Жилникови „Грађани“

Žilnikovi „Građani“

29 aprila 2018

IZLOŽBA „Građani iz sene“, projekat koji daje uvid u radikalnu filmsku praksu našeg reditelja Želimira Žilnika, otvorena je tokom prošlog vikenda u nemačkom bioskopu u Oldenburgu, a prati je projekcija njegovih najznačajnijih ostvarenja.

Izložba pokriva pet decenija Žilnikove karijere, više od 50 igranih filmova i TV produkcija, često snimljenih u žanru dokumentarne drame, brojna priznanja koja je dobio, među kojima je i Zlatni medved u Berlinu 1969. Tu je i nemački deo njegove karijere, kada je zbog problema sa komunističkim vlastima sedamdesetih godina otišao iz Jugoslavije. Posle nekoliko nezavisnih filmova, Žilnik je napustio i Nemačku, jer se i tamo zamerio političkom establišmentu. Naziv izložbe „Građani iz sene“ odražava njegovu životnu usredsređenost na nevidljive, potiskivane i na nedovoljno ili pogrešno predstavljene građane. Kao koncept, „Građani iz sene“ se odnose na oblik političkog, subverzivnog angažovanja u „amaterskoj politici“, koja uvek latentno postoji u društvu, a ponekad i vidno pomera „svakodnevnu politiku“.

Projekat posvećen jednom od naših najavangardnijih autora finansira Federalna nemačka kulturna fondacija, on uključuje i publikaciju sa naručenim esejima o Žilnikovim radovima, čiji su autori kustosi i filmski stvaraoci, i biće objavljena ove jeseni. Kao deo aktuelne izložbe više od 20 Žilnikovih filmova koji su retko prikazivani biće dostupni za gledanje na internetu od 6. maja, a u novembru „Građani iz sene“ predstaviće se i u Galeriji Nova u Zagrebu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *