ЖЕСТОКО САОПШТЕЊЕ СРПСКЕ ЦРКВЕ: Оштра порука „поганом Блицу“ и позив на покајање послушницима страних центара моћи!

ŽESTOKO SAOPŠTENJE SRPSKE CRKVE: Oštra poruka „poganom Blicu“ i poziv na pokajanje poslušnicima stranih centara moći!

15 maja 2017

Opštepoznato je da u vreme mira pojedine snažne političke i ekonomske grupe nastoje da u drugim državama, radi ostvarenja svojih ciljeva i interesa, izvrše uticaj na centre odlučivanja, radi donošenja po njih povoljnih odluka, ali i da utiču na narod, na javno mnjenje, po pravilu plasirajući laži, dezinformacije i razne opskurne sadržaje.

U Srbiji takav uticaj nesumnjivo ostvaruje nemačko-švajcarski medijski koncern Ringijer. Poslednji primer takvog delovanja jeste kampanja u tabloidu Blic, zasnovana na sto-posto izmišljenoj vesti o mešanju Srpske Pravoslavne Crkve u izbor budućeg predsednika Vlade Republike Srbije.

Ova kampanja, u kojoj nema ni promila istine, traje već nekoliko dana. Učešća u prljavoj izmišljotini nisu pošteđeni ni Njegova Svetost Patrijarh ni premijer Vučić. Potom se na virtuelnu scenu guraju SNS i izmišljena „grupa konzervativnih episkopa“ koja, tobož, pokušava da spreči da ministarka Barnabić, zato što je gej (verovatno hoće da kažu da je lezbejka), bude predložena za premijera.

Pogani Blic pogano potura Crkvi da čini ono što njegovi urednici i novinari, po naređenju i za račun stranih interesnih grupa, sami rade.

Srpska Pravoslavna Crkva, njen Patrijarh ili bilo koja druga zvanična ustanova ili ličnost, ne meša se u izbor državnih zvaničnika.

Blic, za račun onih čiji su interesi suprotni interesima srpskog naroda i građana Srbije, služeći se lažima, pokušava da izvrši politički uticaj.

Srpska Pravoslavna Crkva ne viri kroz tuđe prozore i ne bavi se privatnim životom državnih zvaničnika. Iznositi sablažnjive detalje ili nečija lična iskušenja u medije i tako ljude izlagati potencijalnoj opasnosti, krajnje je neodgovorno.

Crkva nikoga ne osuđuje. Osuđuje samo greh, samo zlo, a čoveka žali. Sve poziva na pokajanje i život dostojan ikone Božje u njemu.

Poziva na pokajanje i odgovorne ljude iz Blica ako su bar formalno pravoslavne vere (Srbi su makar po imenima u impresumu) i poručuje im: koliko god novca da primate, jeftino ste se prodali! Šteta koju pravite sopstvenom narodu i državi nesravnjivo je veća!

        Srpska Pravoslavna Crkva

KOMENTARI7 komentara

 1. AJaj says:

  Radnici Blic-a jesu pravoslavne vere ali su po profesiji novinari. Ko je koliko za šta plaćen? Očigledno crkva pere ruke od njenog blaćenja i tako ipak pada u dublji problem. Pa zar ipak ne bi trebalo da imaju jasniji stav. Ne bi trebalo da se mešaju ali su ipak umešani u svetovne stvari, ne bi trebalo da su protivnici onih koji su na vlasti "Jer nema vlasti a da nije od Boga" (zaista je tako po Svetom Pismu)ali bi ipak trebalo da imaju jasan hrišćanski i Hristov stav. Reče o čoveku kao ikoni Božijoj, a trebalo bi o spasenju u Hristu, odnosno samo to bi i trebalo da pričaju sve ostalo je periferija. Neka Bog sačuva crkvu Hristovu.

  • Milisav says:

   Nema Hristove Crkve na zemlji. Sta pricas ti? Zar ti stvarno mislis da crkva ima veze sa Bogom koji je sve ovo stvorio? Bog je svoju crkvu vaznio na nebesa, a na zemlji su ostale samo kopije koje su svakim danom sve gore.

 2. AJaj says:

  Umesto da se pozovu na Gospoda našeg i Spaistelja Isusa Hrista i da u Njemu nađu reč utehe i pomirenja za obe strane, oni da bi oprali sebe od blaćenja, blate tim istim blatom novinare, i tako ostaju neispravni pred Bogom. Znamo šta bi trebalo da misli crkva o gejevima i znamo šta su to o njima do sada pričali i šta su preduzimali povodom parada. Upravo je to naveo blic. Zašto se tako brzo odriču svojih dela i misli, nešto kao Petar od Hrista dok još nije bio ispunjen Svetim Duhom. Da li je crkva ispunjena Duhom Božijim?

 3. AJaj says:

  Za sve nas isto važi da bi trebalo da imamo čist stav pred Bogom i slušati radije Boga nego ljude, a ovo izgleda kao:"Nametnuše nam dušmani, puj pike ne važi se" Navodno su to opasne stvari mešanja u stvari ovog sveta, a te kako znaju da žive u ovom svetu, žele i primaju svaku čast i počast. Ali kada treba nešto da trpe i snose tada okreću leđa. A pisano je da ako ko šta pretrpi u ime Hristovo ima platu na nebesima. Kako će onda primiti platu? Ovo prepucavanje i optuživanje novinara postalo je kao drugo gore od prvoga. Ne može se ostati čistim pred Bogom tako što se ulaguje svetu. Izgleda kao da se baš oni ulaguju tim stranim centrima moći.

 4. Kosovac says:

  Ugledne novine „Blic“ rešile da reklamiraju ministarku Barnabić i to baš izmišljajući priču kako se Srpska Pravoslavna Crkva protivi njenom izboru za predsednika vlade zbog njene homoseksualne orijentacije. Sada je naravno Crkva primorana da se pravda da to nije tačno, a pravdajući se da kaže da nema ništa protiv da nama vladaju seksualne manjine. Latinska premudrost. Da imamo neku vlast kako treba, „Blic“ bi dobro platio tu laž. Međutim, još je na snazi ona stara parola „Kakva vlada – takva i parada“. A mi smo se odavno navikli da su nam predsednici seksualne manjine, počevši i od Janeza Drnovšeka. Navikli smo se i na portale koji skrnave Srpsku Pravoslavnu Crkvu puštajući komentare raznih sekti minornog značaja, a uskraćujući adekvatan odgovor njima. To je kao kada je paščad puštena, a kamenje vezano.

 5. Za Srbiju says:

  Ni SPC ne štiti moral. Čime se SPC uopšte bavi zadnjih godina?

  • Kosovac says:

   @ Za Srbiju…., Obzirom da ti pripadaš drugoj konfesiji rodnoverstva, nema svrhe držati predavanje o moralu neke suprotne konfesije, treba da ćutiš, bilo bi fer. Ovako i u ovom slučaju se svrstavaš u neprijatelje Srpske Pravoslavne Crkve, a svi tvoji ostali komentari su prožeti i nadahnuti srpstvom. Ta dva ne idu zajedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *