ukrajinski ambasador bi mogao biti proglašen personom non grata.

Ukrajinski diplomata i inače je privržen neuobičajenoj i pomalo „retro“ diplomatskoj praksi dostavljanja srpskim medijima različitih pres-materijala i informacija, ali su izjave i intervjui medijima, naročito ovaj poslednji, podsetili na neke ranije loše primere „iskakanja“ iz diplomatskih okvira.

Strani ambasadori u našoj zemlji prisutni su u javnom i političkom životu u, kako smatraju poznavaoci, znatno većoj meri nego što je to uobičajeno.

Pripisuje im se i direktno učešće u političkim procesima u našoj zemlji, a neki primeri, pogotovo iz perioda devedesetih, a i kasnije, su i „dokumentovani“, poput onih na Vikiliksu, a štampa je zabeležila i prilično nediplomatsko, pa i nepristojno ponašanje pojedinih stranih diplomata, poput istupa nekih bivših zapadnih, ali i ruskih diplomata.

Srpska diplomatija, inače, pored mere proterivanja, koja „preti“ ukrajinskom ambasadoru ako ne bude poštovao Bečku konvenciju i „pravila diplomatske služne“, ima na raspolaganju i „mekšu“, manje direktnu meru:

„Kad neki ambasador baš ‘prekardaši’, on bude ‘stavljen na led'“, kažu u MSP i objašnjavaju da to znači da se tom diplomati praktično uskrati svaki kontakt sa svim državnim funkcionerima.

A to dalje znači da on „ne može da obavlja svoj posao, zbog kojeg je došao u Beograd“, kažu u MSP.

To se, na primer, dogodilo albanskom ambasadoru Iljiru Boćki, koji šest meseci nema nikakve kontakte sa srpskim državnim funkcionerima.

KOMENTARI6 komentara

 1. Cetnik says:

  Napolje djubre ukrofasisticko!

 2. slucajni prolaznik says:

  Ukrajinskom ambasadoru se preti proterivanjem iz Srbije ,a Ruskom ambasadoru se nose stenogrami sta se pricalo.Uzgred ambasador je sve u pravu.Setite se kada je kosovo proglasilo nezavisnost ,proterali smo crnogorskog i makedonskog ambasadora,a nijednog zapadnog,eto sta smo,i ko smo.

  • general says:

   Makar smo jaci od nih...gde ces ti da teras ambasadora Francuske. Oma te masonerija sprzi...

 3. da da says:

  ne postoji žuti karton za ovakve reči ambasadora nepostojeće države ukraine..ta država se raspala pre 3 godine,ne znam šta on uopšte traži u Srbiji i koga predstavlja..

 4. slobo says:

  Slucajni prolaznik Zaboravio si tablete .Vidis da te ponovo hvata .Nemoj preskakat doze .

 5. doktrina soka says:

  Ma i da smo najgori na svetu ,to djubre ima da ckomi.Ako mu se ne svida sta Srbi misle i rade idi kuci .Ti ces drzati predavanje domacinu kako da se ponasa i sta da misli,idi kuci frajeru i cisti govna u svom dvoristu,jasno!Kao onmad kada je engleski ambasador drzao predavanja da se srpski narod mora pomiriti sa gubitkom KiMa,bilo je to u Politici,otvoreni komentari on lajn,ala smo ga napusavali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *