ЖИВОТНА ФИЛОЗОФИЈА: Ево шта све можете научити из једне фотографије чопора вукова!

ŽIVOTNA FILOZOFIJA: Evo šta sve možete naučiti iz jedne fotografije čopora vukova!

22 decembra 2015

12391004_780627238708455_1086151885222046814_nFotografija koja posljednjih dana kruži internetom još jednom je dokazala da životinje imaju više smisla za organizaciju i zajednicu nego li će to ljudi ikada imati.

Na fotografiji koja pokazuje čopor vukova u pokretu, a nastala je u Nacionalnom parku Vanatori-Neamtu u Rumuniji savršeno je objasnila sistem zbog kojeg „vukovi nikada ne igraju u cirkusu za zabavu ljudima“.

Vukovi u čoporu se međusobno takmiče oko svega, a pobjednik je alfa vuk – i neki bi rekli onaj koji je na čelu čopora. Da, i ne. Zavisi s koje strane gledate, tvrdi Urban Pet magazin.

Na fotografiji, kao što smo rekli nalazi se čopor vukova, koji se jasno vidi i tačno se mogu prebrojati članovi čopora. Prva tri koja su na čelu, su zapravo oni stari i bolesni vukovi. Da je obrnuto, svi vukovi bi u slučaju napada uginuli.

Oni su na čelu kako bi ostatku čopora olakšali kretanje, praveći put u snijegu. Logično je sporiji su, ritam je slabiji, ali oni su zaštita ostatku čopora. Njih trojica su i prve žrtve ukoliko ih neko napadne.

Iza njih trojice, dolazi pet najbržih i najjačih vukova koji su i izviđači, ali i zaštitnici vučica kojih je 11, i koje idu odmah iza njih. Iza 11 ženki, nalazi se pet jednako jakih i brzih vukova, koji također štite ženke, ali i vođu čopora, onog vuka koji se nalazi na zaleđju kolone.

Iako izgleda da zaostaje za čoporom, vođa zapravo tako ima kompletan pregled, on sa čela daje naredbe i koordinira kolonu tako da preživi put u celosti.

Stoga, zapamtite jednu stvar – da bi bili vođa, ne morate biti uvek prvi i na čelu u onome što radite. Vođa je „glavni“ iz pozadine.

Da li vam je ova priča poznata? Da li znate nekoga ko radi suprotno od vođe čopora vukova?

(N1)

KOMENTARI8 komentara

 1. Milutin says:

  A Vlah (ilirski Slovenin, Stari Rimljanin), odn. tѕv. Srbin je uvek najpametniji...dok vidimo da su čak vukovi pametniji od te pogani *********** Više o PSIHOLOGIJI tih sujevernih, sujetnih, zlobnih,...bivše pogani bogumilske https://tinyurl.com/nzj7rlm

 2. Krajisnik says:

  Hahahahaha Vucicu u pozadinu se povuci! Dobra vam je ova usporedba svaka cast!

 3. Milutin says:

  Nećemo im valjda dozvoliti da zbog našeg ćutanja i naivnosti na naše potomke stave krst genocida? Dopustili smo da u Memorijalnom centru u Potočarima u kamenu ploču bude uklesan broj od 8.372 žrtve. Taj izmišljeni broj srebreničkih žrtava stoji optužujući srpski narod, iako se ni u jednom dokumentu ne pominje ni približan broj. Zaboravlja se istina da je za pet godina prekopavanja terena Haški tribunal iskopao jedva 442 tela za koja se može sa sigurnošću potvrditi da su streljana http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/autorski-tekstovi/ziveti-znaci-ne-cutati/ ///////// dosta mi je tih tupavih Srba. Svi su mnogo pametni, samo vode brigu o svom interesu,...a uvaljuju im takve strahote, još pritom ima veliki udeo agent rdemović, sve se na njima dešavaju presedani,...

 4. Derim says:

  Pitao bih autora, Jel imaju vuci ku.rac?

 5. Baba Živana says:

  Da li ste ikad čuli da je neko napao čopor od 25 vukova??? Zašto bi ih napao baš s čela? Tekst tvrdi da su na čelu stari, izanđali vukovi i da su tako eventualno žrtvovani. Nego, stvarno. Ko to napada čopor od 25 vukova? Znam da sličnu organizaciju imaju šakali, da napadaju zajedno i normalno - napadaju najslabijeg, što nekako daje smisao stavljanja na čelo najslabijeg dela čopora, ali šakali ne napadju vukove, koliko ja znam. Doduše, ne znam puno i baš zato nikako da se setim ko to može napasti čopor od 25 vukova? To ti je kao samoubistvo u ovakvim uslovima kada se vukovi moraju organizovati i spremiti za rat. Rat preživljavanja na surovoj zimi.

 6. Baba Živana says:

  Već kad sam navratila, sine Milutine, živeti ne znači pričati, nego buzdovan u ruke. Baba to radila cela veka sa motikom. Jednom sam i vuka najurila sa motikom. Tek onako usput sam vrištala na njega, ali on ne daje ni pet para što sam ja njega grdila. Ali kad je motika proradila, daviš kako je zbriso. A baba preživela i dočekala svoje crvenkapice živa i zdrava. Nije me pojeo vuk. A da sam samo pričala...

 7. Toša Bunardžija says:

  Između ostalog, veliko hvala za ovaj izuzetno lep tekst i fotografiju.

 8. Radikal says:

  Znaci postoji 11 Vucica i toliko obezbedjenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *