Живковић је „Велемајстор“

Živković je „Velemajstor“

21 juna 2017

POČASNA titula „Evropski velemajstor“ za ukupni doprinos SF žanru na našem kontinentu pripala je našem piscu Zoranu Živkoviću (na slici) na godišnjoj konvenciji Evropskog društva za naučnu fantastiku koja je održana u Dortmundu, u Nemačkoj.

Titula „evropski velemajstor“ dodeljuje se od 2006. godine najizvrsnijim stvaraocima na polju naučne fantastike. Živkoviću je već pripala nagrada Evropskog društva za naučnu fantastiku kao najboljem evropskom prevodiocu 1978. u Briselu.

Od naših pregalaca na polju SF-a nagrađen je još Ivan V. Lalić (1976), kao najbolji urednik, dok je časopis „Emitor“ proglašen za najbolji evropski fanzin 2004. godine.

Među ranijim dobitnicima počasne titule su i čuvena braća Arkadij i Boris Strugacki iz Rusije, Andžej Sapkovski iz Poljske, Teri Pračet iz Velike Britanije…

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Greška, ako su već hteli da Srbima daju nagradu, morali su da je ipak uruče Srpskoj skupštini, koja je usvojila toliko Zakona sa naučno – fantastičnim tekstom. Deo od tih zakona bi mogao da ide u konkurenciju za tragiku. Jedini je problem što bi Evropska Unija mogla Srbiju da optuži za plagijat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *