ЖЕСТОКЕ КРИТИКЕ ИЗ РУСИЈЕ! Ово је разлог пораста тероризма на Блиском Истоку!

ŽESTOKE KRITIKE IZ RUSIJE! Ovo je razlog porasta terorizma na Bliskom Istoku!

4 decembra 2020

Porast terorizma i egzodus izbeglica nastali su kao rezultat destruktivnih akcija zapadnih država na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi, što je neprihvatljiva cena za neodgovornu politiku, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u video obraćanju učesnicima međunarodna konferencija Mediteranski dijalozi.

„Nažalost, bogati ujediniteljski potencijal Mediterana trenutno se u osnovi ne koristi. Jug regiona i dalje pati od mnogih problema: terorističke prijetnje, porasta organiziranog kriminala, teške humanitarne situacije, brojnih kršenja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, što je dovelo do masovnog egzodusa izbjeglica i migranata. Situacija hrišćana koji žive na Bliskom Istoku, a koji su progonjeni, izaziva duboku zabrinutost“, rekao je on.„Ovo je vrlo visoka, neprihvatljiva cena za neodgovorne političke igre Vašingtona i njegovih evropskih saveznika, koji su odlučili da testiraju unipolarni model svetskog poretka na zemljama Bliskog Istoka i Severne Afrike, namećući recepte za razvoj koji zanemaruju vrednosti ovih zemalja i nacija“.

Prema ministru, zapadne države su pokušale da uvedu ideju o svetskom poretku zasnovanom na pravilima koja su oni izmislili u regionu Bliskog Istoka i Severne Afrike.

„Oni potpuno ignorišu univerzalne međunarodne pravne strukture. Situaciju pogoršava pandemija koronavirusa koja je dovela do porasta socijalno-ekonomske nestabilnosti, što je posebno pogodilo nezaštićene slojeve stanovništva“, primetio je Lavrov.

Ruski vrhunski diplomata je takođe istakao da je većina pitanja prekogranične prirode i da su se pitanja koja su se pojavila u jednom regionu brzo proširila i na druga područja sveta. „Pitanje stranih terorističkih militanata posebno zabrinjava. Oni učestvuju u vojnim aktivnostima u regionu, a zatim se vraćaju u zemlje porekla, organizujući tamo sabotažu, propagandu i regrutovanje“, naglasio je on.

„Mislim da bi nam bio zajednički interes da učinimo sve da Mediteran ne bude mesto sukoba, već povezujući most između severa i juga, tako da ljudi koji ovde žive uživaju blagodati mira i prosperiteta. Teško je to postići, ali je moguće ako se ujedinimo. Rusija je spremna da nastavi da omogućava postizanje takvih rezultata na bilo koji mogući način“, zaključio je Lavrov.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. I Love persida says:

    Normalno i potrebno je da Rusija osuđuje zapad i negativne posledice američkih ratovanja sa enormnim kolateralnim štetama koje generišu milionske izbeglice, terorizam i golgote. Svi mi ostali trpimo radi toga. Nije li Gadafi prorokovao "Vi nato budale, napadate Libiju a mi smo jedina prepreka izbeglicama iz afrike i sirije u evropu." Evropa radi amerike seče granu na kojoj sedi. Međutim sve se odigrava u vreme poslednje globalne katastrofe sa klimatskim promenama i ekonomskim kolapslom, gde su za sve krivi sami ljudi, zato Bili Gubavi kaže da je tu jedino kovid pravi lek. And Ithink about you.. biti romantičan ne smeta nikom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *