Жилникови „Грађани“

Жилникови „Грађани“

29 априла 2018

ИЗЛОЖБА „Грађани из сене“, пројекат који даје увид у радикалну филмску праксу нашег редитеља Желимира Жилника, отворена је током прошлог викенда у немачком биоскопу у Олденбургу, а прати је пројекција његових најзначајнијих остварења.

Изложба покрива пет деценија Жилникове каријере, више од 50 играних филмова и ТВ продукција, често снимљених у жанру документарне драме, бројна признања која је добио, међу којима је и Златни медвед у Берлину 1969. Ту је и немачки део његове каријере, када је због проблема са комунистичким властима седамдесетих година отишао из Југославије. После неколико независних филмова, Жилник је напустио и Немачку, јер се и тамо замерио политичком естаблишменту. Назив изложбе „Грађани из сене“ одражава његову животну усредсређеност на невидљиве, потискиване и на недовољно или погрешно представљене грађане. Као концепт, „Грађани из сене“ се односе на облик политичког, субверзивног ангажовања у „аматерској политици“, која увек латентно постоји у друштву, а понекад и видно помера „свакодневну политику“.

Пројекат посвећен једном од наших најавангарднијих аутора финансира Федерална немачка културна фондација, он укључује и публикацију са нарученим есејима о Жилниковим радовима, чији су аутори кустоси и филмски ствараоци, и биће објављена ове јесени. Као део актуелне изложбе више од 20 Жилникових филмова који су ретко приказивани биће доступни за гледање на интернету од 6. маја, а у новембру „Грађани из сене“ представиће се и у Галерији Нова у Загребу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u