ЖЕСТОКЕ РЕЧИ ИЗ ЗАГРЕБА: Ако крене Словенија, кренућемо и ми

ŽESTOKE REČI IZ ZAGREBA: Ako krene Slovenija, krenućemo i mi

3 januara 2018

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je da je granična linija sa Slovenijom utvrđena 1991.

Ona je istakla i da bi svaka promena nasilnim sredstvima bila kršenje međunarodnog prava na šta bi, kako je rekla, Hrvatska odgovorila svim raspoloživim sredstvima kako bi se zaštitila.

– Granična linija je ona linija utvrđena “91. godine i prema tome na terenu se ništa nije desilo. Radi se nesporno o hrvatskoj teritoriji i nikakvi slovenački zakoni se ne mogu implementirati na teritoriji Hrvatske – rekla je Pejčinovićeva u emisiji „RTL danas“.

To bi, kaže, značilo „promenu ili pokušaj promene nasilnim sredstvima na terenu, a to prema međunarodnom pravu svakako nije dozvoljeno“, kazala je.

Na pitanje kako bi Hrvatska odgovorila na to, ministarka je rekla da će se Hrvatska zaštititi svim sredstvima kojima raspolaže.

– Sve naše službe kontrolišu našu državnu teirtoriju prema svojoj jurisdikciji, a policija (….) brani naše ribare – kazala je.

Ocenila je da su slovenačke pretnje visokim novčanim kaznama za hrvatske ribare, koji ne budu poštovali granicu u Piranskom zalivu, „potpuno neprimerene, besmislene i nemoguće“.

Ona je podsetila na hrvatski poziv Sloveniji da otvoreno granično pitanje u Piranskom zalivu, koji Hrvati zovu Savudrijska vala, reši dijalogom, bez jednostranih poteza.

Pejčinovićeva je istakla da Hrvatska i dalje smatra da arbitražna odluka o granici sa Slovenijom ne može biti sprovedena jednostrano i ponovila zvaničnoj Ljubljani poziv da se vrati dijalogu.

Za četvrtak je najavila sastanak sa ribarima i nadležnim ministarstvima u Ministarstvu poljoprivrede na kojem bi, kako je rekla, ribare trebalo umiriti i raspraviti sva pitanja koja ih zabrinjavaju.

– Mi verujemo da nema drugog rešenja nego da se vratimo za sto, da razgovaramo. Dijalog je jedini način da se ovo otvoreno granično pitanje reši – kazala je i ponovila da je jednostrana primena arbitražne odluke protivna međunarodnom pravu.

Slovenačke pretnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima, koje bi mogle iznositi i do 40.000 evra, ocenila je „potpuno neprimerenim, besmislenim i nemogućim“.

– Mislimo da u ovoj fazi nije dobro izazivati incidente. Mi nećemo preduzimati ništa jednostrano, molili smo i tražili od slovenačke strane da postupi isto. Nadamo se da će na tome ostati – kazala je, napomenuvši da se još nije dogodilo ništa što bi se moglo proglasiti jednostranim incidentom.

Ministarka je izrazila nadu da će spor sa Slovenijom biti rešen do hrvatskog predsedavanja EU 2020.

KOMENTARI16 komentara

 1. Velika Metla says:

  Kako ste radili tako će te na kraju i da dobijete! U to možete biti sigurni!

 2. M says:

  To misliš na slovence,naravno.Red je da i oni dobiju konačno ono što po pravdi zaslužuju!Najbolje za obje strane da to riješe mirno,pregovorima,kao Češka i Slovačka!

  • Za Srbiju says:

   Nijedan rat nisu vodili za svoje teritorije, pa neka počnu.

   • Batina says:

    Srbija da dotura oruzje I jednima I drugima, dzaba.

 3. goran says:

  Laprdaju i jedni i drugi.

 4. Italy says:

  A da mi Talijani uzmemo nase sto je bilo vjekovno? A vi se onda prepucavajte oko rijeke Drave i Mure.

  • doktrina soka says:

   Bravo!

  • Velika Metla says:

   Italija,naravno,to će se i uraditi jednog dana! Ne može ni po kojem osnovu da usrašama pripada 75% jadranske obale! To je trebao kralj Aleksandar da uradi još onda sa Italijom,a ne doveo glupan rvate u zajednicu sa Srbima! A posle naravno komunjare samo aminovale!

  • pravda says:

   Bravo Upravo tako.Italija treba uzeti ISTRU jer je Italijanska i bila,i ne samo istru vec i more.Sve preporuke za Slovence i Italijane SAMO NAPRED

   • Svetislav Surina says:

    Onda će uzeti i slovenačku Istru.

  • hary neron says:

   Odakle ti Italija???? Italija postoji južno od Bologne, dok je sve što je severnije ili francusko ili germansko.

   • Velika Metla says:

    hary neron,pa neće valjda Srbi da rešavaju pitanja između Italije,Francuske i Germana? Neka to oni sami reše,ili ne reše! Srbija samo zbog svoje teritorije treba da se dogovori sa Italijom,a ovi drugi neka se dogovaraju s kime im volja! Mi Srbi nemamo nikave pretenzije na onu teritoriju na kojoj naš srbski narod nije nikada živeo!

   • Batina says:

    Ako cemo po pravdi, sve to je bilo srbsko.

    • Mali Vuk says:

     Istia!

 5. M says:

  A mogli bi i Bugari,Mađari,Albanci itd.,uzeti svoje također!Neka svako uzme ono što misli da je njegovo,pa i preko toga ono što želi!Neka bude dernek sveopći!Nek se pridruže i daleko narodi,a mogu i Svemirci skoele!A onda finale,svatko dobiva ono što mu Bog odredi i za što je spreman Bogu Služiti!

 6. triglav says:

  sramota: parola unije je "slobodno kretanje robe i ljudi" ... a rezultat: granice, bodljikava žica i policajci sa šmajserima tamo, gde ih prije nikad nije bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *