ŽIVKOVIĆ: Neće biti lako okupiti opoziciju

ŽIVKOVIĆ: Neće biti lako okupiti opoziciju

29 avgusta 2014

Zoran-ZivkovicLider Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da nije u zabludi da je okupljanje opozicije lak posao i da on nije taj koji je najavljivao tu mogućnost.

Živković je u izjavi novinarima u parlamentu, najavio da će Nova stranka, do 5. oktobra, kada će biti njena redovna konferencija, napraviti platformu sa viđenjem šta treba da se radi u trenutnoj situaciji.

Ta platforma će, dodao je, sadržati ponudu da joj priđu svi koji su u kompetentni i kvalitetni za okupljanje.

Živković je rekao i da nije najavljivao ujedinjavanje opozicije, već ukazivao na neophodnost da oni koji još mogu da se predstave kao opozicija, u parlamentu i van njega, u društvenim grupama, na društvenim mrežama, u nevladinom sektoru… moraju da usklade delovanje.

“Ova vlast je već preterala svaku meru i bojim se da će, ako je uskoro ne vežemo za zakon, Ustav i normu, biti velikih problema sa ozdravljenjem Srbije i kad ta vlast ode”, rekao je Živković.

Živković je dodao i da nema zabludu da je okupljanje opozicije lak posao, pre svega, kako je rekao, što ima vrlo malo stranaka i pojedinaca koji bi mogli tako da se predstave.

Govoreći o zakonima o kojima danas raspravlja parlament, a koji su neophodni da bi javni beležnici u ponedeljak počeli sa radom, Živković je ocenio da je prerano da se sprovode ti zakoni s obzirom na to da nisu izabrani svu notari, odnosno da ih ima 95, a potrebno je 350.

“Uslov za formiranje javnobeležničke komore je 100, a njih toliko nije izabrano, a komora treba da bude formirana”, rekao je Živković, koji smatra da sprovođenje zakona o prometu nepokretnosti treba odložiti za 1. jul sledeće godine, kada će biti izabrani svi notari.

On je rekao i da je lokalnim samoupravama oduzeto pravo da overavaju potpise, iako sa druge strane, notara nema u više od polovine opština u zemlji.

Predloženim zakonima, tvrdi Živković, povećane su sudske takse skoro duplo u odnosu na ono sto je bilo ranije, a njihov iznos će se kretati od 9.000 dinara do maksimalnih 600.000 dinara u zavisnosti od visine ugovora.

“Tu treba tražiti odgovor kako to da mali broj ljudi može da položi za notare i dobije taj posao. Pa zato što je taj posao samo za odabrane”, smatra Živković.

Nova stranka je, kao i sve poslaničke grupe u parlamentu, dodao je, dobila primedbe onih koji su učestvovali u konkursu za javne beležnike, a nisu prošli, što “daje osnovane primedbe, odnosno sumnju da je taj posao završen preko veze”.

Kako tvrdi, među notarima koji su uspeli da prođu konkurs su šurak ministra zdravlja, sin predsednika suda, bivši savetnik direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, pomoćnik ministra odbrane…

Živković je rekao i da je “smešno” što sednica parlamenta počinje u petak, tvrdeći da nije počela juče pošto je bio poslednji četvrtak u mesecu, dan kada bi poslanici imali priliku da propituju članove vlade.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Enky says:

    ma koji ces nam i ti?I ti si kao i svi ostali(lopuza i izdajnik)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *