ŽIVADIN JOVANOVIĆ: Nemamo čemu da se nadamo od EU, Zapad nema dovoljno kapitala ni za sebe, a kamoli za Srbiju

ŽIVADIN JOVANOVIĆ: Nemamo čemu da se nadamo od EU, Zapad nema dovoljno kapitala ni za sebe, a kamoli za Srbiju

9 новембра 2014

zivadin jovanovic 833Srbija, odlukom da ne uvede sankcije Rusiji, štiti svoje interese, ali je i primer Evropi. Starom kontinentu potrebno je vreme kako bi konačno smogao snagu da se otrgne iz čeličnog američkog zagrljaja koji davi. I koliko god komesari iz Brisela pritiskali Beograd da se pridruži „kažnjavanju“ Rusije, lideri članica EU verovatno zavide Srbiji što prema Moskvi ne primenjuje američke sankcije. O evropskom biznisu da ne govorimo. Evropa je ucenjena da njeno partnerstvo sa Rusijom ne bi ugrozilo hegemonizam SAD.

Ovako diplomata Živadin Jovanović analizira naš trenutno najveći politički izazov – hodanje po tankoj žici između Rusije i Zapada. Jovanović, koji je u diplomatiji proveo 40 godina, ostao je upamćen kao šef diplomatije u vreme NATO bombardovanja i Miloševićev blizak saradnik.

Danas o tome kaže:

– Problemi koji muče Evropu dobrim delom su posledica prihvatanja da učestvuje u agresiji NATO protiv Srbije (SRJ) pre 15 godina. Evropa je učestvovala u zločinu protiv sebe same, protiv svoje civilizacije, identiteta, morala…

Na koje probleme mislite?

– Amerika odlučuje o strategiji izolacije i metodama destabilizacije Rusije. Evropa to prati iako je svesna da joj ti potezi direktno nanosi štetu. SAD su u Velsu nametnule da na naoružanje svi moraju da izdvoje najmanje dva odsto domaćeg proizvoda. Za početak. Vašington zahteva da se u biznisu i nekim drugim oblastima i u Evropi primenjuju američki, ne evropski zakoni. Američki predstavnici su odmah posle agresije 1999. godine rekli da je „evropski pravni poredak smetnja za planove NATO“. I tražili primenu američkog pravnog poretka u Evropi.

Da li je na toj listi i kriza u Ukrajini?

– Američka strategija vojnog širenja na Istok, kako pokazuje i kriza u Ukrajini, vraća se kao preteći uragan ka Evropi. Ukrajinska kriza je katalizator. Ko još veruje da je Evropa dobrovoljno uvela sankcije Rusiji? Kome to nanosi štetu, ne ekonomsku, iako je ona najvidljivija, nego, daleko više, civilizacijsku? Evropi, svakako. Ko će to platiti? Građani Evrope. A kome koristi? Hegemenizmu SAD, ne samo prema Rusiji, već i prema Evropi. Evropu potresa niz secesionističkih pokreta, jer đavo pušten iz boce 1999. savezništvom NATO i separatističko-terorističke OVK radi otimanja Kosova i Metohije, ne može se vratiti nazad. Evropa će još dugo snositi posledice svog civilizacijskog pada 1999.

Ipak, Srbija se čvrsto opredelila za tu Evropu, a sve tešnje sarađuje i sa NATO.

– Kroz istoriju, a ubeđen sam da će tako biti i u budućnosti, Srbija je najbolji deo Evrope, njene civilizacije, morala, privrženosti miru, međunarodnom pravu. Zato, nikad nisam razumeo otkuda toliko inferiornosti naše političke elite od 2000. do danas prema svemu što je sa Zapada. Treba očuvati dostignute odnose i ostati otvoren za članstvo u EU, ali bez zaklinjanja u „jedini put“. Ideal treba da bude vreme i uslovi kada će EU zvati Srbiju u svoje redove, a ne da se Srbija nudi, moljaka i svakodnevno ponavlja lojalnost. Ni na putu ka EU ne valja žuriti. Ne vidim šta bi smetalo da Srbija bude dobar sused EU i NATO? Dok bude postojao. Maloj, miroljubovoj zemlji kao što je naša nije mesto u osvajačkom, imperijalističkom savezu. Ta članarina je previše skupa u svakom smislu.

Pa gde bi onda trebalo usmeriti energiju?

– Na smeliji razvoj donosa sa Rusijom, Kinom i zemljama BRIKS, jer su njihove ekonomije u zamahu. Zapad, uključujući EU, nema dovoljno kapitala ni za sebe, EU je zamorena prijemom novih članica, ima veliku nezaposlenost. S druge strane, Rusija i Kina raspolažu slobodnim kapitalom, poštuju Srbiju, ne ucenjuju. Nema više unipolarnog svetskog poretka, nema ni „međunarodne zajednice“ ograničene samo na okvir NATO i EU. Multicentrizam pušta korene u ekonomiji, finansijama, bezbednosti. U tim uslovima otvara se širi prostor za punije ostvarivanje naših interesa. Srbija treba to da prepozna i prilagodi politiku.

Kada uporedite ovo vreme sa Miloševićevim – šta vidite?

– Radi se o suštinski različitim vremenima i uslovima. Devedesetih godina 20. veka SAD su dominirale, diktirale, uređivale i Evropu i svet po svojoj volji. Vlade koje su vodile računa o svojim nacionalnim i državnim interesima bivale su ekskomunicirane i postavljane na stub srama. Zapad je radio na razbijanju SFRJ, podgrevao građanske sukobe, svrstavao se protiv Srba, nametnuo našoj zemlji izolaciju, satanizovao vladu i narod. Uprkos svemu, stvorena je Republika Srpska sa svojim institucijama. SRJ je nakon ukidanja sankcija 1995. imala stopu privrednog rasta od sedam odsto godišnje. U vreme Miloševića postignut je i potpisan i sporazum o bescarinskoj trgovini sa Rusijom koji je jedinstven po privilegovanom pristupu Srbije ogromnom tržištu ZND. Diktat u Rambujeu je odbijen. Niko nije mogao, niti imao pravo da prihvati da NATO okupira celu zemlju.

Ali, dopustili ste okupaciju Kosova i Metohije.

– Agresija je okončana Rezolucijom SB UN 1244 kojom su date garancije suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, sa Kosovom i Metohijom kao autonomijom unutar Srbije. Ubrzana i sistematska revizija Dejtona i Rezolucije SB 1244 počinje od dolaska na vlast prozapadne „demokratske“ vlasti oktobra 2000. Do tada su postojali pragovi zaštite Ustava i nacionalnog dostojanstva.

A danas?

– Nemam utisak da je jasno gde su crvene linije odbrane nacionalnih i državnih interesa. Dok maštamo o „jedinom putu“ paukova mreža ucena ozbiljno ugrožava slobodu Srbije. Da li je danas veći uticaj institucija ustavnog sistema nego ranije? Jesu li mediji danas slobodniji? Čast izuzecima. Jedan diktat EU i SAD prihvaćen je u Briselu, a nama je predstavljen kao sporazum!

I u vaše vreme je bilo popuštanja pred strancima.

– Bilo je pretnji, ucena i popuštanja. Ali nikad nije bilo odricanja od suvereniteta i teritorijalnog integriteta, od Rezolucije SB 1244, od Ustava. SRJ nije prihvatila status protektorata. Evo, pitam se da li je posle skandala sa dronom na utakmici sa Albanijom dobrovoljno prihvaćena poseta albanskog premijera Rame i ekspresno saopšten datum? Ili je neko vršio pritisak? Posetu je trebalo odložiti na neodređeno vreme. Ovako je odložena nakratko kako bi se Srbija dvostruko ponizila. Ali, Srbiju nije ponizila Tirana ili premijer Rama, nego Berlin i Vašington.

Vi ste član SPS, koja je i danas jedna od vladajućih stranaka i ubeđeni ste levičar. Kako ste zadovoljni delovanjem levice?

– Čini mi se da je levica ugušena od strane krupnog kapitala. Svi bi u vlast po svaku cenu. Kada se jednom nađu tamo gube se sve razlike. Leva opcija je u krizi u celoj Evropi, u Srbiji pogotovo. Čujem pre nekoliko dana lidera levice koji kaže da je ovo vreme krize i da nije vreme za levičarske ideje. Drugi reče da su vremena takva da se ne vredi boriti za društvo socijalne pravde. Treći je uveren da bi članstvo u NATO bilo dobro za Srbiju! Kriza, padanje životnog standarda, rast siromaštva… Prosto zvoni potreba za levicom, ali ta zvona kao da niko ne čuje. Sme li se u ime levice služiti interesima najkrupnijeg kapitala? Sirotinja je u Srbiji ostala bez svog advokata u sistemu vlasti. Izvršena je mutacija levice, s druge strane razoren je sindikalni pokret. Ostali su samo interesi krupnog kapitala. Ideje su odbačene ili zaboravljene, dominira borba za vlast. Žrtvuju se ideje i ideali, a kao kvalitet dominira pragmatizam koji je postao univerzalna ideologija. A on se svodi na učešće u vlasti.

