ЖЕСТОКО И ПОДМУКЛО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: „Ако Србија уђе у савез са Русијом…“

ŽESTOKO I PODMUKLO UPOZORENJE IZ AMERIKE: „Ako Srbija uđe u savez sa Rusijom…“

17 aprila 2019

Predavač na Institutu za međunarodnu politiku Univerziteta Džons Hopkins Edvard Džozef upozorava da „čvrste veze“ s Rusijom nisu u interesu Srbije.

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni sa Evroazijskom ekonomskom unijom i potencijalno članstvo Srbije u toj organizaciji koju predvodi Rusija bio bi put bez izlaza za Srbiju. On ističe da ga takva ruska inicijativa prema Srbiji ne iznenađuje i dodaje da će u budućnosti biti sličnih poteza.Takođe je istakao da se nada da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan koliku bi štetu članstvo u EAEU bilo štetno po Srbiju koja je u odmaklom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Džozef je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi to od Srbije napravilo ruski satelit u Evropi, dodajući da je to rizik koji i zagovarači, poput lidera Dveri Boška Obradovića, moraju da razumeju.

„Ako bi se Srbija okrenula tom izboru, deca će joj biti siromašna. Još nešto moram da naglasim o Rusiji – u regionu u kojem se nalazi pretrpela je mnoštvo poteškoća. Terminologijom koju bi koristila Moskva – izgubila je tri države koje naseljava većinsko pravoslavno stanovništvo. Crna Gora je postala članica NATO. Severna Makedonija će uskoro postati članica, dok je Grčka znatno ojačala svoje veze sa Zapadom. U sve tri države videli smo posvećenost njihovih lidera da se odupru ruskom mešanju“, rekao je Džozef, dodajući da je siguran da je predsednik Vučić svestan toga i da to otvara prostor da Vučić uradi ono što je najbolje za Srbiju.

Prema njegovim rečima, Rusija je prepreka, pogotovo kada se radi o Kosovu.

„Čak i ne u tolikoj meri zbog odnosa koje održava sa Srbijom, već kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, imajući u vidu da Kosovo teži da posane članica UN. Rusija u tom delu igra ulogu protiv koje nijedna država ne može da učini ništa. To stvara potrebu da se potraže druge mogućnosti, u smislu hoće li se Rusija protiviti članstvu Kosova u UN, ako se Beograd saglasi sa stolicom za Kosovo u tom telu. To jeste neuobičajen scenario, ali stav Rusije neizostavno mora biti uzet u obzir“, rekao je Džozef za „Glas Amerike“.

On ističe da to ipak nije najveća prepreka sporazumu Beograda i Prištine, već da se tu radi o potrebi vizije i hrabrosti u političkom smislu lidera.

„Skoplje i Atina postigli su dogovor slične političke osetljivosti, koji se ticao nacionalnog dostojanstva, a kada je o Makedoniji reč, doslovce i nacionalnog identiteta, što, uzgred, nije slučaj u Srbiji. Srpski identitet nije utkan u Kosovo, već srpska istorija“, rekao je Džozef, ističući da je primer Grčke i Severne Makedonije model za Beograd i Prištinu na kome bi šefica diplomatije EU trebalo da insistira, mesto da razmatra opasne ideje o razmeni teritorija.

KOMENTARI22 komentara

 1. slobo says:

  Mars.Ostala je bez tri drzave zato sto ste joj ih vi uzeli.Mars.Rusija moze samo da zaustavi dalje rasparcavanje Srbije .Vojvodina Sandjak .I to cete joj oduzet jer vam je u interesu da ubijete pravoslavlje.

 2. miki says:

  Na žalost nema političara u Srbiji da nas povede u savez sa Rusijom. S obzirom da Rusija nikoga u Srbiji ne podržava, odnosno da su svi zapadni poslušnici govori nam da nas u svom savezu ni Rusija ne vidi.

  • samostalan says:

   Kad Rusija pomaze Haftaru u Libiji da dodje na vlast, zasto u Srbiji ne nametne svoga coveka?

