ЖЕСТОКЕ РЕЧИ ИЗ ЗАГРЕБА: Ако крене Словенија, кренућемо и ми

ЖЕСТОКЕ РЕЧИ ИЗ ЗАГРЕБА: Ако крене Словенија, кренућемо и ми

3 јануара 2018

Министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић изјавила је да је гранична линија са Словенијом утврђена 1991.

Она је истакла и да би свака промена насилним средствима била кршење међународног права на шта би, како је рекла, Хрватска одговорила свим расположивим средствима како би се заштитила.

– Гранична линија је она линија утврђена “91. године и према томе на терену се ништа није десило. Ради се неспорно о хрватској територији и никакви словеначки закони се не могу имплементирати на територији Хрватске – рекла је Пејчиновићева у емисији „РТЛ данас“.

То би, каже, значило „промену или покушај промене насилним средствима на терену, а то према међународном праву свакако није дозвољено“, казала је.

На питање како би Хрватска одговорила на то, министарка је рекла да ће се Хрватска заштитити свим средствима којима располаже.

– Све наше службе контролишу нашу државну теирторију према својој јурисдикцији, а полиција (….) брани наше рибаре – казала је.

Оценила је да су словеначке претње високим новчаним казнама за хрватске рибаре, који не буду поштовали границу у Пиранском заливу, „потпуно непримерене, бесмислене и немогуће“.

Она је подсетила на хрватски позив Словенији да отворено гранично питање у Пиранском заливу, који Хрвати зову Савудријска вала, реши дијалогом, без једностраних потеза.

Пејчиновићева је истакла да Хрватска и даље сматра да арбитражна одлука о граници са Словенијом не може бити спроведена једнострано и поновила званичној Љубљани позив да се врати дијалогу.

За четвртак је најавила састанак са рибарима и надлежним министарствима у Министарству пољопривреде на којем би, како је рекла, рибаре требало умирити и расправити сва питања која их забрињавају.

– Ми верујемо да нема другог решења него да се вратимо за сто, да разговарамо. Дијалог је једини начин да се ово отворено гранично питање реши – казала је и поновила да је једнострана примена арбитражне одлуке противна међународном праву.

Словеначке претње високим новчаним казнама хрватским рибарима, које би могле износити и до 40.000 евра, оценила је „потпуно непримереним, бесмисленим и немогућим“.

– Мислимо да у овој фази није добро изазивати инциденте. Ми нећемо предузимати ништа једнострано, молили смо и тражили од словеначке стране да поступи исто. Надамо се да ће на томе остати – казала је, напоменувши да се још није догодило ништа што би се могло прогласити једностраним инцидентом.

Министарка је изразила наду да ће спор са Словенијом бити решен до хрватског председавања ЕУ 2020.

KOMENTARI16 коментара

 1. Velika Metla says:

  Како сте радили тако ће те на крају и да добијете! У то можете бити сигурни!

 2. M says:

  To misliš na slovence,naravno.Red je da i oni dobiju konačno ono što po pravdi zaslužuju!Najbolje za obje strane da to riješe mirno,pregovorima,kao Češka i Slovačka!

  • Za Srbiju says:

   Ниједан рат нису водили за своје територије, па нека почну.

   • Batina says:

    Srbija da dotura oruzje I jednima I drugima, dzaba.

 3. goran says:

  Лапрдају и једни и други.

 4. Italy says:

  A da mi Talijani uzmemo nase sto je bilo vjekovno? A vi se onda prepucavajte oko rijeke Drave i Mure.

  • Velika Metla says:

   Италија,наравно,то ће се и урадити једног дана! Не може ни по којем основу да усрашама припада 75% јадранске обале! То је требао краљ Александар да уради још онда са Италијом,а не довео глупан рвате у заједницу са Србима! А после наравно комуњаре само аминовале!

  • pravda says:

   Bravo Upravo tako.Italija treba uzeti ISTRU jer je Italijanska i bila,i ne samo istru vec i more.Sve preporuke za Slovence i Italijane SAMO NAPRED

   • Svetislav Surina says:

    Onda će uzeti i slovenačku Istru.

  • hary neron says:

   Odakle ti Italija???? Italija postoji južno od Bologne, dok je sve što je severnije ili francusko ili germansko.

   • Velika Metla says:

    hary neron,па неће ваљда Срби да решавају питања између Италије,Француске и Германа? Нека то они сами реше,или не реше! Србија само због своје територије треба да се договори са Италијом,а ови други нека се договарају с киме им воља! Ми Срби немамо никаве претензије на ону територију на којој наш србски народ није никада живео!

   • Batina says:

    Ako cemo po pravdi, sve to je bilo srbsko.

 5. M says:

  A mogli bi i Bugari,Mađari,Albanci itd.,uzeti svoje također!Neka svako uzme ono što misli da je njegovo,pa i preko toga ono što želi!Neka bude dernek sveopći!Nek se pridruže i daleko narodi,a mogu i Svemirci skoele!A onda finale,svatko dobiva ono što mu Bog odredi i za što je spreman Bogu Služiti!

 6. triglav says:

  sramota: parola unije je "slobodno kretanje robe i ljudi" ... a rezultat: granice, bodljikava žica i policajci sa šmajserima tamo, gde ih prije nikad nije bilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u