Stranke i njihovi lideri imaju mnogo veću korist od pragmatizma nego od ideala…

– Imaju i stranci. Naročito velike multinacionalne kompanije koje se bore za srpsko tržište i dominaciju nad resursima Srbije. I levica i desnica i centar – svi su u službi interesa multinacionalnog korporacijskog kapitala. To, možda, nije tako vidljivo. Ali, pogledajte kako su demokratiju operisali od javnih rasprava, od demokratskih formi izražavanja volje naroda kao što je referendum. Demokratija je svedena na rutinu, izbore, na proceduru. Sve se dogovara u uskim krugovima i potom provlači kroz „demokratske procedure“.

Ništa drugačije nije bilo ni kada ste vi bili ministar. I tada su se odluke donosile u uskim krugovima…

– Nijedno vreme nije savršeno. Reč je samo o tome kolika su odstupanja od demokratije, principa, morala… Nama strani ambasadori nisu mogli preko medija da poručuju šta da radimo. Zar neko misli da parada uniformisanih ljudi u Novom Pazaru nema nikakve veze sa grupom prijatelja Sandžaka koju čine strani ambasadori. Naravno da ima. Ko je ikada rekao – gospodo, jeste li vi akreditovani ovde da budete prijatelji pojedinim regionima ili ste prijatelji Srbiji kao suverenoj, nezavisnoj države. Sutra će tako formirati grupu prijatelja za Vojvodinu, pa za istočnu Srbiju…

NEMAMO STRANE DONATORE

Koje su aktivnosti Beogradskog foruma za svet ravnopravnih koji ste osnovali pre 15 godina?

– Borimo se za ideje mira i ravnopravnosti. Iadajemo knjige i dosad smo objavili 150 naslova. Poslednja je „Srbija u velikom ratu 1914-1918“, koju smo štampali na srpskom, ruskom, engleskom i nemačkom jeziku. Promovisali smo je u Australiji, a slede promocije u Nemačkoj, Austriji, Rusiji… Držimo konferencije na različite teme. Sami se izdržavamo. Nemamo strane donatore, a ni od naše vlade ne dobijamo nikakvu pomoć.

NE MOŽE NA TRI STOLICE

Vi se zalažete za vojnu neutralnost, protiv ste ulaska u NATO u kom su nabogatije i najznačajnije države sveta.

– Neutralnost iz skupštinske deklaracije treba preneti u Ustav. Neutralnost treba najpre da poštuje sama Srbija i da se ne opterećuje time da li će joj to neko priznati ili ne. Neutralnost ne znači sedenje na dve ili tri stolice, već samo na jednoj – srpskoj. A ona je tu gde je, ni na Istoku, ni na Zapadu, već u Beogradu. Nije članstvo u osvajačkom savezu način da i Srbija postane razvijena i bogata. Nema nikakvog razloga da Srbija bude siromašna iako je izvan NATO. Samo oranice u Pomoravlju, Vojvodini, Mačvi da ne otuđujemo, da ih obrađujemo kako treba, i Srbija će biti prebogata. A tek hidro i termo potencijal, saobraćaj, komunikacije… Da li nam za to treba NATO?

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 коментара

  1. vesna says:

    Bilo je vreme da se napravi upravo ovakva paralela izmedju takozvanog Milosevicevog i ovog vremena i shvati sta smo mi to dobili, a sta izgubili. Prvo, Ministarstvo spoljnih poslova vise nikada nece biti kao sto je bilo u vreme gospodina Jovanovica, jer su tada u njemu radile iskljucivo karijerne diplomate i ljudi od struke. Danas je to galimatijas koji je poceo da stvara Svilanovic, nastavio Vuk Draskovic, pa svi redom pomalo, tako da danas jedna zemlja, koja preferira da bude lider u regionu, ima smejuriju od diplomatije. Gospodin Jovanovic, to je diplomata!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Pingback: ŽIVADIN JOVANOVIĆ: Nemamo čemu da se nadamo od EU, Zapad nema dovoljno kapitala ni za sebe, a kamoli za Srbiju | Dobro dosli na Internet prezentaciju srpske dijaspore