 3. Velika Metla says:

  Sve šta je protiv vas naci-amerikenjaca je itekako u interesu Srbije! U neprijatelja Srbin koji je iole normalan ne traži prijatelja! Vi ste zlikovci i dušmani Srbinu,i tako će da bude do kraja sveta! To niko i ništa ne može promeniti! Trebali ste na vreme misliti! Ako je potrebno Srbinu je i crni đavo prijatelj,partner,samo da se vas zlikovaca rešimo!

 4. bane says:

  Ovaj debil pojma nema o tome šta govori. Jednostavno, ako neko stoji u reci dok pada kiša i tvrdi da su mu noge mokre od kiše, znači da zaslužuje posebnu pažnju. Kao i oni koji to objavljuju.

  • test01 says:

   On samo govori ono sto jeu intereseu amerike, ne treba neka velika nauka za to. Istina je upravo suprotna. Ceo Balkan je trenutno pod americkom okupacijom, kao i EU koja je pod cizmom svaba - a oni od kontrolom amerikanaca.

 5. Gojko says:

  sedi jedan

 6. rajko says:

  Aj' još jedan krug zamajavanja: "Fuj Rusija. Mac, mac eu" - Srbija se malo mota oko nogu, "mrnjau", kaže i popusti - "Hahahaha! Oćeš eu? Šic!"

 7. mrak says:

  HAHAHAHAHAHHAHAAAHAHHAHAAAAAA TOLIKO!

 8. Maksa says:

  Vidim kako su deca Bugarske i Rumunije postala bogatija a vec dugo su u uniji. Laprdalo Americko,sve sto je za njih vezano je zlo.

 9. Ivke says:

  Ako ne udjemo članstvo u EAEU necemo imati decu Inace sun nam vec deca u srbiji siromasna Jer ste vi to napravili....

 10. padre says:

  A model da Indijancima ne dolazi u obzir?

 11. padre says:

  Koje probleme imam ja sa tom tastaturom!Nikako da napiše, šta sam hteo!

 12. Vladimir says:

  Koliko se te gamadi krije iza anglosaksonskih imena i prezimena.

 13. Rade says:

  Ovo sto je ovaj monstrum rekao granici se sa mazohizmom.Nazalost njegova prica naleze na defetisticki stav rukovodstva Srbije u celom periodu od 2000 ite godine do danas I floskulu Evropska unija bez alternative.Bez ponosa ,samopostovanja,patriotizma a sa velikim licnim koristima u vodjenju uvlakacke politike prema dzelatima I djavolovim satrapima rukovodstvo nas je dovelo dovde gde smo sada.Zato su nam sada prijatelji I savetnici Sreder,Bler,Merkelova ,Makron I ostali.Zato nam spaljeno stotine crkava na Kosovu a da nijednu tuzbu protiv Kfora nismo podneli,zato nam je Nato agresija bila kampanja,zato nase interese vise brani Spanija nego mi,zato sptarsku zastavu kvazi drzave Kosovo kaci na Notre Dame a "prijatelj "Makron smesta naseg predsednika u magarecu klupu a on poslusan ko kucence.

 14. Olimpiakos says:

  Uskoro će biti kraj mafijaškoj monarhiji u Crnoj Gori. Doći će na vlast braća koja će povući nezavisnost Kosova,izaći iz NATO-a i postaviti S-500 na Obosnik. Neće moći ni muva preko Jadrana. Mogu ti američki pedofili da se uhvate za uši i da igraju.

 15. goran says:

  sa amerima NIKAD

 16. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  Kaubojski degenerik...ovo je takva besmislena hrpa gluposti da se čovek zapita da li su oni toliko glupi ili samo lažu ko cigani?

 17. petrovgrad says:

  Rusi su došli na 100 milja od obale Floride, uskoro se očekuje iskrcavanje saveznika(Kina Rusija Iran Venecuela,..) na Floridu

  • oko says:

   srbija vec rasparcana nemoze niko vise okrpiti i zastaviti pojele su je komunisti crveni

 18. rodja says:

  Zamislite, "rekao je Edvard Džozef," pa još i za „Glas Amerike“!!! Vidi se, po "svojim" predavanjima, da je unuk franca jozefa, i da "lepo misli" Srbima. Kao i njegov deda.

 19. Milica says:

  Vazno be gospodine Djosef da ste vi nas napravili bogatim we osiromasenim uranijumom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *