Живот и голгота нашег народа

Život i golgota našeg naroda

20 decembra 2018

IZLOŽBOM “Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912-1918”, Jugoslovenska kinoteka obeležiće sto godina od završetka Prvog svetskog rata i osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ova ekskluzivna postavka svečano će biti otvorena večeras, u 19 časova, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izuzetnu posvetu velikom stradanju i herojskoj pobedi srpskog naroda tokom šest godina ratovanja i borbe za ujedinjenje, autori izložbe, Aleksandar Erdeljanović i Božidar Marjanović (uz saradnju Marijane Cukućan i Irine Kondić na vizuelnom planu), prikazaće kroz kinematografiju naših prostora u celini. Od svih značajnih snimanja u periodu 1912-1918, preko igranih filmova stranih autora na naše teme, do učešća srpskih umetnika u drugim kinematografijama toga doba, a celu postavku pratiće odabrani filmovi i filmski inserti. Veći deo fotografija, filmskih sličica, isečaka iz štampe, dokumenata i pre svega filmova koji čine sastavni deo ove izložbe, prvi put će biti predstavljen našoj javnosti.

Tako će publika imati priliku da vidi objavu srpske Vrhovne komande, koju je u Valjevu, 14. avgusta 1914, potpisao general Živojin Mišić, koja dokazuje da je i tada postojala svest o značaju filma na moralnom i političkom planu – da se za buduća pokolenja večno, putem kinematografskih slika, sačuvaju dela predaka i njihova borba za slobodu.

“Da bi se važniji borbeni momenti sačuvali za budućnost i u slici, odobravam da g. Đoka Bogdanović, hotelijer iz Beograda, sa g. Černovim, slikarom, može vršiti kinematografska snimanja u oblasti dejstva naših trupa. G. Černov može pored ovoga vršiti i obična fotografska snimanja. Snimljene filmove predaće g. Bogdanoviću, Obaveštajnom odseku na uviđaj, a od fotografskih snimaka g. Černov predaće istom odseku po dva primerka od svakog. G. Bogdanoviću izdati potrebnu objavu”, piše u zapovesti.

Zahvaljujući Živojinu Mišiću i prvom srpskom producentu Đoki Bogdanoviću, danas imamo snimke Slavka Jovanovića, Samsona Černova, Dragiše Stojadinovića, Ljubiše Valića, Radomira Kopše, kao i snimatelja “Kinematografske sekcije srpske vojske” koja, iako danas većim delom izgubljena, dokumentovano svedoče o patriotskoj ideji koja ih je nosila. Oni su svojim kamerama beležili kadrove sa frontova, herojske podvige, stradanje naroda i vojske, slave i molitve, slavlja i sahrane, zapravo, život jedne nacije koja je bila na ivici provalije.

PODRŠKA SAVEZNIKA

“Svedoci i sapatnici srpske golgote bili su i saveznički snimatelji – imena Leonsa Šnajdera, Arijela Vardžesa, Umberta Romanjolija, Žana Emara, Donalda Tomsona, Merla la Voja i mnogih snimatelja ‘Kinematografske sekcije francuske vojske’, koja su danas istorijskim usudom zaboravljena, moraju biti izvučena iz mraka prošlosti kao svetao primer požrtvovanja i istinoljublja ljudi koji su Srbiju zavoleli u najtežim trenucima njenog postojanja”, zapisano je u programu ove izložbe.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *