Живели су мирно на крају света, А ПАКАО ЈЕ ПОЧЕО КАДА СУ ДОШЛИ БРИТАНЦИ

Živeli su mirno na kraju sveta, A PAKAO JE POČEO KADA SU DOŠLI BRITANCI

10 januara 2020

Australijski domoroci Aboridžini jedan su od najstarijih naroda na svetu, pa je samim tim i njihova kultura najstarija svetska kultura koja se u kontinuitetu održala do današnjih dana, sve to uprkos rasnoj i svakoj drugoj diskriminaciji britanskih kolonista, koji su sistemski radili na njihovom istrebljenju i uništenju u čemu su skoro uspeli.

Činjenicu da su jedan od najstarijih svetskih naroda, utvrdili su i naučnici na osnovu genetskih studija, a njihovo poreklo datira iz Afrike pre 75.000 godina. Odatle su prešli dugi put preko Azije do Australije, pretpostavlja se, u svojim kanuima.Za vreme kolonizacije, u Australiji je krajem 18. veka živelo oko 300.000 Aboridžina. Nakon sukoba, ubijanja, proterivanja, njihova populacija je znatno smanjena, pa je početkom 20. veka brojala samo 45.000 ljudi. Danas ih ima oko 760.000.

Aboridžine su evropski kolonisti, tačnije britanski doseljenici, ubijali, masakrirali, proterivali sa vekovnih ognjišta, pokrštavali i smeštali u rezervate. Period od 1910. do 1970. smatra se periodom genocida nad ovim narodom, sa ciljem da Australija postane „bela država“.

Sve je počelo kada se prva britanska flota kolonista iskrcala na obale Australije. Bilo ih je 759 i većinu su činili osuđenici – teški kriminalci i ubice. Ubijanje, progon i rasna diskriminacija domorodaca postali su glavna matrica po kojoj se kolinijalna vlast ophodila prema Aboridžinima. Porodice su na silu razdvajane, deca su oduzimana od roditelja, domorici su gurani na margine društva, a alkohol, u novije vreme droga, i diskriminacija svake vrste su ih dodatno uništavali.

Britanci su primenjivali najpodlije metode, a veliki broj domorodaca razboleo se pošto je bio izložen radijaciji usled britanskih nuklearnih proba od 1952. do 1963. godine. Posle niza godina pravne borbe oni koji su prošli sa najgorim deformitetima, dobili karcinom i najteže bolesti stekli su tek nedavno pravo na „zlatnu karticu“, koju imaju i ratni veterani i koja im pokriva najveći deo zdravstvene zaštite.

Aboridžini su tek 1966. godine dobili pravo glasa, a 1972. počela je borba za njihovu ravnopravnost. Ipak, do istinskog iskoraka australijske vlade trebalo je dugo vremena. Laburistički Premijer Paul Kiting održao je istorijski govor 1992. godine.

„Mi smo im oduzeli zemlju i uništili njihov tradicionalni način življenja. Doneli smo im bolesti i alkohol. Mi smo počinili ubistva, oduzeli decu od aboridžinskih majki i sprovodili diskriminaciju. To je rezultat našeg neznanja i naših predrasuda, i nismo pomislili da se isto moglo desiti nama“, rekao je Kiting.

A, ovaj domorodačni narod Australije živeo je mirnim životom u svom dalekom, za ostatak planete tajnom svetu. Polunomadski način života diktiralo je traganje za hranom. Bavili su se lovom i ribolovom, sakupljali biljke i plodove, krećući se u okviru granica svojih teritorija koje su poštovala sva plemena. Njihovo glavno oružje bili su koplje i bumerang.

Pošto nisu imali pismo, sva aboridžinska umetnost prenosila se usmenim putem – muzikom na tradicionalnom instrumentu diđerido, pesmom i igrom, i ona je uglavnom izražavala religiozna osećanja. Jedino je slikarstvo imalo svoju vizuelnu formu, i do danas se sačuvalo u obliku crteža i slika na stenama, u pećinama i na kori od drveta. Glavno obeležje njihove umetnosti je tehnika oslikavanja crticama i tačkicama.

Aboridžini su posebno poštovali zemlju i pretke, štaviše, svaki trenutak njihovog života bio je u skladu sa prirodom. Pretke su smatrali natprirodnim bićima zaslužnim za stvaranje sveta.

Prema njihovom verovanju svet su oblikovali duhovi predaka prelazeći kontinent i uzvikujući imena svega što su susreli na svom putu. Ovo vreme stvaranja sveta u njihovoj mitologiji naziva se Vreme snevanja. Stariji članovi grupe imali su ulogu čuvara mitologije.

Većina Aboridžina je danas asimilovana sa ostalim delom stanovništva, i živi u velikim gradovima. Veoma mali broj njih ostao je u nepristupačnim predelima kontinenta sa načinom života sličnim svojim precima. Aboridžini danas čine samo oko 3 odsto od ukupne australijske populacije. Većina ih je hrišćanske vere, a samo 1 odsto pripadaju tradicionalnoj aboridžinskoj veri. Nakon mnogo godina političke borbe, ukinuti su svi zakoni kojima se omogućavalo iskorenjivanje njihove kulture, a vraćena su im na korišćenje i pojedina sveta mesta.

Danas, kao i svi građani Australije imaju jednaka prava na zapošljavanje, zdravstvo i obrazovanje, ali rane iz prošlosti su još duboke.

