Живе Пајине балканске слике

Žive Pajine balkanske slike

20 februara 2015

kul-izlozba_620x0 5465Mali salon zrenjaninskog Narodnog muzeja, posle višemesečne rekonstrukcije, sutra uveče biće svečno otvoren izložbom „Slike Balkana“ Paje Jovanovića. Gostujuću postavku beogradskog Narodnog muzeja čini izbor od 17 slika i crteža ovog značajnog srpskog slikara, inspirisanih istorijom i folklorom balkanskih naroda. Autor izložbe je Petar Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Slavu i popularnost slikara ljudi i običaja na Balkanu Pavle Paja Jovanović je stekao vrlo rano. Njegov uspeh i ugled na međunarodnom i na domaćem planu, prevazilazio je sve do tada poznate ovdašnje primere. Bio je među retkim srpskim slikarima koji je sa svega dvadeset i devet godina postao član Srpske kraljevske akademije, a međunarodna priznanja sticao u umetničkim metropolama poput Beča, Londona, Minhena i Pariza.

Slike Balkana Paje Jovanovića nastale su pod utiskom njegovih putovanja, gde se susretao sa svakodnevnim životom običnih ljudi, kod Kuča u Crnoj Gori, među Srbima i Arbanasima u okolini Skadra, na Kosovu i Metohiji, severnoj Albaniji. Slikao je Crnogorce, ranjene i na polasku u boj, Arnaute, mačevanja, borbe petlova…

Skoro svako njegovo putovanje je bilo ispraćeno novinskim napisima tog vremena. Tako se zna da je pored celog Balkana, gde je stizao čak i do pojedinih grčkih ostrva, obišao i Dalmaciju, Bosfor i Malu Aziju, da bi se posebno zadržao u Egiptu i Maroku, i potom stigao čak do Kavkaza. Kada bi završio jednu ili nekoliko slika, već je razmišljao o novom putu i drugoj temi, a kada je prikupio dovoljno građe sa putovanja po Balkanu, vraćao se u svoj atelje u London, potom Minhen, Pariz i na posletku u Beč, da detaljno i prema svim pravilima akademske veštine naslika scene, događaje i ljude sa Balkana i prikaže ih preko svojih galerista tadašnjoj publici.

Zahvaljujući ovim njegovim delima, na razmeđi 19. i 20. veka, probuđeno je interesovanje Evrope za oslobodilačku borbu balkanskih naroda od Turaka. Remek-dela kojima je Jovanović ovekovečio Balkan koji je voleo snažno su odjeknula u narodu, utičući i na nacionalna osećanja u godinama uoči balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Na istorijskim kompozicijama i žanr-scenama iz života balkanskih naroda vaspitavane su i vaspitavaju se brojne generacije.

ISPUNJENI STANDARDI

Renoviranjem je Mali salon Narodnog muzeja Zrenjanin dobio nova rešenja rasvete i klimatizacije, čime ispunjava standarde savremenog galerijskog prostora. Izložba „Paja Jovanović – slike Balkana“ trajaće do 19. marta 2015. godine. U Holu zrenjaninskog Muzeja publika će moći da pogleda izbor dečjih radova nastalih u radionicama od 2006. do 2014. godine. Izbor su napravile Nevena Dujin Grković, kustos pedagog, i Ana Šesto, pedagog.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *