Žestoke borbe kod međunarodnog aerodroma u Tripoliju

Žestoke borbe kod međunarodnog aerodroma u Tripoliju

13 jula 2014

svet-lybia libya 554ytŽestoke borbe suprotstavljenih libijskih milicija izbile su danas kod međunarodnog aerodroma u Tripoliju, što je dovelo do otkazivanja letova nekih inostranih aviokompanija na letovima iz libijske prestonice, potvrdili su aerodromski zvaničnici.

Islamistički borci napali su pripadnike rivalske grupe Zintan koja kontroliše aerodrom i za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, javio je AfP.

„Rakete su pale unutar aerodromskog kruga oko 6 sati po lokalnom vremenu. Sukobi su između Zintan milicije, koja kontroliše aerodrom, i rivala koji žele da ih proteraju“, naveo je neimenovani zvaničnik, prenela je agencija AfP.

Na društvenim mrežama je objavljeno da je nekoliko raketa pogodilo parking prostor ispred aerodromskog glavnog terminala, na 25 kilometara od centra Tripolija, navodi Rojters i dodaje da su se eksplozije čule na putu za aerodrom i u drugim delovima Tripolija, iako još nije potpuno jasno ko se s kim sukobio.

Aviokompanija „Britiš ervejs“ otkazala je let za London, navedeno je na njihovom sajtu, dok je „Turkiš ervejz“ otkazao let za Istanbul.

Oblast oko aerodroma u Tripoliju je pod kontrolom boraca milicije Zintan iz severozapadnog dela zemlje, od svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija 2011.

Borbe oko aerodroma usledile su samo nekoliko sati pošto su SAD upozorile da bi sukob u Libiji mogao da se rasplamsa. Američki predsednik Barak Obama je naglasio da će parlamentarni izbori zakazani za 25. jun predstavljati prekretnicu za zemlju na putu ka demokratiji.

Misija Ujedinjenih nacija za podršku u Libiji saopštila je u četvrtak da evakuišu na desetine svojih službenika iz bezbednosnih razloga.

Bezbednosna situacija u Libiji je nestabilna i posle svrgavanja Gadafija 2011, pošto vlada i parlament ne uspevaju da kontrolišu milicije koje su pomogle u promeni režima ali se sada suprotstavljaju državi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *