Жири све „частио“ Стеријином наградом!

Žiri sve „častio“ Sterijinom nagradom!

5 juna 2017

PRVI put u istoriji Sterijinog pozorja, koje je ove godine u Novom Sadu igrano 62. put, žiri nije dodelio nijednu pojedinačnu Sterijinu nagradu! Jednoglasno je, međutim, odlučeno da se dodeli kolektivna nagrada svim teatrima i glumcima, učesnicima festivala, a specijalna Sterijina nagrada dodeljena je publici Pozorja.

Žiri na čijem čelu je proslavljeni glumac Miki Manojlović, a članovi su Aleksandar Popovski, Nikita Milivojević, Isidora Žebeljan i Emina Elor, u obrazloženju svoje nesvakidašnje odluke pozvao se na „vreme nenaklonjeno pozorišnom stvaralaštvu i institucijama kulture, te na posebno složene i teške uslove u kojima Sterijino pozorje nekako opstojava, kao i primernu odanost novosadske publike Sterijinim igrama“.

– Stoga dodeljujemo dve zaslužene nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja – navedeno je u obrazloženju odluke žirija.

Obrazloženje sadrži i ocenu da je selekcija predstava koje su konkurisale za nagrade na ovogodišnjem festivalu, obavljena odgovorno „te smo na ovogodišnjem Pozorju videli rezultate prošlogodišnjeg pozorišnog stvaralaštva na osnovama domaćeg teksta“.

Upravnik Pozorja i selektor festivala dr Miroslav Miki Radonjić rekao je danas „Novostima“ da kao što nikada ranije nije komentarisao odluke žirija Sterijinog pozorja, ne želi to ni ovom prilikom.

– Članovi žirija svojim imenom i prezimenom, umetničkim i moralnim dignitetom stoje iza ovakve odluke i nadam se da će umeti valjano da je obrazlože – kratko je kazao Miroslav Radonjić.

Selektor je dodao da će Pozorje i nadalje promovisati i afirmisati domaćeg dramskog autora i pozorišnu umetnost, trudeći se da svim svojim delatnostima ne ugrozi bogatu i hvale vrednu tradiciju, te da prepozna relevantno savremeno teatarsko stvaralaštvo.

Manojlović i kolege iz žirija nisu se danas odazivali na telefonske pozive. Njihovu odluku reditelj Kokan Mladenović nazvao je „besmislenim terorističkim aktom protiv pozorišta“.

On je optužio članove žirija da su „zarad najvulgarnijih političkih presija, ili neoprostive količine ličnih sujeta, svojim odlukama ponizili sve glumce, reditelje, scenografe, kostimografe, kompozitore, koreografe i samu instituciju Pozorja“.

I po mišljenju kritičarke Dragane Bošković, koja je ranije u tri navrata bila članica žirija za Sterijinu nagradu, odluka o nedodeljivanju nagrada je skandalozna. Time je, smatra ona, obezvređen jednogodišnji rad svih pozorišnih učesnika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *