ŽESTOKE BORBE: Ukrajinska vojska nadomak Donjecka

ŽESTOKE BORBE: Ukrajinska vojska nadomak Donjecka

26 jula 2014

Ukrainian soldiers north of SlavyanskUkrajinske snage napredovale su do predgrađa Donjecka, jednog od najvećih uporišta proruskih snaga u tom regionu, saopštile su danas ukrajinske vlasti.saopštio je danas portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Lisenko.

Ukrajinske snage se nalaze na ulazu u Gorlivku, severno od Donjecka, a nakon osvajanja tog mesta „biće im otvoren direktan put za osvajanje glavnog grada regiona Donbasa“, rekao je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Lisenko.

Donjeck, koji ima oko milion stanovnika je glavno uporište proruskih snaga koje se već pet meseci bore sa snagama ukrajinske vlade, podsetio je AP.

Prema rečima dopisnika te američke agencije, proruske snage drže pod blokadom autoput severno od Donjecka, a iz tog pravca odjekuje artiljerijska vatra.

BORBE NA PUNKTOVIMA OKO GRANICE SA RUSIJOM

Na pograničnoj teritoriji između Rusije i Ukrajine, u blizini pet ruskih graničnih punktova protekle noći su se čule pucnjava i eksplozije, saopštila je danas Južna carinska uprava Rusije.

Kako je preneo „Glas Rusije“, juče uveče, nakon artiljerijske kanonade na teritoriji Ukrajine i eksplozija u blizini granice, na skoro tri sata bili su evakuisani službenici carinskog punkta „Novošahtinsk“.

Tokom noći, na jedan sat je bio zaustavljen rad ruskog carinskog punkta „Gukovo“.Prelazni punkt „Uspenka“ bio je zatvoren osam sati, dok su ruski carinici na susednom carinskom punktu „Matvejev kurgan“ ostali na radnom mestu.

Kontrolni punkt „Novoazovsk“ je, takođe, obustavio rad, a kako prenosi „Glas Rusije“, jutros je na području susednog prelaznog punkta „Dolžanski“ bio vidljiv crni dim.

UBIJEN GRADONAČELNIK KREMENČUKA

Gradonačelnik grada Kremenčuk, u centralnoj Ukrajini, ubijen je juče, dok je na kuću gradonačelnika Lavova noćas ispaljena granata, saopštava ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Gradonačelnik Kremenčuka Oleg Babajev je ubijen kada su se njegovom automobilu primakla druga kola iz kojih je neidentifikovana osoba ispalila tri hica iz pištolja s prigušivačem, izjavio je Anton Geraščenko iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi Rojters.

Gerraščenko ističe kako znatan deo građana Kremenčuka podržava Babajeva, koji je tokom protesta na trgu Majdan u Kijevu ustao u zaštitu lokalnih aktivista protiv bivšeg predsednika Janukoviča, koje su policija i tužilac hteli da hapse.

Tokom noći je ispaljena granata na kuću gradonačelnika Lavova Andreja Sadovija, koji se u tom trenutku nije nalazio kod kuće.Pomenuta dva napada najverovatnije nisu u vezi, stoji u saopštenju ukrajinskog ministarstva.

UKRAJINCI GRANATIRAJU GRADOVE FOSFORNOM MUNICIJOM

Predstavnici samoproglašene Donjecke narodne republike saopštili su da je ukrajinska vojska granatirala Donjeck i Mandrikino, u istočnoj Ukrajini, fosfornom municijom, preneo je danas Glas Rusije.

Korišćenje fosforne municije je zabranjeno po Ženevskoj konvenciji.Predstavnik ruskog generalštaba izjavio je u petak da su ukrajinske trupe najmanje šest puta koristile fosfornu municiju za vreme granatiranja jugoistoka zemlje.

Čitavu proteklu noć u Donjecku su trajale borbe i pod paljbom ukrajinske vojske našli su se Petrovski i Kujbiški rejon. Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno, izveštava Glas Rusije.

Proruske snage saopštile su da su preuzele kontrolu nad ukrajinskim graničnim prelazom „Marinovka“ na granici sa Ruskom Federacijom i da su oborili jednu bespilotnu letelicu ukrajinske vojske.

U isto vreme ruska novinska agencija Itar Tass prenosi izjavu komandanta proruskih snaga u Lugansku Sergeja Gračeva da je u minobacačkom napadu na Lugansk poginulo najmanje 15, a povređeno oko 60 osoba.

U ovom istočnom ukrajinskom gradu juče je poginulo pet osoba, a dve su povređene.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *