ŽIVELE ŽENE: Sve više žena postaju lideri država

ŽIVELE ŽENE: Sve više žena postaju lideri država

18 decembra 2013

11189Harizmatična i popularna Mišel Bašele pobjedila je na predsjedničkim izborima održanim proteklog vikenda u toj zemlji, čime je postala prva čileanska liderka koja je osvojila i drugi predsednički mandat. Pobeda Bašleove pokazatelj je aktuelnog trenda mnogih zemalja Latinske Amerike, ali i ostatka sveta, da sve češće biraju žene za lidere, navodi britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si.

Na čelo Malavija je u aprilu 2012. godine prvi put došla žena – Džojs Banda, pošto je prethodni predsednik te afričke države, Bingu va Mutarika, preminuo od srčanog udara. Elen Džonson Serlif (72) postala je 2005. godine, dve godine po okončanju brutalnih 14-godišnjih sukoba u Liberiji, postala prva žena predsednik neke afričke države. “Gvozdena lejdi”, kako je nazivaju njene pristalice, 2011. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Šeik Hasina je u januaru 2009. godine ponovo izabrana za predsednicu vlade Bangladeša pošto je njena Liga Alavi ubedljivo pobedila Nacionalističku partiju Bangladeša njene dugogodišnje političke suparnice Begum Halede Zije. Jingluk Šinavatra, najmlađa sestra svrgnutog tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, ubedljivo je, sa svojom opozicionom partijom Peu Taj, pobedila na izborima u julu 2011. godine i postala prva žena premijer Tajlanda.

Južna Koreja je u decembru 2012. godine izabrala Park Geunhje za prvu ženu na mestu predsednika. Njen otac, bivši predsednik Park Čung-hee, vladao je zemljom 18 godina pošto je došao na vlast državnim udarom.

Hele Torning-Šmit postala je prva danska premijerka posle izbora u septembru 2011. godine. Tokom centralne komemoracije preminulom južnoafričkom lideru Nelsonu Mandelu, Torning-Šmit je, zajedno sa američkim predsednikom Barakom Obamom i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, bila meta žestokih kritika zbog “nedoličnog ponašanja”. Dalija Gribauskaite došla je na čelo Litvanije posle ubedljive pobede na predsedničkim izborima u maju 2009. godine, kada je osvojila 69 odsto glasova. Gribauskaite je i prva žena na čelu te baltičke države od proglašenja nezavisnosti od S S S R 1990. godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel uživa glas oprezne, pragmatične i racionalne liderke, a pristalice je nazivaju “muti” – majka nacije. Konzervativna Merkelova započela je juče treći mandat na čelu nemačke vlade, poslije pobede na izborima 22. septembra.
Slovenačka premijerka Alenka Bratušek prva je žena na toj funkciji u Sloveniji od sticanja nezavisnosti. Došla je na taj položaj u martu 2013. godine pošto se koalicija Janeza Janše raspala zbog neslaganja oko mera štednje i optužbi za korupciju.

Predsednica vlade Erna Solberg druga je žena na toj funkciji u Norveškoj. Polovinu ministara u njenom kabinetu, formiranom posle izbora u septembru 2013, čine žene.

Argentinska predsednica Kristina Fernandes Kiršner pobedila je u prvom krugu predsedničkih izbora u oktobru 2007. godine. Mnogi su tu pobedu pripisivali popularnosti njenog supruga, tadašnjeg šefa države Nestora Kiršnera. Predsednica Brazila Dilma Rusef prva je žena na čelu te zemlje otkad je 2011. godine preuzela funkciju od Luisa Inasija Lule da Silve. Rusef je prethodno bila šef Lulinog kabineta.

Laura Činčila pobedila je na izborima u februaru 2010. godine i postala prvi ženski predsednik Kostarike. Porša Simpson-Miler postala je 2006. godine prva žena na čelu vlade Jamajke. Mada je već naredne godine izgubila na izborima, poslije pobjede na izborima u decembru 2011. godine ponovo je imenovana za premijerku.

Kamla Persad-Bisesar izabrana je za prvu ženu predsjednika vlade Trinidada i Tobagoa pošto je njena opoziciona koalicija pobedila na izborima u maju 2010. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *