Žestoki sukobi u Libanu, najmanje 30 poginulih

Žestoki sukobi u Libanu, najmanje 30 poginulih

25 маја 2013
080508-lebanon-conflict- 715a.grid-6x2Na severu Libana poginulo je 28 ljudi u sukobima između sunitskih muslimana i Alavita, ogranka šiitskih muslimana, kojima pripada sirijski predsednik Bašar al Asad, saopštile su snage bezbednosti u toj zemlji.

U borbama u libanskom Tripoliju koje traju već šest dana korišćene su bombe, minobacači i artiljerijska vatra. Reč je uglavnom o sukobima između stanovnika koji podržavaju pobunjenike protiv Asada i Alavita koji ga podržavaju.

Sukobi su se smirili u zoru, ali snajperisti još uvek deluju u ovom području, preneo je AFP.

Izvori navode da je od kada su prošle nedelje izbile borbe u tom gradu poginulo najmanje 204 ljudi, a četvrtak je bio najkrvaviji dan sa 11 ubijenih.

U međuvremenu snage lojalne Asadu krenule su u najžešći artiljerijski napad na Kusair u Siriji u nastojanju da odatle isteraju pobunjenike.

Ovaj grad je Asadu važan, jer se nalazi na koridoru koji povezuje uporišta njegovih snaga, Damask i gradove na mediteranskoj obali dok za pobunjenike to predstavlja značajnu liniju snabdevanja ka Libanu, prenosi AP.

Intenzivni artiljerijski napadi mogli su se čuti i u pograničnim zonama sa Libanom kao i u sirijskom gradu Homs.

Borbe za Kusair, kako tvrdi AP, ukazuju na rastuću ulogu libanskog Hezbolaha u građanskom ratu u Siriji. Oni su prvobitno minimizirali svoje učešće, ali to više nisu mogli da rade kada je nekoliko desetina boraca ubijeno u Kusairu, a potom uz počasti sahranjeno u Libanu, napominje američka agencija.

Borbe u subotu vode se uoči očekivanog govora vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, kojim će danas popodne biti obeleženo izraelsko povlačenje iz južnog Libana 2000. godine, koje Hezbolah svake godine slavi kao značajnu vojnu pobedu.

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u