Bivši premijer Kevin Rud se pre nekoliko godina izvinio u ime države i priznao je da je od tridesetih do sedamdesetih godina prošlog veka čak 40.000 dece oduzeto od aboridžinskih roditelja i smešteno u crkve na prevaspitanje.

„Izvinjavamo se posebno zbog preseljavanja aboridžinske i dece sa ostrva Tores od njihovih porodica, zajednice i zemlje. Izvinjavamo se za bol i patnju ovih ukradenih generacija, njihovih potomaka i roditelja“, rekao je Rud 2008.

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  O svemu tome pisao je Sreten Bozic Vongar, Srbin koji dan danas zivi u Australiji. Jedan od najvecih srpskih pisaca ikada. Ono sto su Englezi radili domorocima isto je sto i Zapad decenijama radi sa Srbima. Na zalost, kod nas se promovisu zapadne marionete poput Kisa i Albaharija, dok se pisci poput Vongara stavljaju pod tepih.

  • Zivkovic says:

   Pogresli ste u proceni vremena trajanja ugnjetavanja Srba od strane zapadnjaka. To traje se ne mreri decenijama ili stotinama godina vec hiljadama godina. Jos pre prihvatanja hriscanstva na ovim prostorima je bio sukob nasih predaka sa Rimskom imperijom.

 2. milorad2 says:

  izvinite što smo vas istrebili..koja perverzija.Stvarno su ih deratizirali kao da su gamad a ne ljudi, bukvalno su se tako ponašali prema aboridžinima, bolje su tretirali kengure nego njih.To samo pokazuje kakav je to sistem "civilizacije" i ponašanja koji i dan danas postoji kao latentna mračna ideja u naglosaxonskim i germanskim društvima,oni su opasne ubice ako se puste sa lanca i mogu da rade šta hoće.Sasvim sam siguran da je neko drugi stigao u australiju sem njih za aboridžine bi to bila mnogo drugačija (iako isto verovatmo ružna) priča ali ovo što su anlosaxonski kolonizatori radili i ne samo tu je svakako dno dna, mržnja i bes bez presedana, bez razloga i potrebe, i nisu samo aboridžini iskusili te "blagodeti" onoga što mi danas nazivamo ZAPADNA CIVILIZACIJA,zlo je od njih kao zaraza razvejano svuda po svetu gde su kročili i zato je svet danas onakav kakav je, mračno i opasno mesto gde se ne zna ko će kome da skoči za vrat.Sve je to ponklo iz te mračne civilizacijske matrice jer ljudi i društva su bili mnogo drugačiji pre njih i njihovih "kolonizacija" i sem nekoliko satrapskih imperija daleko miroljubiviji i manje skloni nasilju.Danas su SVI nasilni i opasni i to je ono što su oni ostavili kao zaostavštinu svetu,zlo, pa sad kukaju kako su "drugi" zli:) a poboli su sve što je bilo pitomo prvo kod sebe kući pa onda,gde god su kročili.

 3. Za Srbiju says:

  Ovo treba svaki dan ponavljati, umesto da prihvatamo mantre da je Britanija, zemlja sa najstarijom demokratijom, zemlja Šekspira i sjajnih moreplovaca. Niko ne govori da je najstarija zemlja legalnog piratstva, narko dilera, kolonista, eugenike, logora i rezervata, najvećih lažova, rasista, ubica i kriminalaca.

  • Miroslav Petrović says:

   A šta su tek uradili u Indiji i Afričkim plemenima, pa na Američkom kontinetu.?

  • Branko says:

   Zlo nad zla,iskoristili su svoju trenutu nadmoč i upropastili svet.Meni je žao što Firer ne razvi svoje Fau 1 i Fau 2 leteće bombe pa da im dostigne do Londona,da im očita lekciu i plate za sva nedela.

 4. E.Lirsch says:

  Eeee, kad "njeno POSARANO VELICANSTVO" doperlija pa im uceraju "demokratiju" drugacije ne moze da bude. Da se ostrvo potopi na SVI VJEKI I VJEKOVA.

 5. Ivan Grozni says:

  Odgovor za Milorad2 Nista bolje nisu prosli Inke i Maje u latinskoj Americi gde su dospeli Spanci i Portugalci. Nije ovakvo ponasanje tipicno samo Englezima. SVE KOLONIJALNIE drzave Engleska,Nemacka,Francuska,Spanija,Portugalija,Belgija... bile su porazne za domorodce u koloniziranim zemljama. Sto se tice naseljavanja Australije; Nisu samo kriminalci visokog ranga transportovani iz Engleske u Australiju. Medju njima je bilo pored profesionalnih kriminalaca i onih koji su "ukrali"veknu hleba da prezive. Bilo je medju njima i dece i zena koji nisu ni bili svesni da je njihov"kriminal" kaznjiv. Sto se Aborigana tice njih je zadesila ista sudbina kao i Indijance u Americi. Cifra od 760.000 je ne realna. Njih nema vise od 150.000 pravih domorodaca. Ovi drugi koji su "beli" Aborigani izjasnjavaju se tako jer imaju neke privilegije koje su date domorodcima.

 6. petrovgrad says:

  sVI KONTARI SU OPRAVDANI I ARGUMENTOVANI. nIŠTA TU NIJE NOVO I NEPOZNATO. Ta zapadna civilizacija nezaustavljivo izumire. Neće dočekati kraj 21 veka. Za nju je 21 vek kraj. To je zakon prirode. Još 70-80 godina i kraj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *