ЖЕСТОКО РУСКО УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИКАНЦИМА: Спремили смо оружје у Венецуели!

ŽESTOKO RUSKO UPOZORENJE AMERIKANCIMA: Spremili smo oružje u Venecueli!

26 aprila 2019

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandr Fomin izjavio je u ponedeljak da je Venecuela sposobna da se suoči sa spoljnom, vojnom agresijom.

“Verujemo da legitimna vlada Venecuele, koju predvodi predsednik Nikolas Maduro, drži situaciju pod kontrolom, bolivarske nacionalne oružane snage sposobne su da se suoče sa spoljnom agresijom”, rekao je Fomin RT kanalu uoči Međunarodne konferencije o bezbednosti Moskve.Zamenik ministra odbrane naglasio je da Rusija pruža “podršku Venecueli, posebno u oblasti tehničko-vojne saradnje”.

“Imamo nekoliko sporazuma koje poštujemo i pomažemo u održavanju operativne spremnosti, oružja i ratne opreme”, rekao je zamenik ministra komentarišući situaciju u južnoameričkoj zemlji.

Venecuela prolazi kroz ozbiljnu političku krizu od januara. Zajedno sa drugim zapadnim zemljama, SAD podržava Huana Gvaida, koji se proglasio privremenim predsednikom Venecuele. Istovremeno, Rusija, Kina i Turska, između ostalog, podržavaju ustavno izabranog predsednika Nikolasa Madura, kritikujući široku zapadnu podršku Gvaidu.

Nove akcije SAD-a protiv Kube povezane su sa neuspehom administracije američkog predsednika Donalda Trampa da zbaci venecuelansku vladu, rekao je kubanski istoričar Ernesto Limija.

Istoričar je objasnio razloge za nove akcije SAD-a protiv Venecuele, uključujući saopštenje državnog sekretara Majka Pompea. Drugog maja otkazana je prethodna zabrana američkih građanskih tužbi protiv stranih kompanija, koje koriste imovinu konfiskovanu od strane kubanske vlade od revolucije Fidela Kastra 1959. godine.

Istog dana, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton najavio je primenu ograničenja za putovanje američkih državljana na Kubu, smanjenje porodičnih doznaka i uključivanje novih kubanskih kompanija na listu entiteta zabranjenih na američkom tržištu.

“Mere protiv Kube povezane su sa idejom da će Sjedinjene Države vrlo lako delovati protiv Venecuele. Oni su zaista verovali da bi mogli da preokrenu bolivarsku revoluciju za 72 sata sa svim tim planovima pružanja humanitarne pomoći i pritiska na granice s Kolumbijom i Brazilom”, rekao je Limija.

Limija je uporedio trenutnu situaciju sa događajima na Kubi pre 58 godina kada je korišćena ista strategija koja se sada primenjuje protiv Venecuele, što uključuje i imenovanje “privremenog predsednika”.

“Za to su izmislili čoveka po imenu Gvaido, koji je isti profil kao Hose Miroa Kardone, kog smo mi Kubanci imali 1961, kada je došlo do invazije na Zaliv svinja”, rekao je istoričar.

Webtribune.rs

KOMENTARIJedan komentar

  1. Cp6a says:

    Nadam se da će jednog dana Rusi i Kinezi da preokrenu taktiku. Da zapadni monstrumi paze, strepe i iščekuju gde će biti šamarani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *