ŽESTOKO: Lukašenko izvrnuo Belorusiju naopačke

ŽESTOKO: Lukašenko izvrnuo Belorusiju naopačke

27 decembra 2014

161903638 Lukashenko 34Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smenio je danas premijera, šefa Centralne banke te zemlje i neke ministre u najvećoj rekonstrukciji vlade od 2010, preneo je Rojters.

Kako je saopštila Pres služba beloruskog predsednika, Lukašenko je za novog premijera imenovao dosadašnjeg šefa svoje administracije Andreja Kobjakova.

Vladu je prethodno predvodio Mihail Mjasnikovič, koji se nalazio na toj dužnosti od decembra 2010.godine. Lukašenko je smenio i šefa Centralne banke kao i još nekoliko visokih zvaničnika uključujući ministre ekonomije i industrije.

Reorganizacija vlade je usledila u okviru napora Belorusije da zaštiti svoju privredu zbog valutne krize u Rusiji, glavnom trgovinskom partneru i savezniku Minska, navode agencije.

Pres služba predsednika Belorusije je saopštila da je Vasilij Matijuševski imenovan za prvog potpredsednika Vlade, dok su Vladimir Semaško i Natalija Kačanova postavljeni za potpredsednike Vlade, prenosi agencija Tass.

Lukašenko je u petak, na savetovanju o aktuelnim pitanjima ekonomskog razvoja zemlje, najavio da će do Nove godine doneti niz važnih kadrovskih odluka.

Centralna banka Belorusije je nametnula taksu od 30 odsto za kompanije i građane na kupovinu strane valute zbog krize sa valutom u Rusiji, glavnom trgovinskom partneru te zemlje, prošle nedelje, podseća britanska agencija.

Kako navodi Rojters, ekonomska kriza u Rusiji uzrokovana zapadnim sankcijama uvedenim zbog krize u Ukrajini, kao i pad cena nafte izazvali su ozbiljne probleme za Belorusiju koja polovinu svog izvoza šalje u Rusiju i veoma je zavisna od ruskih subvencija.

Lukašenko je 18. decembra zatražio da se, zbog slabe rublje, transakcije sa Rusijom vrše u dolarima i evrima, a Centralna banka je takođe uvela kontrolu valutnih kretanja da bi zaštitila belorusku rublju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. nedo says:

    Istu stvar treba da ucini i Putin, pre nego sto ga uniste Medvedev i neoliberali koji vode ekonomiju Rusije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *