ŽESTOKO: Kina se obračunava sa teroristima

ŽESTOKO: Kina se obračunava sa teroristima

23 јуна 2014

kina-policijaVlasti u regionu Sinđijang, na zapadu Kine, privele su 380 ljudi i razbile 32 terorističke ćelije u proteklom mesecu, koliko traje akcija protiv ekstremista.

Kina je krenula u obračun s ekstremistima posle niza krvavih incidenata, naročito u Sinđijangu, gde žive muslimani Ujguri.

Kineske vlasti su prebacivale krivicu za napade na islamske separatiste iz Sindjijanga koji žele da uspostave na tom području nezavisnu državu Istočni Turkestan, podseća Rojters.

Prema kineskim državnim medijima, za 315 privedenih počelo je suđenje za optužbe u vezi s krivičnim delom terorizma, najmanje 13 njih je već pogubljeno, a u operaciji je poginulo i šest policajaca.

Policija je zaplenila 264 eksplozivne naprave, 357 komada oružja, 101 kompjuter s ekstremističkim sadržajima, kao i knjige i dvd koji nude obuku za terorističke napade.

Vlasti su zahvalile građanima za podršku koju su dali tokom jednomesečne akcije, uključujući i dojavljivanja o sumnjivim osobama, navode mediji. Ujgurske grupe u egzilu i aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrde da su kineske vlasti same doprinele porastu ekstremističkog nasilja svojom represivnom politikom u Sindjijangu i pritiskom na muslimane, ali Peking odbacuje takve ocene.

U protekloj godini, u nasilju u Sinđijangu bilo je 200 žrtava, potvrdila je vlada, uključujući 13 osoba koje je policija usmrtila tokom napada na jednu policijsku stanicu proteklog vikenda.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u