ЖИВОТНА ФИЛОЗОФИЈА: Ево шта све можете научити из једне фотографије чопора вукова!

ЖИВОТНА ФИЛОЗОФИЈА: Ево шта све можете научити из једне фотографије чопора вукова!

22 децембра 2015

12391004_780627238708455_1086151885222046814_nФотографија која посљедњих дана кружи интернетом још једном је доказала да животиње имају више смисла за организацију и заједницу него ли ће то људи икада имати.

На фотографији која показује чопор вукова у покрету, а настала је у Националном парку Ванатори-Неамту у Румунији савршено је објаснила систем због којег „вукови никада не играју у циркусу за забаву људима“.

Вукови у чопору се међусобно такмиче око свега, а побједник је алфа вук – и неки би рекли онај који је на челу чопора. Да, и не. Зависи с које стране гледате, тврди Урбан Пет магазин.

На фотографији, као што смо рекли налази се чопор вукова, који се јасно види и тачно се могу пребројати чланови чопора. Прва три која су на челу, су заправо они стари и болесни вукови. Да је обрнуто, сви вукови би у случају напада угинули.

Они су на челу како би остатку чопора олакшали кретање, правећи пут у снијегу. Логично је спорији су, ритам је слабији, али они су заштита остатку чопора. Њих тројица су и прве жртве уколико их неко нападне.

Иза њих тројице, долази пет најбржих и најјачих вукова који су и извиђачи, али и заштитници вучица којих је 11, и које иду одмах иза њих. Иза 11 женки, налази се пет једнако јаких и брзих вукова, који такођер штите женке, али и вођу чопора, оног вука који се налази на залеђју колоне.

Иако изгледа да заостаје за чопором, вођа заправо тако има комплетан преглед, он са чела даје наредбе и координира колону тако да преживи пут у целости.

Стога, запамтите једну ствар – да би били вођа, не морате бити увек први и на челу у ономе што радите. Вођа је „главни“ из позадине.

Да ли вам је ова прича позната? Да ли знате некога ко ради супротно од вође чопора вукова?

(Н1)

KOMENTARI8 коментара

 1. Milutin says:

  А Влах (илирски Словенин, Стари Римљанин), одн. тѕв. Србин је увек најпаметнији...док видимо да су чак вукови паметнији од те погани *********** Више о ПСИХОЛОГИЈИ тих сујеверних, сујетних, злобних,...бивше погани богумилске https://tinyurl.com/nzj7rlm

 2. Krajisnik says:

  Hahahahaha Vucicu u pozadinu se povuci! Dobra vam je ova usporedba svaka cast!

 3. Milutin says:

  Нећемо им ваљда дозволити да због нашег ћутања и наивности на наше потомке ставе крст геноцида? Допустили смо да у Меморијалном центру у Поточарима у камену плочу буде уклесан број од 8.372 жртве. Тај измишљени број сребреничких жртава стоји оптужујући српски народ, иако се ни у једном документу не помиње ни приближан број. Заборавља се истина да је за пет година прекопавања терена Хашки трибунал ископао једва 442 тела за која се може са сигурношћу потврдити да су стрељана http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/autorski-tekstovi/ziveti-znaci-ne-cutati/ ///////// доста ми је тих тупавих Срба. Сви су много паметни, само воде бригу о свом интересу,...а уваљују им такве страхоте, још притом има велики удео агент рдемовић, све се на њима дешавају пресeдани,...

 4. Derim says:

  Pitao bih autora, Jel imaju vuci ku.rac?

 5. Баба Живана says:

  Да ли сте икад чули да је неко напао чопор од 25 вукова??? Зашто би их напао баш с чела? Текст тврди да су на челу стари, изанђали вукови и да су тако евентуално жртвовани. Него, стварно. Ко то напада чопор од 25 вукова? Знам да сличну организацију имају шакали, да нападају заједно и нормално - нападају најслабијег, што некако даје смисао стављања на чело најслабијег дела чопора, али шакали не нападју вукове, колико ја знам. Додуше, не знам пуно и баш зато никако да се сетим ко то може напасти чопор од 25 вукова? То ти је као самоубиство у оваквим условима када се вукови морају организовати и спремити за рат. Рат преживљавања на суровој зими.

 6. Baba Živana says:

  Већ кад сам навратила, сине Милутине, живети не значи причати, него буздован у руке. Баба то радила цела века са мотиком. Једном сам и вука најурила са мотиком. Тек онако успут сам вриштала на њега, али он не даје ни пет пара што сам ја њега грдила. Али кад је мотика прорадила, давиш како је збрисо. А баба преживела и дочекала своје црвенкапице жива и здрава. Није ме појео вук. А да сам само причала...

 7. Тоша Бунарџија says:

  Између осталог, велико хвала за овај изузетно леп текст и фотографију.

 8. Radikal says:

  Znaci postoji 11 Vucica i toliko obezbedjenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u