  3. Milan Markovic Mile says:

    НАЈВЕЋА АМЕРИЧКА ВРЕДНОС ЈЕ ХЛАДНИ РАТ Ако сте пажљиво пратили понашање и изјаве амбасадора једне од држава великих светских играча на вечитом „бојном пољу“ сукоба и ратова, лако можете доћи до закључка о задњем дипломатском скандалу, које је приредио председник владе Албаније. као да је добијо потпуне инструкције, како да се понаша у првој својој посети након многих година Београду и Србији. Управо је говорио истим језиком, које су годинама говорили представници (амбасадори) САД у Београду и америчка администрација. Србија и њен главни град Београд, памте многа ратна разарања, чије су се јубиларне године поклопиле управо ове јесени 2014. године. То не би смели тако лако заборавити и прећи преко тога, јер је то мерило, које показује ко им је непријатељ и који се неће мењати, а ко им је пријатељ и да им то не морају рећи. Како се то веома дуго догађа, као по истом плану, то Србија мора имати на уму, ако жели да непријатељи буду што мање суровији, али да никада не забораве оне, који им никада нису били непријатељи. Како се у читавом свету догађају многи процеси, који се тичу односа између великих и малих држава, у времену рата и мира, другачије речено, између ратног сукоба и привидног мира, јер планета не памти и један период без људских сукоба. Покретачи и велики играчи на светској сцени су се кроз историју мењали, али попследња два века на позорницу светског збивања, не случајно, долазе Сједињене Америчке Државе. Управо зато што су за „највеће своје вредности изабрале рат“. Тој својој „вредности“ подредили су читаво своје понашање према остатку света. Они који планирају и спроводе те ратне планове су заштићени да им се ништа не догоди током рата, и да им нико од ближих не настрада. Веома су заинтересовани за ратни профит и вредности, које ће наследној касти богатих и изопачених донети. У рату ће учествовати плаћеници, коме ће дозволити да жртву пљачкају и да са њом раполажу, само када каста преко својих агената обезбеди своју већинску добит. Тако се на једној страни концетрише моћ појединаца, који се повезују са сличнима из других држава, и како су то давно многи открили, ствојена је Светска влада у сенци. Значи да је дипломатски скандал у Београду, који је изазвао председник владе Албаније, маска како би се тиме бавили, јер је непосредно пре тога, ултимативно и на веома груб начин, чинио амерички амбасадор у Београду Мајл Кирби, да би на овом простору унизила Србију и њену владу, а „пријатељској“ Албанији, преко њеног председника владе „уздигла вредност“ једне вазалне државе. У исто то време објављују се бројни чланци о „великом економском расту Албаније“, како би јој и тиме додали „посебну вредност“. Како су Јужни словени добро упознали вазално понашање албанаца током турске владавине, па у време свих каснијих сукоба све до данашњег дана, када се скоро ништа није променило у њиховим односима, онда је јасно због чега су САД баш Албанију изабрали за свог оданог пријатеља јер само помоћу таквих могу одржати своју „највећу вредност .- сукобе и рат“. Докле год на простору Косова и метохије постоје окупационе власти, та се територија сматра окупираном, а окупатор је за Србију остао непријатељ, и једини орган са којим Србија решава осдносе, јер је тај окупатор и непријатељ шиптарског косовског становништва. Докле год су опкупационе трупе на том простору тешко да се могу решити међусобни односи срба и шиптара, јер је окупатор наклоњен Шиптарима. Узалу су Шиптари подизали споменике „свпјим добротворима“, а када се буду уверили, на крају ће увидети своју заблуду. Зашто се стално дестабилизују односи између албанаца и словенских народа? Управо се они од стране окупатора на Косову морају дестабилизовати због тога што је споро, али ипак сигурно, на видело изашла прљава сарадња између Шиптара и окупатора и, да би себе заштито Међународни суд је присиљен да се позабави и злочинима према српском становништу, као и спрези нечовечногг понашања шиптарске врхушке и дела окупационих власти – управо против неалбанског становништва. Затварање очију пред видним дестабилизујућим потезима, који се догађају на Балкану, а после насилног разбијања СФРЈ, на крају ће се, као бумеранг, одразити на искреносат и стабилне осносе у Европи. Овим се читава Европа дестабилизује, а то чине снаге, које могу опстати само у сукобима, Због тога се „Хладни рат као највећа америчка вредност“ – окренуо према Европи, која ће на крају од такве политике претрпети и највеће губитке. Стабилизација Европе ће бити одгођена у недогледно време и све ће се сручити на ЕУ, чија „светла будућност“ није на видику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u