Живе Пајине балканске слике

Живе Пајине балканске слике

20 фебруара 2015

kul-izlozba_620x0 5465Мали салон зрењанинског Народног музеја, после вишемесечне реконструкције, сутра увече биће свечно отворен изложбом „Слике Балкана“ Паје Јовановића. Гостујућу поставку београдског Народног музеја чини избор од 17 слика и цртежа овог значајног српског сликара, инспирисаних историјом и фолклором балканских народа. Аутор изложбе је Петар Петровић, виши кустос Народног музеја у Београду.

Славу и популарност сликара људи и обичаја на Балкану Павле Паја Јовановић је стекао врло рано. Његов успех и углед на међународном и на домаћем плану, превазилазио је све до тада познате овдашње примере. Био је међу ретким српским сликарима који је са свега двадесет и девет година постао члан Српске краљевске академије, а међународна признања стицао у уметничким метрополама попут Беча, Лондона, Минхена и Париза.

Сликe Бaлкaнa Пaje Joвaнoвићa нaстaлe су под утиском његових путовања, где се сусретао са свакодневним животом обичних људи, кoд Кучa у Црнoj Гoри, мeђу Србимa и Aрбaнaсимa у oкoлини Скaдрa, нa Кoсoву и Meтoхиjи, сeвeрнoj Aлбaниjи. Сликао је Црногорце, рањене и на поласку у бој, Арнауте, мачевања, борбе петлова…

Скоро свако његово путовање је било испраћено новинским написима тог времена. Тако се зна да је поред целог Балкана, где је стизао чак и до појединих грчких острва, обишао и Далмацију, Босфор и Малу Азију, да би се посебно задржао у Египту и Мароку, и потом стигао чак до Кавказа. Када би завршио једну или неколико слика, већ је размишљао о новом путу и другој теми, а када је прикупио довољно грађе са путовања по Балкану, враћао се у свој атеље у Лондон, потом Минхен, Париз и на послетку у Беч, да детаљно и према свим правилима академске вештине наслика сцене, догађаје и људе са Балкана и прикаже их преко својих галериста тадашњој публици.

Зaхвaљуjући овим његовим делима, на размеђи 19. и 20. века, прoбуђeнo је интeрeсoвaње Eврoпe зa oслoбoдилaчку бoрбу бaлкaнских нaрoдa oд Tурaкa. Ремек-дела којима је Јовановић овековечио Балкан који је волео снажно су oдjeкнула у нaрoду, утичући и на нaциoнaлнa oсeћaњa у гoдинaмa уочи бaлкaнских рaтoвa и Првoг свeтскoг рaта. Нa истoриjским кoмпoзициjaмa и жaнр-сцeнaмa из живoтa бaлкaнских нaрoдa вaспитaвaне су и васпитавају се бројне генерације.

ИСПУЊЕНИ СТАНДАРДИ

Реновирањем је Мали салон Народног музеја Зрењанин добио нова решења расвете и климатизације, чиме испуњава стандарде савременог галеријског простора. Изложба „Паја Јовановић – слике Балкана“ трајаће до 19. марта 2015. године. У Холу зрењанинског Музеја публика ће моћи да погледа избор дечјих радова насталих у радионицама од 2006. до 2014. године. Избор су направиле Невена Дујин Грковић, кустос педагог, и Ана Шесто, педагог.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u